gastro postao
Ako obožavaš Ferrero Rocher i Nutellu, ovaj recept za dekadentne cupcakes bit će savršen izbor za tebe.
Ferrero cupcakes idealna su slastica za rođendane, blagdane, godišnjice, ali i prilika da prezentiraš svoje slastičarske vještine obitelji i prijateljima. Sočni su, bogatog okusa i odlično će izgledati na pladnju (i fotografijama).
Za pripremu 12 standardnih cupcakesa rezerviraj sat vremena. Možeš ih ispeći i dan ranije te nadjenuti netom prije serviranja. Ostatak, ako ga nekim čudom bude, čuvaj u hladnjaku u zatvorenoj posudi, ali ih posluži kad temperatura dosegne sobnu. U slast!
Znaš li da riječi muffin i cupcake nisu sinonimi? Cupcakes obično imaju više šećera i masnoće, potrebno ih je duže miksati i većinom se nadijevaju čvrstom kremom. S druge strane, za muffine je potrebno razdvojiti suhe i tekuće sastojke te ih sjediniti žlicom. Nerijetko se u smjesu dodaju voće, žitarice i sjemenke, te se eventualno premazuju glazurom ili se dodaje hrskavi posip.
Ferrero cupcakes
Sastojci - za cupcakes:
- 120 ml tople vode
- 40 g kakaa u prahu
- 1 jaje (L)
- 100 g smeđeg šećera
- 100 g bijelog šećera
- prstohvat soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 120 ml mlaćenice
- 120 ml ulja
- 150 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice sode
- 12 komada Ferrero Rocher
Sastojci - za kremu:
- 120 g omekšalog maslaca
- 150 - 200 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 g Nutelle ili drugog namaza od lješnjaka
- 5 žlica kakaa u prahu
- 4-5 žlica slatkog vrhnja
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. U kalupe za 12 standardnih muffina stavi papirnate košarice.
- Najprije pripremi sve sastojke za tijesto. Kakao prosij i pomiješaj s vrućom vodom.
- U velikoj posudi izmiksaj jaja sa šećerom, prstohvatom soli i ekstraktom vanilije. Dodaj mlaćenicu i ulje pa još kratko miksaj.
- U smjesu potom dodaj brašno pomiješano s praškom za pecivo i sodom pa dobro promiješaj mutilicom kako ne bi ostale grudice, ali pazi da ne premiksaš tijesto.
- Na kraju dodaj kakao pomiješan s vodom i sjedini sastojke.
- Veći dio tijesta razdijeli u kalupe za muffine, a potom u svaki umetni jedan Ferrero. Dodaj još žlicu preostalog tijesta u svaku košaricu. Bitno je da ne napuniš košarice do kraja jer će tijesto iscuriti tijekom pečenja.
- Peci otprilike 18 minuta. Probodi čačkalicom i provjeri je li čista kako bi bila sigurna da su kolačići pečeni.
- Dok se hlade, pripremi kremu. Omekšali maslac dobro izmiksaj pa mu postepeno dodaj 150 g šećera u prahu. Potom ubaci sol, ekstrakt vanilije, Nutellu i kakao u prahu. Miksaj dok smjesa ne postane pahuljasta. Po potrebi dodaj još malo šećera.
- Na kraju dodaj nekoliko žlica slatkog vrhnja i još kratko miksaj. Krema bi trebala biti svilenkasta.
- Prebaci kremu u slastičarsku vrećicu i nadjeni svaki kolač. Čuvaj u hladnjaku u zatvorenoj posudi, ali prije posluživanja ih izvadi i pričekaj da dostignu sobnu temperaturu. U slast!