gastro postao
Krajnje je vrijeme da se baciš na pripremu zalihe domaće granole za cijeli mjesec!
Domaća granola poslužit će ti kao doručak, gablec, popodnevni snack s nogu i spas u kasne sate kada se zaželiš slatkog. Priprema je jednostavna i kratka, a sastojci su dostatni za 20 serviranja, ovisno o tvom apetitu.
Naravno, marelice možeš zamijeniti suhim višnjama, pistaciju bademima ili orasima, a slobodno pojačaj i količinu cimeta i kardamoma. Isprobaj i procijeni što ti se najviše sviđa!
Granola sa suhim marelicama
Sastojci:
- 250 g zobenih pahuljica
- 100 g pistacija
- 100 g bučinih sjemenki
- 50 g kokosovog čipsa
- 150 g javorovog sirupa
- 120 ml maslinovog ulja
- 100 g smeđeg šećera
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice cimeta
- 1/2 žličice kardamoma
- 100 g suhih marelica
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- Lim obloži papirom za pečenje.
- Sve sastojke, OSIM suhih marelica, dobro pomiješaj pa ih rasporedi po limu u jednom sloju.
- Peci otprilike 45 minuta, dok granola ne poprimi zlatnosmeđu boju. Povremeno promiješaj kako bi se svi sastojci ravnomjerno ispekli.
- Suhe marelice nareži na male kockice pa ih pomiješaj s granolom.
- Premjesti u čistu staklenku s poklopcem i čuvaj na tamnom i suhom mjestu.