Gastrolovka Ena Kokanović Nagy, autorica bloga Slavonka, dobro zna da veliku ulogu u pripremi slastica igraju cijena namirnica i vrijeme potrebno za pečenje. Njen recept za slastan Ferrero kolač neće ti isprazniti novčanik ni oduzeti sve slobodno vrijeme...
Svi znamo za onaj klasičan Ferrerokolač. Ja ga jako volim, ali često želje i novčanik ne idu ruku pod ruku. U taj kolač ide i mascarpone i Nutella pa lješnjak i ostala čudesa koja nisu baš jeftina.
E pa evo jeftinije verzije Ferrero kolača koja je, meni osobno, puno finija od originala. Puno je lakši i možete bez problema pojesti jedan komad. Bogat je okusima i nije presladak!
U ovom receptu korišten je margarin, no ako ti je draži maslac slobodno margarin zamijeni istom količinom maslaca.
Za biskvit, zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i pusti ju da se zagrije.
Tostirane lješnjake usitni u sjeckalici na veće komade ili nožem grubo nasjeckaj. Tepsiju obloži papirom za pečenje i pospi usitnjene lješnjake po cijeloj površini.
Izmiksaj bjelanjke do pola, potrebno je otprilike 5 minuta miksanja. Dodaj šećer, prstohvat soli i ocat. Miksaj dok ne dobiješ čvrsti snijeg.
U posebnoj posudi promiješaj mljevene kekse i prašak za pecivo.
Ručno umiješaj kekse u bjelanjke. Smjesu prelij preko lješnjaka i peci 25 minuta.
Dok se peče biskvit, napravi kremu. Stavi grijati mlijeko na laganu vatru.
U posebnoj posudi pjenasto izradi žumanjke, šećer i vanillin šećer.
Kada se smjesa udvostručila, dodaj gustin i sjedini.
Zagrijanom mlijeku postepeno dodaj smjesu jaja i šećera i brzo miješaj da ne nastanu grudice.
Kuhaj kremu uz konstantno miješanje 5 minuta odnosno dok ne postigneš gustoću pudinga. Kada je krema kuhana, prebaci ju u drugu, hladnu posudu kako bi se što prije ohladila.
Kada je biskvit pečen i ohlađen, napravi glazuru. Na pari ili u mikrovalnoj otopi mliječnu čokoladu sa 100 g margarina.
Biskvit okreni tako da lješnjaci budu gore. Prepolovi biskvit uzdužno i svaku polovicu premaži glazurom. (Mažeš tu stranu na kojoj su lješnjaci).
Pusti da se glazura stisne, najbolje u hladnjaku.
Kada je krema ohlađena, u posebnoj posudi izmiksaji margarin. Najbolje je koristiti margarin sobne temperature. Imiksani margarin dodaj ohlađenoj kremi i sjedini kremu.
Sad kad je sve ohlađeno i spremno, možeš složiti Ferrero kolač.
Na donju koru, na glazuru, namaži cijelu količinu kreme. Zatim na to stavi drugu koru tako da glazura bude gore. Kolač je gotov i spreman za uživanje!
Kolač možeš slobodno odmah rezati i jesti, ne moraš čekati da se još stisne u hladnjaku jer je sve hladno i spremno za uživanje!
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.