Kolumne 4737 prikaza 12. listopada 2018.

Mileram torta sa slatkim od kupine - lažni cheesecake iz lonca

Ena Kokanović
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova slastica ide u kategoriju "Ružna, a fina", kaže Ena s bloga Foodgasm i posluži fantastičnu brzu tortu od milerama i kupina...

Već sam spominjala kako volim raditi slastice, ali nisu uvijek najljepše. Zato su uvijek fine, a to je meni nekako bitnije. Ovo je klasična mileramka na neki moj način, sa slatkim od domaće kupine!

Volim mileram tortu jer je nekako jeftinija varijanta pravog cheesecake-a i nikad ne ispadne loše.

 

Možda vas zanima... Kakva torta: Sasvim posebna čokoladna limeta Kolumne

 

Ova je posebna po tome jer u datom trenutku nisam imala kalup za tortu nego je pečena u loncu. Kad ti se jede nešto slatko moraš se snaći. Potreban vam je lonac promjera 26 cm.

 

Možda vas zanima... Voćni cheesecake muffini gotovi u 30 minuta Kolumne

 

Želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil

 

Možda vas zanima... Palačinke od maka s curdom od limuna i limete Kolumne

 

 

 | Author: Ena Kokanović Ena Kokanović

 

Za pripremu tijesta trebat će vam:

  • 100 g maslaca/margarina (koristila sam maslac, ali kad ga nemam, funkcionira i s margarinom)
  • 250 g brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 100 g šećera
  • 1 velika žlica milerama
  • 1 jaje

Za fil:

  • 500 ml mlijeka
  • 1 vrećica pudinga od vanilije
  • 8 žlica šećera
  • 1000 ml milerama (od kojeg uzmete jednu žlicu za tijesto)

Za slatko od kupine:

  • 300 g kupina
  • 150 ml vode
  • 3 žlice šećera
  • 2 žlice gustina

Postupak pripreme:

  1. Maslacu sobne temperature dodajte brašno i prašak za pecivo. Rukama napravite mrvičasto tijesto.
  2. Dodajte ostale sastojke i umijesite glatko tijesto. Ostavite u hladnjaku barem 15 minuta.
  3. Tijesto razvaljajte na pola centimetra debljine. Prenesite u namašćeni kalup za tortu ili, u mom slučaju ,lonac :)
  4. Upalite pećnicu na 160 stupnjeva.
  5. Na laganoj vatri zagrijte mlijeko i 8 žlica šećera.
  6. U posebnu posudicu istresite puding, dodajte mu nekoliko žlica mlijeka i dobro promiješajte.
  7. Kada je mlijeko zakuhalo, dodajte smjesu pudinga i kuhajte nekoliko minuta, dok ne postignete klasičnu gustoću pudinga.
  8. Skinite puding s vatre i još vreloj smjesi dodajte mileram i dobro promiješajte.
  9. Kremu izlijte na tijesto i pecite 70 minuta.
  10. Nakon što je torta pečena, ostavite ju da se ohladi. Ja volim pustiti da se u potpunosti ohladi na sobnoj temperaturi pa tek onda stavim u hladnjak jer mi tako tijesto ostane prhko.
  11. Slatko od kupine pripremite tek kad je torta skroz hladna.
  12. U posudu dodajte kupine, vodu i šećer. Stavite na laganu vatru i pustite da se zagrije do vrenja.
  13. Odvadite 3 žlice tekućine iz kupina i u posebnoj posudici promiješajte s gustinom.
  14. Dodajte smjesu kupinama, dobro promiješajte i kuhajte bar 2 minute
  15. Slatko od kupine prelijte preko torte i pustite da se ohladi.

P.s. Slatko od kupine možete raditi i sa želirnim šećerom ako želite pravu varijantu slatkog od kupine (kao slatko od dunje). U tom slučaju dodajte na 300 g kupina, 150 g želirnog šećera i kuhajte do željene gustoće. Tako mi radimo!

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.