gastro postao
Dan započni divnom kombinacijom tamne čokolade i paste od lješnjaka
Priprema domaćeg namaza od čokolade i lješnjaka puno je jednostavnija no što misliš. Trebat ćeš kvalitetne namirnice,15-ak minuta vremena, nekoliko malih staklenki s čvrstim poklopcem - i uputstva chefa Jamieja Olivera.
Osim što se voli sa svježim kruhom, ovaj namaz će poslužiti za nadijevanje palačinki, vafla i rolade, ali i baza za slastice poput brownieja, moussea, domaćeg sladoleda i muffina.
Imaj na umu da ovaj namaz u hladnjaku možeš čuvati dva do tri tjedna. U slast!
Sastojci:
- 40 g lješnjaka
- 100 g šećera
- 450 g tamne čokolade (cca 70% kakaa)
- 225 ml slatkog vrhnja
- 100 g maslaca
Priprema:
- Oguljene lješnjake stavi na lim za pečenje i ubaci u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Peci dok ne poprime zlatnu boju, do 10 minuta.
- Ubaci lješnjake blender sa šećerom i samelji ih u finu pastu.
- Na pari otopi tamnu čokoladu pa je pomiješaj sa slatkim vrhnjem i maslacem.
- U rastopljenu čokoladu umiješaj pastu pa smjesu prelij u staklenke, zatvori poklopcem i čuvaj u hladnjaku.
Steriliziraj staklenke! Predlažemo da namaz prebaciš u nekoliko malih, praktičnih staklenki za koje ćeš lako pronaći mjesto u hladnjaku. Najprije ih steriliziraj: operi ih, osuši i prebaci ih ih u pećnicu zagrijanu na 150 stupnjeva. Za 10 minuta bit će sigurne za punjenje!
Izvor: jamieoliver.com