gastro postao
Kada se zaželiš slatkog, iz hladnjaka izvuci jednu ukusnu granola pločicu s lješnjacima i tamnom čokoladom!
Ako kupovne granola pločice ne zadovoljavaju tvoje kriterije, ili ti jednostavno nisu ukusne, napravi kućnu varijantu s kontroliranim sastojcima.
Ove čoko granola pločice s tostiranim lješnjacima sadrže popriličnu količinu zobenih pahuljica, a slatkoća proizlazi iz datulja i javorovog sirupa. Bogatog su okusa, savršene teksture i, uz male preinake, mogu biti odličan snack i za vegane.
Dobra je vijest da pločice na sobnoj temperaturi mogu stajati do 5, a u hladnjaku do čak 10 dana. Prije posluživanja u mikrovalnoj pećnici možeš rastopiti još malo tamne čokolade i preliti je preko pločica. U slast!
Granola pločice s lješnjacima i čokoladom
Sastojci:
- 250 g zobenih pahuljica
- 150 g lješnjaka
- 150 g datulja bez koštica
- 120 g javorovog sirupa
- 80 g kikiriki maslaca
- 30 ml kokosovog ulja
- 40 ml vode
- 1/4 žličice soli
- 30 g kakaa u prahu
- 50 g nasjeckane tamne čokolade
Postupak:
- Zobene pahuljice rasporedi po limu obloženom papirom za pečenje pa ih stavi u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Nakon 10 minuta protresi lim i vrati ih u pećnicu na još nekoliko minuta, sve dok ne poprime zlatnu boju.
- Nakon zobenih pahuljica, u pećnicu ubaci lješnjake. Peci ih otprilike 15 minuta pa pričekaj da se malo ohlade. Uz pomoć krpe ili papirnatih ubrusa skini ljuskice.
- Samelji datulje, kikiriki maslac, javorov sirup, kokosovo ulje, sol, vodu i tostirane lješnjake u pastu.
- Pomiješaj pripremljenu pastu s tostiranim zobenim pahuljicama, kakaom i nasjeckanom čokoladom.
- Četvrtastu keramičku posudu (cca 25 x 25 cm) obloži papirom za pečenje. Prebaci pripremljenu smjesu i zagladi je prstima ili žlicom.
- Keramičku posudu obloži plastičnom folijom i stavi pripremljenu smjesu u hladnjak na nekoliko sati. Kad se dobro stisne, tankim je nožem nareži na 8 pločica.