Klasično kuhano tijesto posuto bademima u kombinaciji s kremom od vanilije i karameliziranim lješnjacima... Ne znam za vas, ali meni zvuči savršeno...
Druge recepte naše nove blogerice Sweet 'n' Salty potražite na njenom Instagram profilu!
Za tijesto je potrebno:
- 125 grama brašna
- 100 ml mlijeka
- 100 ml vode
- 2 žlice šećera
- malo soli
- 80 grama maslaca
- 4 jaja
Za kremu je potrebno:
- 470 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 70 grama šećera
- 20 grama brašna
- 30 grama škrobnog brašna
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 15 grama maslaca
- 200 grama karameliziranih lješnjaka (možete kombinirati bademe i lješnjake)
- 150 grama maslaca sobne temperature
- 250 ml tučenog slatkog vrhnja
Za karamelizirane lješnjake i bademe je potrebno:
- 75 grama lješnjaka
- 75 grama badema
- 100 grama šećera
- 2 žlice vode
- malo soli
Priprema:
- Orašaste plodove staviti u posudu za pečenje i tostirati u pećnici 15 minuta na 150 stupnjeva.
- Kad su gotovi, oljuštiti ih. U zdjeli zagrijati vodu i šećer do smećkaste boje, umiješati orašaste plodove, rasporediti u posudu za pečenje i ostaviti da se ohladi. Usitniti koristeći blender.
- Za kremu je potrebno zagrijati mlijeko do vrenja. U jednoj posudi mutiti žumanjke sa šećerom dok se sav šećer ne otopi. Potom dodati brašno i škrobno brašno te sve skupa dobro izmiješati. Umiješati dio zagrijanog mlijeka u smjesu sa žumanjcima te sve ukuhati u preostalom mlijeku. U kuhano dodati 15 grama maslaca i žlicu ekstrakta vanilije. Prekriti prianjajućom folijom i ohladiti. U ohlađeno umiješati maslac, tučeno slatko vrhnje i usitnjene karamelizirane orašaste plodove.
- Za tijesto je potrebno zagrijati mlijeko i vodu s maslacem, šećerom i soli. Kad mješavina proključa, maknuti s vatre i umiješati svo brašno odjednom. Dobro izmiješati i vratiti na vatru, minutu-dvije konstantno miješajući. Ohladiti do sobne temperature. Dodavati jedno po jedno jaje i miksati do postizanja jednolike smjese koja će biti dovoljno rijetka da ju možete lako oblikovati, a opet dovoljno čvrsta da zadrži oblik.
- Lim prekriti masnim papirom za pečenje i uz pomoć dresir vrećice od kuhanog tijesta oblikovati jednake prstenove. Posuti ih listićima badema ili sjeckanim lješnjacima. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva otprilike pola sata. Kad su pečeni, isključiti pećnicu i ostaviti ih unutra da se još malo posuše.
- Prerezati prstenove po pola, puniti ih ohlađenom kremom i posuti šećerom u prahu.
Uživajte!