Kolumne 13. lipnja 2018.

Mamini kroasani... zato jer su najbolji!

foto: Slavonka
gastro postao gastro.24sata.hr
Vrijede svake sekunde rada jer, znate već, kao i sve ostalo u životu - mamini su najbolji!

Ovo su bili prvi kroasani koje sam probala u životu. Mama ih često pravi za veća druženja ili kada se nekome od ukućana jedu :) Ovaj recept je godinama već jedini recept za kroasane za mene i moje sestre. Izuzetno je jednostavan ali zahtjeva dosta vremena. Kako nas je majka priroda počastila kojim kišnim danom, bio je red iskoristiti prohladno vrijeme i upaliti pećnicu  bez bojazni od pregrijavanja.

 

Možda vas zanima... Kako napraviti savršene kekse baš uvijek - imamo odgovor! Kolumne

 

Vrijede svake sekunde rada jer, znate već, mamini su najbolji...

 

Možda vas zanima... Mekane kiflice koje se ne mijese Kolumne

 

Potrebno vam je:

  • 800 g brašna
  • 2.5 dcl toplog mlijeka
  • 2.5 dcl vode sobne temperature
  • 1 dcl ulja
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica suhog kvasca
  • 250 g prethodno smrznutog margarina
  • 1 jaje za premazivanje
  • sezam za posipanje

 | Author: Slavonka foto: Slavonka

Priprema:

  1. Prvo stavite margarin u zamrzivač na sat-dva. Kako se tijesto odmah obrađuje, krenite ga raditi tek kada je prošao koji sat od stavljanja margarina u  zamrzivač.
  2. U veliku posudu u kojoj ćete umijesiti tijesto stavite suhi kvasac i 2,5 dcl toplog mlijeka te žlicu šećera. Lagano promiješajte i ostavite 10 minuta da se kvasac zapjeni.
  3. Dodajte vodu, sol, ulje i brašno i umijesite tijesto. Tijesto prebacite na radnu površinu i još kratko mijesite dok se ne sjedini.
  4. Tijesto podijelite na 10 jednakih loptica. Slagat ćete lisnato tijesto od 5 loptica od jednom tako da ćete dobiti dvije kugle lisnatog tijesta za izradu kroasana.
  5. Za idući korak formiranja kugli od kojih ćete izraditi kroasane, potrebno je nešto više prostora.
  6. Razvaljajte lopticu u krug, što tanje. Po cijeloj površini naribajte margarin. Zatim, razvaljajte drugu lopticu, prekrijte razvaljanom korom prvu lopticu s margarinom, lagano utisnite da se slijepe i opet naribajte margarin. Postupak ponovite s još tri loptice – kore, s tim da na zadnju koru ne ribate margarin. Laganim pokretima ruku formirajte tijesto u kuglu.
  7. Na pobrašnjenoj površini kuglu razvaljajte u krug i režite jednu kuglu na 12 trokutića za kroasane. Rolajte kroasane i slažite ih u posudu za pečenje koju ste obložili  papirom za pečenje.
  8. Veličinu kroasana prilagodite vlastitim željama, možete rezati na 24 trokutića jednu kuglu ili na 6, ovisno o tome želite li da su veći ili manji.
  9. Kroasane pokrijte čistom krpom i ostavite da odstoje 1 sat prije pečenja kako bi se digli.
  10. Netom prije pečenja kroasane premažite razmućenim jajetom, pospite sezam i lagano posolite.
  11. Pećnicu ugrijte na 250 stupnjeva i pecite kroasane 10-15 minuta. Znat ćete da su gotovi kada su dobili lijepu zlatnu boju i ako su lagani kada ih podignete.

Želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil

Dobar tek! :)

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.