Koliko god recepata za drobljenac, ili po modernom crumble, pročitali i pripremili uvijek se oduševimo nekom novom verzijom. Jer ga zapravo obožavamo, pa nam je ponekad sasvim svejedno s čime ga pripremamo.
Ono što je posebno kod drobljenca jest činjenica da zbog svoje hrskavosti često može zamijeniti svaku hrskavu komponentu bilo koje slastice; od slastica u čaši, kesten pirea, deserta s voćem ili domaćih brzih kolača. Ali je ujedno i iznimno ukusan – sam po sebi.
Brzo i jednostavno ga je pripremiti, a naknadno iskoristiti za neke druge slastice. Ovaj put donosimo recept za drobljenac s lješnjacima – što nam je savršeno za jesenski doručak ili kad god nam se 'spusti šećer' pa hitno trebamo nešto slatko! Dobro, priznajemo - često se to dogodi. I tebi, zar ne?
Drobljenac s lješnjacima
(za 4 osobe)
Sastojci:
- 6 jaja
- 2 žlice šećera
- 150 g brašna
- 50 g mljevenih lješnjaka
- 1 vanilin šećer
- 250 ml mlijeka
- 125 g kiselog vrhnja
- 1 prstohvat soli
- 2 žlice maslaca
Postupak:
- Odvoji bjelanca od žumanjaka. Bjelanjke istuci sa 1 žlicom šećera. Pomiješaj žumanjke, lješnjake, brašno, preostali šećer, vanilin šećer, mlijeko, kiselo vrhnje i sol. Metlicom umiješaj snijeg.
- Maslac ugrij u tavi, ulij tijesto, poklopi i peci dok se površina ne stvrdne. Dok donja strana postane smećkasta, okreni ga. Ostavi još kratko da se stvrdne, zatim natrgaj žlicom i prži dok svi komadi ne dobiju smećkastu boju.
- Pospi usitnjenim lješnjacima i po želji šećerom u prahu.