Kolumne 11. ožujka 2019.

Najsočniji ikad: Genijalan brownie bez brašna

foto: Slavonka
gastro postao gastro.24sata.hr
Gastrolovka Ena, autorica bloga Foodgasm, obožava i suhe i kremaste kolače. Nakon što je osjetila snažnu želju za browniejima, prepustila se inspiraciji i "od oka" smiksala jedan recept...

Kada sam već sve pripremila i kada su već sline počele curiti od same pomisli da ću uz popodnevnu kavicu jesti sočne brownieje, shvatih kako nemam brašna.

Sjetih se kako imam sitno mljevenih badema koje sam pripremila za macaronse. Macaronsi će morati čekati neke bolje dane pošto su bademi otišli u najbolje brownieje ikad.

 

Možda vas zanima... Jaffa torta - probajte reći ne ovom čokoladnom čudu! Kolumne

 

Kad kažem najbolje ikad, stvarno to mislim. Nije to samo zato što sam ih ja napravila, nego jer su to najsočniji brownieje koje sam probala u životu. Inače ne stavljam recept na blog ako ga nisam barem dva puta probala, ali ovo je stvarno, što se kaže, foolproof recept i nema mjesta greškama.

Ja sam ga pekla u većoj tepsiji 40x30 jer volim tanje komade, a ako hoćete deblje ili poduplajte smjesu ili pecite u nekoj manjoj tepsiji.

 

Možda vas zanima... Foto recept: Savršeni salenjaci po starom slavonskom receptu Kolumne

 

Želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil

 

Možda vas zanima... Mamine kupus kifle - pecivo koje vraća u djetinjstvo Kolumne

 

 | Author: Slavonka foto: Slavonka

 

Potrebno vam je:

  • 120 g maslaca otopljenog
  • 150 g šećera
  • 50 g smeđeg šećera
  • 3 jaja
  • 70 g sitno mljevenih badema (ja koristim Dr.Oetker)
  • 30 g kakaa za kolače (Ja koristim Dr.Oetker)
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • ½ žličice sode bikarbone
  • 100 g tamne čokolade nasjeckane ili čokoladnih kapljica

Postupak pripreme:

  1. Uključite pećnicu i pustite ju da se grije na 180 stupnjeva. Tepsiju obložite papirom za pečenje.
  2. U posebnu posudicu dodajte sitno mljevene bademe, kakao i sodu bikarbonu. Promiješajte.
  3. Smeđi i bijeli šećer stavite u posudu za miksanje. Dodajte otopljeni maslac i kratko miksajte dok se sve ne pomiješa.
  4. Smjesi dodajte jaja, jedno po jedno, konstantno miksajući.
  5. Miksajte smjesu na srednjoj brzini barem 5 minuta dok se ne udvostruči i ne postane fina pjenasta smjesa.
  6. Kada je smjesa dovoljno izmiksana, uzmite spatulu i laganim pokretima umiješajte suhe sastojke i miješajte polagano dok se sve ne sjedini.
  7. Smjesu istresite u tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje. Rasporedite ravnomjerno  i gore pospite sjeckanom čokoladom ili čokoladnim kapljicama.
  8. Ako pečete u običnoj, limenoj tepsiji, dovoljno će vam biti 20-25 minuta. Ako pečete, kao ja, u keramičkoj, trebat će vam bar 5 minuta dulje što znači sveukupno 30 minuta.
  9. Kada su brownieji gotovi, ostavite ih barem 5 minuta na sobnoj temperaturi.
  10. Narežite na kocke, skuhajte si kavu i sakrijte se negdje da nitko ne namiriše predobre brownieje.

Dobar tek!

 | Author: Slavonka foto: Slavonka

 | Author: Slavonka foto: Slavonka

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.