Recepti Desert 06. travnja 2024.

Pasta od lješnjaka koristi se za brojne vrhunske slastice

Desert
120 MIN
15 MIN
8
SREDNJE
Pasta od lješnjaka
Pasta od lješnjaka
foto: Thinkstock
Bogat okus lješnjaka sjajno će nadopuniti čokoladne slastice, a pasta od lješnjaka dobivena na ovaj način bit će daleko bogatija od bilo kojeg namaza na bazi lješnjaka...

Gusta, mirisna i aromatična pasta od lješnjaka idealno je rješenje za pripremu slastica od lješnjaka. Dovoljno ju je tek pomiješati sa slatkim tučenim vrhnjem za pripremu izvrsne kreme intenzivnog orašastog okusa. 

Tostirani lješnjaci Možda vas zanima... Kako tostirati lješnjake u 3 brza i jednostavna koraka Špajza

Priprema će ti oduzeti nešto više vremena s obzirom na to da je najprije potrebno napraviti karamel umak, a zatim ga pretvoriti u brittle slatkiš. No sav trud itekako će se isplatiti čim isprobaš ovu divnu, gustu orašastu pastu.

 | Author: Thinkstock Pasta od lješnjaka foto: Thinkstock

Ne gasi ekran dok kuham

Pasta od lješnjaka
120 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Lješnjaci 3 šalica
  • Šećer kristal 1 šalica
  • Voda 1 žlica
  • Suncokretovo ulje 1 žlica
Postupak
  1. Lješnjake je najprije potrebno tostirati. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva, lješnjake rasporedi po papiru za pečenje i ubaci u pećnicu na 10 do 15 minuta. Povremeno ih provjeri, a kada osjetiš orašast miris, izvadi ih iz pećnice i ohladi. Stavi ih na kuhinjsku krpu pa ih trljaj među dlanovima ili po kuhinjskoj plohi kako bi skinula opne.


  2. Šećer i vodu stavi u posudu na laganu vatru. Pusti da se otope, ali nemoj miješati. Kada šećer poprimi zlatnu boju i počne se pretvarati u karamelu, dodaj lješnjake pa ih pomiješaj s karamelom. Makni s vatre. 


  3. Dok su još vrući, karamel i lješnjake rasporedi na papiru za pečenje ili silikonskoj podlozi pa pusti da se sve skupa dobro ohladi i pretvori u brittle, tvrdi karamel slatkiš. Za to će trebati dva ili tri sata, stoga nemoj brzati. 


  4. U međuvremenu pripremi blender i budi spremna na bučno miksanje. Razlomi dobiveni brittle u komadiće i ubaci ih u blender. Blendaj dok ne dobiješ pastu; ako je presuha dodaj žlicu ulja pa blendajte sve dok nisi zadovoljna rezultatom. Prebaci pastu u steriliziranu staklenku i koristi po potrebi.


Ovako pripremljena pasta imat će intenzivan okus lješnjaka te je idealna za pripremu krema za kolače i torte. Poslužit će ti kao bogat samostalan sloj u slasticama, dodatak smoothiejima, vrućoj čokoladi ili kavi, a najslađa će ipak biti na žlicu

Iskoristi pastu od lješnjaka u ovim receptima...

Možda vas zanima... Sami pripremite Paris-Brest s karameliziranim lješnjacima Kolumne kikiriki maslac Možda vas zanima... Domaći maslac od orašastih plodova None Možda vas zanima... Torta od lješnjaka i krušaka s umakom od čokolade Recepti Možda vas zanima... Znate li što je brittle i kako se lako priprema? Špajza Možda vas zanima... Prava bomba: Brownie od raženog brašna i lješnjaka Recepti