gastro postao
Najbogatija torta u kojoj ćete ovih blagdana uživati mogla bi biti upravo ova s poširanim kruškama, lješnjacima i čokoladom
Iako zahtjeva puno truda i rada, kada jednom okusite savršenstvo okusa koje čine kruške poširane u vinu, tostirani lješnjaci i ganache krema od čokolade na finom, sočnom biskvitu, ovom kolaču baš sve ćete oprostiti. Najsavršeniji spoj okusa ovih blagdana definitivno će postati ovaj. Divni okusi koji se savršeno nadopunjuju, a povrh svega čokolada koja na idealan način zaokružuje priču - bolje ne može!
Za pripremu biskvita potrebno vam je:
- 150 g maslaca
- 1 šalica tostiranih lješnjaka
- 350 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 2 žličice cimeta
- 1 žličica klinčića
- 1 žličica muškatnog oraščića
- 250 g smeđeg šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3 jaja
Za kremu:
- 100 g čokolade
- 150 ml slatkog vrhnja
Za pripremu krušaka potrebno vam je:
- 10 krušaka
- 2 šalice crnog vina
- 50 g smeđeg šećera
- 2 žlice maslaca
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica vanilije
Priprema:
- Najprije pripremite kruške.
- Operite ih i očistite.
- Ogulite ih i izvadite im koštice.
- U veći lonac stavite vino, smeđi šećer, maslac, cimet, vaniliju i tri šalice vode.
- Dodajte kruške pa stavite na laganu vatru.
- Dok kuhate, umak bi trebao postati malo gušći.
- Povremeno zalijte kruške.
- Kada zavrije, kuhajte još oko 15 minuta pa izvadite pet krušaka iz zdjele, prelijte ih s malo umaka, stavite u plastičnu posudu i spremite u hladnjak.
- Kod pripreme biskvita najprije zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Lješnjake tostirajte na tavi ili u pećnici.
- Veći dio lješnjaka ubacite u blender pa ih usitnite, a zatim pomiješajte sa suhim sastojcima za kolač.
- U blender ubacite pet preostalih krušaka i pretvorite ih u pire.
- Istucite šećer, vaniliju i maslac mikserom pa dodajte jedno po jedno jaje.
- Dodajte pola pirea i miksajte, a zatim povremeno dodajte suhe sastojke.
- Na kraju umiješajte ostatak pirea od kruške i prebacite u kalup za pečenje.
- Pecite oko sat vremena, ovisno o visini kalupa.
- Zagrijte vrhnje za kuhanje i prelijte ga preko nasjeckane čokolade.
- Tom čokoladom poprskajte ohlađene kruške.
- Na biskvitu izbušite rupe i prelijte čokoladnom kremom.
- Na nju dodajte cijele kruške pa sve pospite ostatkom prženih lješnjaka.
Dobar tek!