Špajza 15. prosinca 2024.

TOSTIRANJE LJEŠNJAKA: 3 brza i jednostavna koraka

tostirani lješnjaci
Tostirani lješnjaci - tajna dobrog okusa brojnih kolača
foto: Vegetarian Mamma/Unsplash
Tostirani lješnjaci puno su aromatičniji od sirovih, te slasticama daju poseban okus. Za njihovo tostiranje, potrebno je samo slijediti 3 jednostavna koraka - imamo upute korak po korak

Uvijek smo u potrazi za bojim, intenzivnijim okusima. Pa tako i sada, uoči Božića, kada se možda i nesvjesno natječemo s okolinom tko će pripremiti bolje i ukusnije božićne kolače i keksiće. 

Tajna boljeg i intenzivnijeg okusa brojnih božićnih keksića i kolača je u - tostiranju orašastih plodova. Primjerice, tostiranje lješnjaka u tvoju kuhinju donosi izraženije orašaste arome, sjajnu grickalicu i još bolji dodatak slasticama, salatama, ali i slanim jelima. 

Koristiti ih možeš u kremama, kao posip, za paniranje, od njih možete pripremiti neodoljivu pastu ili pak ih cijele ubaciti u omiljenu sezonsku salatu. Jednostavno slijedi 3 jednostavna koraka, tostiraj svoje lješnjake u manje od 15 minuta, pa se baci na pripremu omiljenih kolača, ali i slanih jela u kojima tostirani lješnjaci također odlično funkcioniraju.

Možda vas zanima... Eclairs s lješnjacima - idealna poslastica u baš svako doba Kolumne

 | Author: Getty Images Lješnjaci spremni za tostiranje u tavi foto: Getty Images

Upute za tostiranje lješnjaka, korak po korak

Donosimo upute za tostiranje lješnjaka, korak po korak:

  • Pećnicu najprije zagrij na 180 stupnjeva. Lješnjake rasporedi po posudi za pečenje tako da svaki ima svoje mjesto. Pazi da se lješnjaci međusobno ne prekrivaju nego da su u 1 sloju. 
  • Kada se pećnica ugrije, ubaci lješnjake i peci ih 10 minuta, dok u zraku ne osjetiš fini orašasti miris.
  • Na kraju, gotove lješnjake umotaj u kuhinjsku krpu i protrljaj da im odstraniš opnu. Odstraniti je možete i trljanjem lješnjaka između dlanova, no taj će ti postupak oduzeti nešto više vremena.
Lješnjake možeš tostirati i na tavi. Jednostavno ih stavi na zagrijanu tavu na srednjoj vatri i povremeno protresi. Dovoljno im je tek nekoliko minuta, pa svakako pripazi da ne izgore.

tostirani lješnjaci | Author: WillCookForFriends/Pinterest Tostirani lješnjaci - eksplozija okusa foto: WillCookForFriends/Pinterest

I to je to, jednostavnije ne može. Nakon tostiranja (i guljenja lješnjaka) spremni smo za pripremu omiljenih recepata s lješnjacima!

Za kraj, donosimo ti nekoliko genijalnih recepata s lješnjacima...

Možda vas zanima... Rolada od lješnjaka i čokolade - bolje ne može! Kolumne Rižoto recept Možda vas zanima... MAMI NA JOŠ Rižoto s lješnjacima i parmezanom Recepti drobljenac, crumble Možda vas zanima... Brzo i hrskavo: Prefini drobljenac s lješnjacima Recepti Pasta od lješnjaka Možda vas zanima... Pasta od lješnjaka koristi se za brojne vrhunske slastice Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.