Caprese torta ime je dobila prema otočiću Capriju odakle potiječe, a uz njezin se nastanak vežu zanimljive legende.
Jedna legenda spominje austrijsku princezu koja je bila udana za napuljskoga kralja. Princeza je od talijanskih kuhara zatražila da joj naprave poznatu Sacher tortu, a kako oni nisu bili upoznati s tim receptom napravili su svoju verziju čokoladne torte s koristeći bademe koji se u Napulju često koriste.
Druga pak legedna spominje talijanskog slastičara koji je 1920-tih godina u svojoj slastičarinici turistima pripremao čokoladnu tortu te je u originalni recept slučajno zaboravio dodati brašno!
SASTOJCI
- 5 jaja sa sobne temperature
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 200 g maslaca sa sobne temperature
- 200 g čokolade za kuhanje
- 100 g badema
- 100 g oraha
- 100 g lješnjaka
- 1 žlica ruma
- ½ žličice cimeta
- naribana korica ½ naranče
PRIPREMA
- Lješnjake, bademe i orahe usitnite u blenderu i ostavite sa strane.
- Čokoladu zajedno s maslacem otopite na pari ili na laganoj vatri pa ostavite sa strane da se malo ohladi.
- Žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte otopljenu čokoladu. Još jednom kratko sve izmiksajte pa dodajte usitnjene orašaste plodove, cimet, rum i naribanu koricu naranče.
- Na kraju lagano umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Biskvitnu smjesu izlijte u kalup za torte (26 cm) kojeg ste obložili masnim papirom.
- Božićnu tortu pecite 50 minuta na temperaturi od 170 °C. Tortu ohladite na sobnoj temperaturi, a prije posluživanja bogato ju pospite šećerom u prahu.
Bez obzira je li Caprese torta nastala slučajno ili pomnim biranjem sastojaka, ovo je jedna od torti koja svakako zaslužuje mjesto za vašim blagdanskim stolom.
Jannette Razum pratite na njenoj stranici, facebooku i instagramu! Dobar vam tek...