Jednostavan kolač s klasičnom kremom je ono što nam baš sada treba. Budući da sunce tek pomalo dolazi, dozivamo ga ovom žutom kremom.
Ovaj kolač od maka je jednostavan i brz za pripremu i možete ga odmah jesti. Malo će bježati biskvit kod rezanja, ali nema veze.
Želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil.
Za biskvit će vam trebati:
- 8 bjelanjaka
- 200 g šećera
- 200 g mljevenog maka
- 2 žlice brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
Za kremu:
- 8 žumanjaka
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 400 ml mlijeka
- 250 g margarina
Po želji:
- komadići čokolade
Postupak pripreme:
- Za biskvit, uključite pećnicu na 180 stupnjeva i pustite da se grije. Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje.
- U posebnoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke osim šećera - mak, brašno i prašak za pecivo.
- Izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera.
- Ručno umiješajte suhe sastojke u bjelanjke. Kao i uvijek kada radite biskvite s bjelanjcima!
- Rasporedite smjesu po posudi za pečenje. Ja koristim onu tepsiju što dobijete s pećnicom, znači, najveća.
- Biskvit pečete 20 minuta na 180 stupnjeva. Čim je pečen, odmah ga odlijepite od papira. Ako pustite da se ohladi, bit će vam puno teže.
- Za kremu, mlijeko stavite grijati na laganu vatru.
- U posudi pjenasto izradite žumanjke, šećer i vanilin šećer.
- Kada je mlijeko zakuhalo, dodajte pjenasto izrađene žumanjke i miješajte.
- Kuhajte na laganoj vatri uz konstantno miješanje dok se krema ne zgusne.
- Kada je krema zgusnuta, skinite ju s vatre i ostavite da se ohladi.
- Kada je krema hladna, u posudi izradite mikserom 250 g margarina. Dodajte margarinu ohlađenu kremu i sjedinite mikserom.
- Biskvit prerežite na tri jednaka djela.
- Kremu odoka podijelite na tri djela. Složite kolač od maka: biskvit-krema-biskvit-krema-biskvit - krema - komadići čokolade.
- Ohladite prije posluživanja ili jedite odmah, od volje vam!
Dobar tek!