Recepti 25. prosinca 2016.

Torta od lješnjaka i krušaka s umakom od čokolade

Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Najbogatija torta u kojoj ćete ovih blagdana uživati mogla bi biti upravo ova s poširanim kruškama, lješnjacima i čokoladom

Iako zahtjeva puno truda i rada, kada jednom okusite savršenstvo okusa koje čine kruške poširane u vinu, tostirani lješnjaci i ganache krema od čokolade na finom, sočnom biskvitu, ovom kolaču baš sve ćete oprostiti. Najsavršeniji spoj okusa ovih blagdana definitivno će postati ovaj. Divni okusi koji se savršeno nadopunjuju, a povrh svega čokolada koja na idealan način zaokružuje priču - bolje ne može!

Za pripremu biskvita potrebno vam je:

  • 150 g maslaca
  • 1 šalica tostiranih lješnjaka
  • 350 g brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 2 žličice cimeta
  • 1 žličica klinčića
  • 1 žličica muškatnog oraščića
  • 250 g smeđeg šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 3 jaja

Za kremu:

  • 100 g čokolade
  • 150 ml slatkog vrhnja

Za pripremu krušaka potrebno vam je:

  • 10 krušaka
  • 2 šalice crnog vina
  • 50 g smeđeg šećera
  • 2 žlice maslaca
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica vanilije

Priprema:

  1. Najprije pripremite kruške.
  2. Operite ih i očistite.
  3. Ogulite ih i izvadite im koštice.
  4. U veći lonac stavite vino, smeđi šećer, maslac, cimet, vaniliju i tri šalice vode.
  5. Dodajte kruške pa stavite na laganu vatru.
  6. Dok kuhate, umak bi trebao postati malo gušći.
  7. Povremeno zalijte kruške.
  8. Kada zavrije, kuhajte još oko 15 minuta pa izvadite pet krušaka iz zdjele, prelijte ih s malo umaka, stavite u plastičnu posudu i spremite u hladnjak. 
  9. Kod pripreme biskvita najprije zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  10. Lješnjake tostirajte na tavi ili u pećnici.
  11. Veći dio lješnjaka ubacite u blender pa ih usitnite, a zatim pomiješajte sa suhim sastojcima za kolač.
  12. U blender ubacite pet preostalih krušaka i pretvorite ih u pire.
  13. Istucite šećer, vaniliju i maslac mikserom pa dodajte jedno po jedno jaje.
  14. Dodajte pola pirea i miksajte, a zatim povremeno dodajte suhe sastojke.
  15. Na kraju umiješajte ostatak pirea od kruške i prebacite u kalup za pečenje.
  16. Pecite oko sat vremena, ovisno o visini kalupa.
  17. Zagrijte vrhnje za kuhanje i prelijte ga preko nasjeckane čokolade.
  18. Tom čokoladom poprskajte ohlađene kruške.
  19. Na biskvitu izbušite rupe i prelijte čokoladnom kremom.
  20. Na nju dodajte cijele kruške pa sve pospite ostatkom prženih lješnjaka. 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.