Svi znamo za onaj klasični Ferrero kolač. Ja ga jako volim, ali često želje i novčanik ne idu ruku pod ruku. U taj kolač ide i mascarpone i Nutella pa lješnjak i ostala čudesa koja nisu baš jeftina. E pa evo jeftinije verzije Ferrero kolača koja je, meni osobno, puno finija od originala. Puno je lakši i možete bez problema pojesti jedan komad. Bogat je u okusu i nije presladak!
Jučer sam rekla mami kako mi se jede nešto slatko i da, budući da je sad došla s godišnjeg, može slobodo nešto ispeći. Ona je smućkala ovaj kolač bez nekog posebnog recepta. Srećom pa je popamtila što sve ide u njega pa mogu podijeliti s vama recept za ovaj divni Ferrero kolač koji će vas raspametiti!
Želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil.
Biskvit:
- 7 bjelanjaka
- 300 g šećera
- ½ žličice octa
- prstohvat soli
- 4 žlice mljevene plazme ili petit keksa
- ½ žličice praška za pecivo
- 2 žlice ulja
- 250 g prženih lješnjaka
Krema:
- 7 žumanjaka
- 4 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice gustina
- 300 ml mlijeka
- 250 g margarina
Glazura:
- 200 g mliječne čokolade
- 100 g margarina
Priprema:
- Za biskvit, uključite pećnicu na 180 stupnjeva i pustite ju da se zagrije.
- Pržene lješnjake usitnite u sjeckalici na veće komade ili nožem grubo nasjeckajte. Tepsiju obložite papirom za pečenje i pospite usitnjene lješnjake po cijeloj površini.
- U posudi izradite bjelanjke do pola. Otprilike 5 minuta miksanja. Zatim, dodajte šećer, prstohvat soli i ocat. Miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg.
- U posebnoj posudi promiješajte mljeveni keks i prašak za pecivo.
- Ručno umiješajte kekse u bjelanjke. Smjesu prelijte preko lješnjaka i pecite 25 minuta.
- Dok se peče biskvit, napravite kremu. Stavite grijati mlijeko na laganu vatru.
- U posebnoj posudi pjenasto izradite žumanjke, šećer i vanillin šećer.
- Kada se smjesa udvostručila, dodajte gustin i sjedinite.
- Zagrijanom mlijeku postepeno dodajte smjesu jaja i šećera i brzo miješajte kako ne biste imali grudice.
- Kuhajte kremu uz konstantno miješanje pet minuta odnosno dok ne postignete gustoću pudinga. Kada je krema kuhana, prebacite ju drugu, hladnu posudu kako bi vam se što prije ohladila.
- Kada je biskvit pečen i ohlađen, napravite glazuru. Na pari ili u mikrovalnoj otopite mliječnu čokoladu u 100 g margarina.
- Biskvit okrenite tako da vam lješnjaci budu gore. Prepolovite biskvit uzdužno i svaku polovicu premažite glazurom. (Mažete tu stranu na kojoj su lješnjaci).
- Pustite da se glazura stisne, najbolje u hladnjaku.
- Kada je krema ohlađena, u posebnoj posudi izradite margarin. Najbolje je koristiti margarin sobne temperature. Izrađeni margarin dodajte ohlađenoj kremi i sjedinite kremu.
- Sad kad je sve ohlađeno i spremno, možete lagano složiti vaš Ferrero kolač.
- Na donju koru, na glazuru mažete cijelu količinu kreme. Zatim, “poklopite” kolač s drugom korom tako da glazura bude gore i to je to. Kolač je gotov i spreman za uživanje!
Možete ga slobodno odmah rezati i jesti, ne morate čekati da se još stisne u hladnjaku jer je sve hladno i spremno za papanje!