Kolumne 5374 prikaza 25. prosinca 2018.

Foto recept: Savršeni salenjaci po starom slavonskom receptu

Ena Kokanović
Napokon je zahladilo po mom guštu, i došao nam je studeni koji jednostavno poziva da pripremate deserte i jela koja će ugrijati vaš dom i ispuniti ga najljepšim mirisima jeseni. Kada dođe ovo doba godine, najviše se veselim salenjacima.

Ako slučajno ne znate što su salenjaci, to su vam mala peciva punjena pekmezom. Specifična su po tome što se tijesto radi slično kao lisnato, ali umjesto maslaca ide čisto salo, a o tome ćemo malo kasnije u receptu…

 

Možda vas zanima... Mamini kroasani... zato jer su najbolji! Kolumne

 

Salenjaci se u mom selu rade najčešće kada je svinjokolja. Tada imate pristup svježem salu i odlično pašu uz kuhano vino koje je, također, sastavni dio ove slavonske manifestacije. Prije bismo uzeli komad sala i nožem strugali kako bi dobili mazivu smjesu za salenjake. Danas smo se modernizirali pa komad sala stavimo u blender i za tren oka dobijemo odličnu mazivu smjesu!

 

Možda vas zanima... Mamine kupus kifle - pecivo koje vraća u djetinjstvo Kolumne

 

Enin recept za salenjake potražite i na njezinom blogu Foodgasm by Ena, Facebook stranici, Instagram profilu i YouTube kanalu.

 

Možda vas zanima... Mileram torta sa slatkim od kupine - lažni cheesecake iz lonca Kolumne

 

 | Author: Ena Kokanović Ena Kokanović

Potrebno vam je:

  • 500 ml mlijeka
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 120 g šećera
  • Na vrh noža soli
  • 2 jaja
  • 800 g - 1 kg mekog brašna
  • 500 g sala u komadu
  • 100 ml bijelog vina
  • 300 g pekmeza po želji
  • Šećer u prahu za posipanje

Napomena!

  1. Recept koji mi u obitelji imamo za tijesto za salenjake kaže da brašna ide koliko primi. Prije mi se dizala kosa na glavi na taj dio recepta, ali mi je sada jasnije da je to doista tako. Ovisi o veličini jajeta i o tome je li vam u prostoriji toplo ili hladno. Pazila sam koliko brašna stavljam i trebao mi je 1 kg brašna.
  2. Zagrijte 500 ml mlijeka da bude toplo. Dodajte 1 kocku svježeg kvasca i šećer. Promiješajte kvasac da se rastopi. Dodajte 2 žlice brašna (od 1 kg) i dobro promiješajte. Pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom da se kvasac digne.
  3. Kada se kvasac digao, dodajte sol i postepeno dodajite brašno konstantno mijeseći tijesto. Tijesto mora biti mekano.
  4. Ručno mijesite tijesto sve dok se ne razvije gluten. Par minuta ga mijesite u posudi, a onda ga prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite sve dok ne dobijete podatno tijesto. Meni je trebalo 15-ak minuta da ga fino razradim i dobijem mekano tijesto koje se ne lijepi.
  5. Naravno, kada mijesite tijesto, dodajte pomalo još brašna po potrebi, kada vidite da vam se lijepi za radnu površinu.Kada ste gotovi s tijestom, pokrijte ga krpom i ostavite barem 30 minuta da se diže na toplom!
  6. Dok se tijesto diže, pripremite salo. Narežite salo na kockice i stavite u blender. Dodajte 100 ml bijelog vina i izmiksajte u gustu paštetu. Bijelo vino stavljam kako salo kod pečenja ne bi iscurilo iz tijesta! Tijesto razvaljajte na radnoj površini na pola cm debljine.
  7. Prstima utisnite salo na polovicu površine tijesta i onda preklopite drugom polovicom

 | Author: Ena Kokanović Ena Kokanović

 | Author: Ena Kokanović Ena Kokanović

 | Author: Ena Kokanović Ena Kokanović


8. Lagano razvaljajte preklopljeno tijesto i ponovite postupak- na polovicu površine tijesta i preklopite opet pa razvaljajte.
 

 | Author: Ena Kokanović Ena Kokanović


9. Postupak ponavljajte dok vam ne ponestane sala. Na kraju ćete dobiti deblju štrucu tijesta koju opet trebate ostaviti da se diže. Pokrijte ju čistom krpom i ostavite na toplom još 30 minuta. Kada je prošlo 30 minuta, na pobrašnjenoj površini štrucu razvaljajte na 1 cm debljine. Tijesto režite na kvadratiće.
 

 | Author: Ena Kokanović Ena Kokanović


10. U svaki kvadratić stavite žličicu pekmeza.
 

 | Author: Ena Kokanović Ena Kokanović


11. Sad dolazimo do motanja salenjaka. Znači, prvo preklopite u trokut.


 | Author: Ena Kokanović Ena Kokanović


12. A onda krajeve trokuta spojite – smotate.

 

 | Author: Ena Kokanović Ena Kokanović

 

A ako nisam dovoljno objasnila, evo i kratkog videa kako to moja majka radi.


13. Salenjake posložite u tepsiju na kojoj je papir za pečenje. Pokrijte ih krpom i pustite (zadnji put, obećajem) da se dižu još 30 minuta. Što se duže dižu, to će vam biti prhkiji i finiji. Nakon 30 minuta, upalite pećnicu i pustite ju da se grije na 200 stupnjeva.

14. Salenjake pecite 15-20 minuta, sve dok ne dobiju lijepu zlatno žutu boju. Kada su gotovi i malo prohlađeni, pospite ih šećerom u prahu. Uživajte uz šalicu čaja ili kuhano vino!
 

 | Author: Ena Kokanović Ena Kokanović

 | Author: Ena Kokanović Ena Kokanović

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.