Kolumne 24. listopada 2019.

Jaffa torta - probajte reći ne ovom čokoladnom čudu!

foto: Slavonka
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova Jaffa torta je prošla sve testne faze, isprobana je nekoliko puta na preko 20 ispitanika kojima je, garantiram, izmamila osmijeh na lice i onaj blesavi pogled pun čokoladne radosti. Kakav uvod ljudi moji?

Jesen je došla i ja sam iznimno sretna. Osoba sam koja voli sva godišnja doba i nemam najdraže. Veselim se i proljeću (iako me ubiju alergije) i ljetu, jeseni i zimi. Svako godišnje doba ima svoje draži i ne bi voljela živjeti negdje gdje je non stop slična ili ista klima, volim kad mi se izmjene sva četiri godišnja doba pa makar to značilo da neću odvojiti mjesec dana od kapi za nos. No, dosta mojih razmišljanja da mi vidimo što sam ja to skuhala.

 

 | Author: Slavonka foto: Slavonka

 

Kao što rekoh, ova Jaffa torta je recept koji postoji već nekoliko mjeseci. To je još jedan moj recept i mislim da je jesen idealna za baš ovu kombinaciju: mirisna naranča i tamna čokolada. Možete li zamisliti tu kombinaciju? Naravno da možete! Jaffa je daleko poznata dobitna kombinacija čokolade i naranče, ali ovaj puta vam ovu ljepoticu predstavljam u obliku torte.

 

Možda vas zanima... Kakva torta: Sasvim posebna čokoladna limeta Kolumne

 

Ova torta je jako jednostavna za pripremu i jedino što trebate je čekati da vam se žele i krema ohlade.

U video pripremi radim pola mjere jer sam radila manju tortu promjera cca 19 cm, puna mjera je za regularnu tortu promjera 28 cm, isprobana je u svim varijantama samo mi je sad za video bila slađa manja verzija.

Želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil
 

Možda vas zanima... Grbave polpete - zalogaji za plažu, ručak ili večeru Kolumne Možda vas zanima... Granola s bademima i medom za doručak bez greške Kolumne

 

 | Author: Slavonka foto: Slavonka

 

Video postupak možete pogledati OVDJE.


Potrebno vam je za tortu veličine 28 cm.

Mrvičasti biskvit koji se topi u ustima:

  • 225 g brašna
  • 225 g šećera
  • 225 g maslaca
  • 4 veća jaja
  • 2 žličice praška za pecivo
  • ½ žličice soli
  • Naribana korica od jedne naranče
     

Narančin žele:

  • 500 ml Juicea od naranče
  • 1,5 vrećica želatine
  • Naribana korica od pola naranče
  • Krema
  • 700 g čokolade za kuhanje
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 100 ml slatkog vrhnja za kasnije
     

Po želji:

  • 100 g kandirane korice naranče, nasjeckane na kockice
     

Priprema biskvita:

  1. Možete odmah upaliti pećnicu i ostaviti ju da se grije na 180 stupnjeva.
  2. Kalup za tortu namastite i pobrašnite. Probala sam i varijantu s papirom za pečenje, ali biskvit se puno ljepše ispeče bez njega.
  3. U posudu za miksanje dodajte maslac i šećer i dobro izradite sve dok ne dobijete glatku smjesu. Za to će vam trebati otprilike 10 minuta.
  4. Dodajte jaje, jedno po jedno, konstantno miksajući. Kada ste dodali sva jaja, miksajte još bar 5 minuta da se sve lijepo sjedini.
  5. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
  6. Brašno postepeno dodajte smjesi i dalje miksajte.
  7. Dodajte narančinu koricu i miksajte sve dok ne dobijete lijepu gustu smjesu za biskvit (vidi video).
  8. Ravnomjerno rasporedite smjesu u kalup za tortu i pecite na 180 stupnjeva 20-25 minuta. Predlažem da nakon 20 minuta provjerite biskvit čačkalicom, ako čačkalica izađe s malo mrvica ili čista, biskvit je gotov.
  9. Ostavite ga da se u potpunosti ohladi prije rezanja.

Priprema želea:

  1. Dok se biskvit hladi, pripremite žele. 1,5 vrećicu želatine pripremite po naputku. To je, znači, 7 žlica vode na količinu od 1,5 vrećice. Znam da je 1 vrećica 500ml tekućine ali sam primijetila da mi žele bude puno bolje konzistencije ako dodam još pola želatine, valjda zbog kiseline u soku malo slabije zgusne.
  2. Kalupu u kojem ste pekli tortu, dno prekrijte papirom za pečenje a rubove lagano nauljite običnim suncokretovim uljem.
  3. Nabubrenu želatinu otopite u mikrovalnoj ili na laganoj vatri.
  4. Juice-u od naranče dodajte rastopljenu želatinu i koricu naranče. Sve dobro promiješajte i izlijte u kalup. Kalup stavite u hladnjak i već na 30ak minuta bi vam žele trebao biti čvrst.


Priprema kreme:

  1. Krema je već poznata, moj omiljeni ganache. Paše mi uz sve i vrlo je jednostavan. Zagrijte 500 ml slatkog vrhnja do vrenja.
  2. Prelijte vrelo slatko vrhnje preko razlomljene čokolade i lagano miješajte dok se čokolada ne otopi.
  3. Stavite u hladnjak da se u potpunosti ohladi. Za to će vam trebati 1 h 1h.
  4. Kada je krema hladna, izradite ju mikserom. Dodajte 100 ml slatkog vrhnja i izradite dok ne bude čvrsta. Ne treba joj dugo da očvrsne.

Slaganje Jaffe:

  1. Biskvite prerežite na pola.
  2. Pažljivo smjestite žele naglavačke pomozite si s papirom za pečenje (pogledaj video).
  3. Odlijepite pažljivo papir za pečenje.
  4. Pošto se biskvit malo skupi kod pečenja, postoji mogućnost da će vam žele biti malo veći pa stavite drugu polovicu biskvita na žele i odrežite višak želea, ako ga ima.
  5. Lagano pritisnite torticu.
  6. Bogato premažite tortu, iskoristite pola količine kreme.
  7. Drugu polovicu stavite u vrećicu za ukrašavanje i radite male puslice, da dobijete na visini torte. Tako ju ja radim a vi možete namazati kompletnu kremu ručno.
  8. Gore pospite kandiranu narančinu koricu i ostavite da ohladi još kratko.
  9. Opet, jedna iz iskustva, mi nismo čekali ni minute za hlađenje jer smo bili nestrpljivi. Možete ju odmah jesti, možda će žele malo bježati.

To vam je to. Uživajte u Jaffa torti!

 | Author: Slavonka foto: Slavonka

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.