Yotam Ottolenghi zasigurno je jedan od najvećih chefova danas. Njegovi su recepti jednostavni, često koristi lako dostupne namirnice i kombinira ih u sjajnim sezonskim jelima.
Svi volimo njegove odlične recepte, a za oko nam je posebno zapeo njegov recept za genijalne mini tarteve sa smokvama i pistacijama. Divan spoj okusa osvaja već na prvi pogled, a kada vidite kako su tartevi ispali samom Ottolenghiju, definitivno ćete se htjeti upustiti u pripremu ovih slatkih zalogaja.
Mini tartovi sa smokvama i pistacijama
Sastojci - za tijesto:
- 300 g brašna
- 90 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 200 g maslaca
- 1 žličica ribane korice limuna
- 1 žumanjak
- 20 ml vode
Sastojci - za kremu od pistacija:
- 90 g pistacija
- 35 g badema
- 35 g brašna
- 125 g maslaca
- 125 g šećera
- 1 žličica ribane korice limuna
- 2 jaja
- 1 žlica brandyja
- 3 veće smokve
Postupak - priprema tijesta:
- Pomiješaj brašno, šećer u prahu i prstohvat soli ručno ili u blenderu.
- Dodaj hladan maslac nasjeckan na kockice i limunovu koricu pa dobro promiješaj dok ne dobiješ mrvičasto tijesto. Dodaj žumanjak i hladnu vodu.
- Zamijesi tijesto, oblikuj ga kuglu, umotaj u prozirnu foliju i spremi u hladnjak na najmanje sat vremena.
- Kada se tijesto ohladilo, izvadi ga iz hladnjaka i pusti da se lagano opusti. Tijesto ne smije ostati previše tvrdo, no ne smije biti ni mekano kako se ne bi raspadalo kod pripreme košarica.
- Tijesto rasporedi u manje kalupe, dodaj grah ili drugu žitaricu kako se tijesto kod pečenja ne bi dizalo, pa peci (bez nadjeva) oko 25 minuta na 180 stupnjeva.
- Kada je gotovo, tijesto dobro ohladi prije punjenja.
Postupak - priprema kreme:
- Pistacije ubaci u blender i potpuno usitni.
- Isto napravi i s bademima pa sve zajedno pomiješaj i dodaj brašno i prstohvat soli.
- Maslac, šećer i limunovu koricu ubaci u posudu i dobro izmiksaj dok ne dobiješ laganu kremu.
- Pojačaj brzinu miksera pa polako dodaj prethodno umućena jaja.
- Kratko miksaj pa dodaj mješavinu mljevenih pistacija, badema i brašna.
- Smanji brzinu miksera i dodaj brandy.
Postupak - spajanje sastojaka
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva.
- Košarice od prhkog tijesta napuni kremom, a na svaku dodaj polovicu ili četvrtinu smokve, ovisno o veličini košarica.
- Peci oko 20 minuta, dok krema ne poprimi zlaćanu boju.
- Ohladi desetak minuta pa posluži posipano pistacijom.