Klasično kuhano tijesto posuto bademima u kombinaciji s kremom od vanilije i karameliziranim lješnjacima... Ne znam za vas, ali meni zvuči savršeno...
Druge recepte naše nove blogerice Sweet 'n' Salty potražite na njenom Instagram profilu!
Sweet 'n' Salty by Matea
Za tijesto je potrebno:
- 125 grama brašna
- 100 ml mlijeka
- 100 ml vode
- 2 žlice šećera
- malo soli
- 80 grama maslaca
- 4 jaja
Za kremu je potrebno:
- 470 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 70 grama šećera
- 20 grama brašna
- 30 grama škrobnog brašna
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 15 grama maslaca
- 200 grama karameliziranih lješnjaka (možete kombinirati bademe i lješnjake)
- 150 grama maslaca sobne temperature
- 250 ml tučenog slatkog vrhnja
Za karamelizirane lješnjake i bademe je potrebno:
- 75 grama lješnjaka
- 75 grama badema
- 100 grama šećera
- 2 žlice vode
- malo soli
Sweet 'n' Salty by Matea
Priprema:
- Orašaste plodove staviti u posudu za pečenje i tostirati u pećnici 15 minuta na 150 stupnjeva.
- Kad su gotovi, oljuštiti ih. U zdjeli zagrijati vodu i šećer do smećkaste boje, umiješati orašaste plodove, rasporediti u posudu za pečenje i ostaviti da se ohladi. Usitniti koristeći blender.
- Za kremu je potrebno zagrijati mlijeko do vrenja. U jednoj posudi mutiti žumanjke sa šećerom dok se sav šećer ne otopi. Potom dodati brašno i škrobno brašno te sve skupa dobro izmiješati. Umiješati dio zagrijanog mlijeka u smjesu sa žumanjcima te sve ukuhati u preostalom mlijeku. U kuhano dodati 15 grama maslaca i žlicu ekstrakta vanilije. Prekriti prianjajućom folijom i ohladiti. U ohlađeno umiješati maslac, tučeno slatko vrhnje i usitnjene karamelizirane orašaste plodove.
- Za tijesto je potrebno zagrijati mlijeko i vodu s maslacem, šećerom i soli. Kad mješavina proključa, maknuti s vatre i umiješati svo brašno odjednom. Dobro izmiješati i vratiti na vatru, minutu-dvije konstantno miješajući. Ohladiti do sobne temperature. Dodavati jedno po jedno jaje i miksati do postizanja jednolike smjese koja će biti dovoljno rijetka da ju možete lako oblikovati, a opet dovoljno čvrsta da zadrži oblik.
- Lim prekriti masnim papirom za pečenje i uz pomoć dresir vrećice od kuhanog tijesta oblikovati jednake prstenove. Posuti ih listićima badema ili sjeckanim lješnjacima. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva otprilike pola sata. Kad su pečeni, isključiti pećnicu i ostaviti ih unutra da se još malo posuše.
- Prerezati prstenove po pola, puniti ih ohlađenom kremom i posuti šećerom u prahu.
Uživajte!
Sweet 'n' Salty by Matea