Kolumne 24. ožujka 2020.

Granola s bademima i medom za doručak bez greške

Slavonka
gastro postao gastro.24sata.hr
Moj omiljeni doručak je kuhana zobena kaša. Uvijek me privlače kupovne verzije žitarica tj. granole, ali svaki put se razočaram jer mi budu preslatke. Očekivano, današnji recept je za moju novu omiljenu granolu...

Baš zato sam se odlučila okušati u izradi vlastite granole s običnim sastojcima koje, vjerujem, svi imamo kod kuće. Zaslađena je samo medom i idealna za kombiniranje s mlijekom ili jogurtom, ali i svježim voćem.

 

 

Možda vas zanima... Cheesecake košarice s preljevom od borovnica Kolumne

 

Ako želiš uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjeti njezin blog, Facebook stranicu i Instagram profil

 | Author: Slavonka Slavonka

Suhi sastojci:

  • 200 g sitno mljevenih zobenih
  • 100 g krupno sjeckanih badema (nasjeckajte ih ručno najbolje)
  • 3 jušne žlice lana
  • 3 jušne žlice chia sjemenki

Mokri sastojci:

  • 4 žlice meda
  • 3 žlice vode
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Prstohvat soli

Nakon pečenja dodati:

  • 100 g sušenih brusnica

 

Možda vas zanima... Doručkuj zdravi kruh s orašastim plodovima i sjemenkama Kolumne

 

Postupak pripreme:

  1. Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje.
  2. U posudu dodajte zobene, sjeckane bademe, lan i chia sjemenke. Sve dobro promiješajte.
  3. U mali lonac stavite obadvije vrste meda. Ako nemate tog meda, stavite slobodno 4 žlice običnog meda i dodajte 1 žličicu cimeta i pola jabuke narezane na kockice.
  4. Dodajte 3 žlice vode i 1 žlicu maslinovog ulja.
  5. Dodajte prstohvat soli.
  6. Lonac stavite na laganu vatru  i pustite da se zagrije do vrenja.
  7. Smjesu prelijte preko suhih sastojaka i promiješajte tako da se sve prožme.
  8. Smjesu istresite u posudu za pečenje  i rasporedite po cijeloj površini.
  9. Granolu pecite 10 minuta. Nakon 10 minuta izvadite i promiješajte još jednom.
  10. Pažljivo promiješajte i pazite da se ne opečete.
  11. Vratite granolu u pećnicu na još 10 minuta.
  12. Svakako pripazite na granolu dok se peče, sve ovisi kakva vam je pećnica ali neće vam zagorjeti ako ju promiješate na pola pečenja.
  13. Kada je granola gotova, dodajte joj suhe brusnice i promiješajte. Pustite da se sve zajedno dobro ohladi prije nego ju jedete. Kada bude potpuno hladna bude jako hrskava.

Savjet! 

Čuvajte u zatvorenoj posudi. Poslužite granolu uz jogurt!

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.