Recepti 31. kolovoza 2023.

Mini tartovi sa smokvama i pistacijama

Mini tart sa smokvama
Mini tart sa smokvama foto: Ottolenghi Instagram
gastro postao gastro.24sata.hr
Prati upute jednog od najvećih chefova današnjice Yotama Ottolenghija, a zatim uživaj u najslađim mini tartovima sezone. Mini tartovi sa smokvama i pistacijama odličan su izbor sezonskog deserta

Yotam Ottolenghi zasigurno je jedan od najvećih chefova danas. Njegovi su recepti jednostavni, često koristi lako dostupne namirnice i kombinira ih u sjajnim sezonskim jelima.

Svi volimo njegove odlične recepte, a za oko nam je posebno zapeo njegov recept za genijalne mini tarteve sa smokvama i pistacijama. Divan spoj okusa osvaja već na prvi pogled, a kada vidite kako su tartevi ispali samom Ottolenghiju, definitivno ćete se htjeti upustiti u pripremu ovih slatkih zalogaja.

 

Možda vas zanima... Ottolenghijevi muffini od borovnica koje obožavamo Recepti


 

 

Mini tartovi sa smokvama i pistacijama

Sastojci - za tijesto:

  • 300 g brašna
  • 90 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 200 g maslaca
  • 1 žličica ribane korice limuna
  • 1 žumanjak
  • 20 ml vode

Sastojci - za kremu od pistacija:

  • 90 g pistacija
  • 35 g badema
  • 35 g brašna
  • 125 g maslaca
  • 125 g šećera
  • 1 žličica ribane korice limuna
  • 2 jaja
  • 1 žlica brandyja
  • 3 veće smokve

 

Možda vas zanima... Chefovska posla: Yotam Ottolenghi Špajza

 

Postupak - priprema tijesta:

  1. Pomiješaj brašno, šećer u prahu i prstohvat soli ručno ili u blenderu.
  2. Dodaj hladan maslac nasjeckan na kockice i limunovu koricu pa dobro promiješaj dok ne dobiješ mrvičasto tijesto. Dodaj žumanjak i hladnu vodu.
  3. Zamijesi tijesto, oblikuj ga kuglu, umotaj u prozirnu foliju i spremi u hladnjak na najmanje sat vremena.
  4. Kada se tijesto ohladilo, izvadi ga iz hladnjaka i pusti da se lagano opusti. Tijesto ne smije ostati previše tvrdo, no ne smije biti ni mekano kako se ne bi raspadalo kod pripreme košarica.
  5. Tijesto rasporedi u manje kalupe, dodaj grah ili drugu žitaricu kako se tijesto kod pečenja ne bi dizalo, pa peci (bez nadjeva) oko 25 minuta na 180 stupnjeva.
  6. Kada je gotovo, tijesto dobro ohladi prije punjenja.

Postupak - priprema kreme:

  1. Pistacije ubaci u blender i potpuno usitni.
  2. Isto napravi i s bademima pa sve zajedno pomiješaj i dodaj brašno i prstohvat soli.
  3. Maslac, šećer i limunovu koricu ubaci u posudu i dobro izmiksaj dok ne dobiješ laganu kremu.
  4. Pojačaj brzinu miksera pa polako dodaj prethodno umućena jaja.
  5. Kratko miksaj pa dodaj mješavinu mljevenih pistacija, badema i brašna.
  6. Smanji brzinu miksera i dodaj brandy. 

Postupak - spajanje sastojaka

  1. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva.
  2. Košarice od prhkog tijesta napuni kremom, a na svaku dodaj polovicu ili četvrtinu smokve, ovisno o veličini košarica.
  3. Peci oko 20 minuta, dok krema ne poprimi zlaćanu boju.
  4. Ohladi desetak minuta pa posluži posipano pistacijom.

 | Author: WENN/PIXSELL Yotam Ottolenghi foto: WENN/PIXSELL

 

Možda vas zanima... Rimski njoki Yottama Ottolenghija Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.