Baš zato sam se odlučila okušati u izradi vlastite granole s običnim sastojcima koje, vjerujem, svi imamo kod kuće. Zaslađena je samo medom i idealna za kombiniranje s mlijekom ili jogurtom, ali i svježim voćem.
Ako želiš uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjeti njezin blog, Facebook stranicu i Instagram profil.
Suhi sastojci:
- 200 g sitno mljevenih zobenih
- 100 g krupno sjeckanih badema (nasjeckajte ih ručno najbolje)
- 3 jušne žlice lana
- 3 jušne žlice chia sjemenki
Mokri sastojci:
- 4 žlice meda
- 3 žlice vode
- 1 žlica maslinovog ulja
- Prstohvat soli
Nakon pečenja dodati:
- 100 g sušenih brusnica
Postupak pripreme:
- Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje.
- U posudu dodajte zobene, sjeckane bademe, lan i chia sjemenke. Sve dobro promiješajte.
- U mali lonac stavite obadvije vrste meda. Ako nemate tog meda, stavite slobodno 4 žlice običnog meda i dodajte 1 žličicu cimeta i pola jabuke narezane na kockice.
- Dodajte 3 žlice vode i 1 žlicu maslinovog ulja.
- Dodajte prstohvat soli.
- Lonac stavite na laganu vatru i pustite da se zagrije do vrenja.
- Smjesu prelijte preko suhih sastojaka i promiješajte tako da se sve prožme.
- Smjesu istresite u posudu za pečenje i rasporedite po cijeloj površini.
- Granolu pecite 10 minuta. Nakon 10 minuta izvadite i promiješajte još jednom.
- Pažljivo promiješajte i pazite da se ne opečete.
- Vratite granolu u pećnicu na još 10 minuta.
- Svakako pripazite na granolu dok se peče, sve ovisi kakva vam je pećnica ali neće vam zagorjeti ako ju promiješate na pola pečenja.
- Kada je granola gotova, dodajte joj suhe brusnice i promiješajte. Pustite da se sve zajedno dobro ohladi prije nego ju jedete. Kada bude potpuno hladna bude jako hrskava.
Savjet!
Čuvajte u zatvorenoj posudi. Poslužite granolu uz jogurt!
Dobar tek!