Baš kako volim pojednostaviti komplicirana jela, tako volim zakomplicirati jednostavna. I baš zato često volim sama napraviti svoju podlogu za cheesecake u obliku prhkog tijesta. Meni čini veliku razliku jer taj okus maslaca baš paše.
A kad se sve zbroji, nije mi trebalo više vremena nego inače. Zapravo, trebalo mi je gotovo jednako vremena da napravim prhko tijesto koliko mi treba da sameljem kekse. I znam, mogu kupiti mljevene kekse, ali ja volim koristiti nekoliko vrsta i zakomplicirati situaciju.
Obavezno isprobajte!
Druge recepte potražite na blogu Slavonka i pratećem Instagram profilu!
Prhko tijesto (18 košarica):
- 60 g maslaca sobne temperature
- 100 g šećera
- 200 g oštrog brašna
Nadjev od sira:
- 100 g običnog svježeg sira
- 200 g krem sira
- 4 žlice šećera
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 1 jaje
Nadjev od kiselog vrhnja:
- 4 žlice kiselog vrhnja
- 3 žlice šećera
Preljev od borovnica:
- 5 žlica smrznutih borovnica
- 3 žlice šećera
- 5 žlica vode
Priprema:
- Uključite pećnicu na 180 stupnjeva i pustite da se grije. U kalup za muffine posložite papiriće za muffine.
- U posudu dodajte maslac, šećer i brašno. Prstima sjedinite sastojke. Dobit ćete mrvičasto tijesto, tako mora biti. U svaki muffin stavite žlicu mrvica. Utisnite tijesto. Slobodno pustite da i sa strane bude malo tijesta.
- Košarice pecite 15 minuta na 180 stupnjeva. Ako koristite ventilator, isključite ga.
- Dok se košarice peku pripremite filove. Za prvi fil, sve sastojke – svježi sir, krem sir, šećer, vaniliju i jaje stavite u posudu i pjenjačom sjedinite.
- Dobit ćete glatku smjesu. Ako imate slastičarske vrećice ili obične vrećice koje mogu glumiti slastičarske, predlažem da prebacite kremu u vrećicu kako bi vam lakše bilo punjenje.
- Za drugi fil, kiselo vrhnje i šećer stavite u posudu i promiješajte pjenjačom.
- Kada su košarice pečene (bit će zlatne), punite ih prvim filom do pola. Slobodno malo sa žlicom poravnajte površinu. Tu kremu pecite 25 minuta još na isto 180 stupnjeva.
- Nakon 25 minuta, na svaki muffin dodajte žlicu fila dva i lagano premažite preko cijele površine. Tu kremu pečete još 5 minuta.
- Cheesecakeiće ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi 5 minuta, nakon toga ih možete slobodno staviti u hladnjak. Nakon 10 minuta će biti spremni za jesti!
- Za preljev od borovnica, u posudu za kuhanje stavite borovnice, šećer i vodu i pustite da zakuha. Kada je šećer otopljen, preljev je gotov. Ako želite gušći preljev, kuhajte na laganoj vatri do željene gustoće.