Recepti 606 prikaza 08. rujna 2017.

Ottolenghijevi mini tartevi sa smokvama i pistacijama

@Ottolenghi, Instagram
gastro postao gastro.24sata.hr
Pratite upute jednog od najvećih chefova današnjice, a zatim uživajte u najslađim mini tartevima sezone.

Yotam Ottolenghi zasigurno je jedan od najvećih chefova danas. Njegovi su recepti jednostavni, često koristi lako dostupne namirnice i kombinira ih u sjajnim sezonskim jelima.

 

Možda vas zanima... Chefovska posla: Yotam Ottolenghi Špajza

 

Nedavno je s čitateljima Guardiana podijelio recept za genijalne mini tarteve sa smokvama i pistacijama, a mi smo se instantno zaljubili. Divan spoj okusa osvaja već na prvi pogled, a kada vidite kako su tartevi ispali samom Ottolenghiju, definitivno ćete se htjeti upustiti u pripremu ovih slatkih zalogaja.

 

Možda vas zanima... Ottolenghijevi muffini od borovnica koje obožavamo Recepti


 

 

Za pripremu tijesta trebat će vam:

  • 300 g brašna
  • 90 g šećera u prahu
  • Prstohvat soli
  • 200 g maslaca
  • 1 žličica ribane korice limuna
  • 1 žumanjak
  • 20 ml vode

Za kremu od pistacija potrebno vam je:

  • 90 g pistacija
  • 35 g badema
  • 35 g brašna
  • 125 g maslaca
  • 125 g šećera
  • 1 žličica ribane korice limuna
  • 2 jaja
  • 1 žlica brandyja
  • 3 veće smokve

Priprema tijesta:

  1. Da biste pripremili tijesto, pomiješajte brašno, šećer u prahu i prstohvat soli ručno ili u blenderu.
  2. Dodajte hladan maslac koji ste nasjeckali na kockice i limunovu koricu pa dobro promiješajte dok ne dobijete mrvičasto tijesto. Dodajte žumanjak i hladnu vodu.
  3. Zamijesite tijesto, oblikujte kuglu, umotajte ga u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na najmanje sat vremena.
  4. Kada se tijesto ohladilo, izvadite ga iz hladnjaka i pustite da se lagano opusti. Ono ne smije ostati previše tvrdo, no ne smije biti ni mekano kako se ne bi raspadalo kod pripreme košarica.
  5. Tijesto rasporedite u manje kalupiće, dodajte grah ili drugu žitaricu kako se tijesto kod pečenja ne bi dizalo, pa pecite oko 25 minuta na 180 stupnjeva.
  6. Kada je gotovo, tijesto dobro ohladite prije punjenja.

Priprema kreme:

  1. Kremu pripremite tako da pistacije ubacite u blender i pretvorite ih u prah.
  2. Isto napravite i s bademima pa sve zajedno pomiješajte i dodajte brašno i prstohvat soli.
  3. Maslac, šećer i limunovu koricu ubacite u posudu i dobro izmiksajte dok ne dobijete laganu kremu.
  4. Pojačajte brzinu miksera pa polako dodajte jaja koja ste prethodno umutili.
  5. Kratko miksajte pa dodajte mješavinu mljevenih pistacija, badema i brašna.
  6. Smanjite brzinu miksera i dodajte brandy. 

Sastojke spojite na ovaj način:

  1. Pećnicu upalite na 200 stupnjeva.
  2. Košarice od prhkog tijesta napunite dobivenom kremom, a na svaku od njih dodajte polovicu ili četvrtinu smokve, ovisno o veličini košarica.
  3. Pecite oko 20 minuta, dok krema ne poprimi zlatnu boju.
  4. Ohladite desetak minuta pa poslužite posipano pistacijom.

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.