Kolumne 03. svibnja 2020.

Torta od maka - stvorena za dozivanje lijepog vremena

foto: Slavonka
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj kolač nisam voljela kad sam bila mala, a sada mi je jedan od najdražih. Valjda kad si malen, ako čokolada nije u kolaču, to jednostavno ne valja.

Jednostavan kolač s klasičnom kremom je ono što nam baš sada treba. Budući da sunce tek pomalo dolazi, dozivamo ga ovom žutom kremom.

 

Možda vas zanima... Najsočniji ikad: Genijalan brownie bez brašna Kolumne

 

Ovaj kolač od maka je jednostavan i brz za pripremu i možete ga odmah jesti. Malo će bježati biskvit kod rezanja, ali nema veze.

 

Možda vas zanima... Foto recept: Savršeni salenjaci po starom slavonskom receptu Kolumne

 

Želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil

 

Možda vas zanima... Slasne lazanje od palente sa salatom od cikle Kolumne

 

 | Author: Slavonka foto: Slavonka

Za biskvit će vam trebati:

  • 8 bjelanjaka
  • 200 g šećera
  • 200 g mljevenog maka
  • 2 žlice brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo

Za kremu:

  • 8 žumanjaka
  • 200 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 400 ml mlijeka
  • 250 g margarina

Po želji:

  • komadići čokolade

Postupak pripreme:

  1. Za biskvit, uključite pećnicu na 180 stupnjeva i pustite da se grije. Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje.
  2. U posebnoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke osim šećera - mak, brašno i prašak za pecivo.
  3. Izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera. 
  4. Ručno umiješajte suhe sastojke u bjelanjke. Kao i uvijek kada radite biskvite s bjelanjcima!
  5. Rasporedite smjesu po posudi za pečenje. Ja koristim onu tepsiju što dobijete s pećnicom, znači, najveća.
  6. Biskvit pečete 20 minuta na 180 stupnjeva. Čim je pečen, odmah ga odlijepite od papira. Ako pustite da se ohladi, bit će vam puno teže. 
  7. Za kremu, mlijeko stavite grijati na laganu vatru.
  8. U posudi pjenasto izradite žumanjke, šećer i vanilin šećer.
  9. Kada je mlijeko zakuhalo, dodajte pjenasto izrađene žumanjke i miješajte. 
  10. Kuhajte na laganoj vatri uz konstantno miješanje dok se krema ne zgusne.
  11. Kada je krema zgusnuta, skinite ju s vatre i ostavite da se ohladi.
  12. Kada je krema hladna, u posudi izradite mikserom 250 g margarina. Dodajte margarinu ohlađenu kremu i sjedinite mikserom.
  13. Biskvit prerežite na tri jednaka djela. 
  14. Kremu odoka podijelite na tri djela. Složite kolač od maka: biskvit-krema-biskvit-krema-biskvit - krema - komadići čokolade.
  15. Ohladite prije posluživanja ili jedite odmah, od volje vam!

Dobar tek!

 | Author: Slavonka foto: Slavonka  | Author: Slavonka foto: Slavonka  | Author: Slavonka foto: Slavonka

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Iva 17:56 27. Srpanj 2021.

    Brašna ljudi brašna.

  • Iva 17:55 27. Srpanj 2021.

    U kremi fali brašna. Inače bez njega je supa.