Recepti 07. listopada 2023.

Brzo i hrskavo: Prefini drobljenac s lješnjacima

drobljenac, crumble
Slatko i hrskavo - idealna kombinacija foto: Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj put donosimo verziju s lješnjacima – što nam je savršeno za jesenski doručak ili kad god nam se 'spusti šećer' pa hitno trebamo nešto slatko! Dobro, priznajemo - često se to dogodi...

Koliko god recepata za drobljenac, ili po modernom crumble, pročitali i pripremili uvijek se oduševimo nekom novom verzijom. Jer ga zapravo obožavamo, pa nam je ponekad sasvim svejedno s čime ga pripremamo.

Ono što je posebno kod drobljenca jest činjenica da zbog svoje hrskavosti često može zamijeniti svaku hrskavu komponentu bilo koje slastice; od slastica u čaši, kesten pirea, deserta s voćem ili domaćih brzih kolača. Ali je ujedno i iznimno ukusan – sam po sebi.

 

Pasta od lješnjaka Možda vas zanima... Pasta od lješnjaka koristi se za brojne vrhunske slastice Recepti

 

Brzo i jednostavno ga je pripremiti, a naknadno iskoristiti za neke druge slastice. Ovaj put donosimo recept za drobljenac s lješnjacima – što nam je savršeno za jesenski doručak ili kad god nam se 'spusti šećer' pa hitno trebamo nešto slatko! Dobro, priznajemo - često se to dogodi. I tebi, zar ne?

 | Author: Monika Grabkowska/Unsplash Lješnjaci ovaj jednostavan desert dižu na višu razinu foto: Monika Grabkowska/Unsplash

Drobljenac s lješnjacima

(za 4 osobe)

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 2 žlice šećera
  • 150 g brašna
  • 50 g mljevenih lješnjaka
  • 1 vanilin šećer
  • 250 ml mlijeka
  • 125 g kiselog vrhnja
  • 1 prstohvat soli
  • 2 žlice maslaca

 

Možda vas zanima... Slastica za obožavatelje lješnjaka i čokolade Recepti

 

Postupak:

  1. Odvoji bjelanca od žumanjaka. Bjelanjke istuci sa 1 žlicom šećera. Pomiješaj žumanjke, lješnjake, brašno, preostali šećer, vanilin šećer, mlijeko, kiselo vrhnje i sol. Metlicom umiješaj snijeg.
  2. Maslac ugrij u tavi, ulij tijesto, poklopi i peci dok se površina ne stvrdne. Dok donja strana postane smećkasta, okreni ga. Ostavi još kratko da se stvrdne, zatim natrgaj žlicom i prži dok svi komadi ne dobiju smećkastu boju.
  3. Pospi usitnjenim lješnjacima i po želji šećerom u prahu.

 

Torta od lješnjaka, limuna i borovnica Možda vas zanima... Torta od lješnjaka, limuna i borovnica - kruna ljetnih zabava Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 12:00 18. Listopad 2022.

    Dobar