Već sam spominjala kako volim raditi slastice, ali nisu uvijek najljepše. Zato su uvijek fine, a to je meni nekako bitnije. Ovo je klasična mileramka na neki moj način, sa slatkim od domaće kupine!
Volim mileram tortu jer je nekako jeftinija varijanta pravog cheesecake-a i nikad ne ispadne loše.
Ova je posebna po tome jer u datom trenutku nisam imala kalup za tortu nego je pečena u loncu. Kad ti se jede nešto slatko moraš se snaći. Potreban vam je lonac promjera 26 cm.
Želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil.
Za pripremu tijesta trebat će vam:
- 100 g maslaca/margarina (koristila sam maslac, ali kad ga nemam, funkcionira i s margarinom)
- 250 g brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- 100 g šećera
- 1 velika žlica milerama
- 1 jaje
Za fil:
- 500 ml mlijeka
- 1 vrećica pudinga od vanilije
- 8 žlica šećera
- 1000 ml milerama (od kojeg uzmete jednu žlicu za tijesto)
Za slatko od kupine:
- 300 g kupina
- 150 ml vode
- 3 žlice šećera
- 2 žlice gustina
Postupak pripreme:
- Maslacu sobne temperature dodajte brašno i prašak za pecivo. Rukama napravite mrvičasto tijesto.
- Dodajte ostale sastojke i umijesite glatko tijesto. Ostavite u hladnjaku barem 15 minuta.
- Tijesto razvaljajte na pola centimetra debljine. Prenesite u namašćeni kalup za tortu ili, u mom slučaju ,lonac :)
- Upalite pećnicu na 160 stupnjeva.
- Na laganoj vatri zagrijte mlijeko i 8 žlica šećera.
- U posebnu posudicu istresite puding, dodajte mu nekoliko žlica mlijeka i dobro promiješajte.
- Kada je mlijeko zakuhalo, dodajte smjesu pudinga i kuhajte nekoliko minuta, dok ne postignete klasičnu gustoću pudinga.
- Skinite puding s vatre i još vreloj smjesi dodajte mileram i dobro promiješajte.
- Kremu izlijte na tijesto i pecite 70 minuta.
- Nakon što je torta pečena, ostavite ju da se ohladi. Ja volim pustiti da se u potpunosti ohladi na sobnoj temperaturi pa tek onda stavim u hladnjak jer mi tako tijesto ostane prhko.
- Slatko od kupine pripremite tek kad je torta skroz hladna.
- U posudu dodajte kupine, vodu i šećer. Stavite na laganu vatru i pustite da se zagrije do vrenja.
- Odvadite 3 žlice tekućine iz kupina i u posebnoj posudici promiješajte s gustinom.
- Dodajte smjesu kupinama, dobro promiješajte i kuhajte bar 2 minute
- Slatko od kupine prelijte preko torte i pustite da se ohladi.
P.s. Slatko od kupine možete raditi i sa želirnim šećerom ako želite pravu varijantu slatkog od kupine (kao slatko od dunje). U tom slučaju dodajte na 300 g kupina, 150 g želirnog šećera i kuhajte do željene gustoće. Tako mi radimo!
Dobar tek!