Kolumne 3691 prikaza 07. lipnja 2019.

Torta od maka - stvorena za dozivanje ljeta

Ena Kokanović
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj kolač nisam voljela kad sam bila mala, a sada mi je jedan od najdražih. Valjda kad si mal, ako čokolada nije u kolaču to jednostavno ne valja.

Jednostavan kolač s klasičnom kremom je ono što nam baš sada treba. Pošto sunce tek pomalo dolazi, dozivamo ga ovom žutom kremom i nadamo se da ćemo napokon okusiti ljeto. 

 

Možda vas zanima... Najsočniji ikad: Genijalan brownie bez brašna Kolumne

 

Ovaj kolač od maka je jednostavan i brz za pripremu i možete ga odmah jesti. Malo će bježati biskvit kod rezanja, ali nema veze.

 

Možda vas zanima... Foto recept: Savršeni salenjaci po starom slavonskom receptu Kolumne

 

Želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil

 

Možda vas zanima... Slasne lazanje od palente i nova vrsta salate od cikle Kolumne

 

 | Author: Ena Kokanović Ena Kokanović

Za biskvit će vam trebati:

  • 8 bjelanjaka
  • 200 g šećera
  • 200 g mljevenog maka
  • 2 žlice brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo

Za kremu:

  • 8 žumanjaka
  • 200 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 400 ml mlijeka
  • 250 g margarina

Po želji:

  • komadići čokolade

Postupak pripreme:

  1. Za biskvit, uključite pećnicu na 180 stupnjeva i pustite da se grije. Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje.
  2. U posebnoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke osim šećera - mak, brašno i prašak za pecivo.
  3. Izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera. 
  4. Ručno umiješajte suhe sastojke u bjelanjke. Kao i uvijek kada radite biskvite s bjelanjcima!
  5. Rasporedite smjesu po posudi za pečenje. Ja koristim onu tepsiju što dobijete s pećnicom, znači, najveća.
  6. Biskvit pečete 20 minuta na 180 stupnjeva. Čim je pečen, odmah ga odlijepite od papira. Ako pustite da se ohladi, bit će vam puno teže. 
  7. Za kremu, mlijeko stavite grijati na laganu vatru.
  8. U posudi pjenasto izradite žumanjke, šećer i vanilin šećer.
  9. Kada je mlijeko zakuhalo, dodajte pjenasto izrađene žumanjke i miješajte. 
  10. Kuhajte na laganoj vatri uz konstantno miješanje dok se krema ne zgusne.
  11. Kada je krema zgusnuta, skinite ju s vatre i ostavite da se ohladi.
  12. Kada je krema hladna, u posudi izradite mikserom 250 g margarina. Dodajte margarinu ohlađenu kremu i sjedinite mikserom.
  13. Biskvit prerežite na tri jednaka djela. 
  14. Kremu odoka podijelite na tri djela. Složite kolač od maka: biskvit-krema-biskvit-krema-biskvit - krema - komadići čokolade.
  15. Ohladite prije posluživanja ili jedite odmah, od volje vam!

Dobar tek!

 | Author: Ena Kokanović Ena Kokanović  | Author: Ena Kokanović Ena Kokanović  | Author: Ena Kokanović Ena Kokanović

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.