Ovo su bili prvi kroasani koje sam probala u životu. Mama ih često pravi za veća druženja ili kada se nekome od ukućana jedu :) Ovaj recept je godinama već jedini recept za kroasane za mene i moje sestre. Izuzetno je jednostavan ali zahtjeva dosta vremena. Kako nas je majka priroda počastila kojim kišnim danom, bio je red iskoristiti prohladno vrijeme i upaliti pećnicu bez bojazni od pregrijavanja.
Vrijede svake sekunde rada jer, znate već, mamini su najbolji...
Potrebno vam je:
- 800 g brašna
- 2.5 dcl toplog mlijeka
- 2.5 dcl vode sobne temperature
- 1 dcl ulja
- 1 žlica šećera
- 1 žlica soli
- 1 žlica suhog kvasca
- 250 g prethodno smrznutog margarina
- 1 jaje za premazivanje
- sezam za posipanje
Priprema:
- Prvo stavite margarin u zamrzivač na sat-dva. Kako se tijesto odmah obrađuje, krenite ga raditi tek kada je prošao koji sat od stavljanja margarina u zamrzivač.
- U veliku posudu u kojoj ćete umijesiti tijesto stavite suhi kvasac i 2,5 dcl toplog mlijeka te žlicu šećera. Lagano promiješajte i ostavite 10 minuta da se kvasac zapjeni.
- Dodajte vodu, sol, ulje i brašno i umijesite tijesto. Tijesto prebacite na radnu površinu i još kratko mijesite dok se ne sjedini.
- Tijesto podijelite na 10 jednakih loptica. Slagat ćete lisnato tijesto od 5 loptica od jednom tako da ćete dobiti dvije kugle lisnatog tijesta za izradu kroasana.
- Za idući korak formiranja kugli od kojih ćete izraditi kroasane, potrebno je nešto više prostora.
- Razvaljajte lopticu u krug, što tanje. Po cijeloj površini naribajte margarin. Zatim, razvaljajte drugu lopticu, prekrijte razvaljanom korom prvu lopticu s margarinom, lagano utisnite da se slijepe i opet naribajte margarin. Postupak ponovite s još tri loptice – kore, s tim da na zadnju koru ne ribate margarin. Laganim pokretima ruku formirajte tijesto u kuglu.
- Na pobrašnjenoj površini kuglu razvaljajte u krug i režite jednu kuglu na 12 trokutića za kroasane. Rolajte kroasane i slažite ih u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje.
- Veličinu kroasana prilagodite vlastitim željama, možete rezati na 24 trokutića jednu kuglu ili na 6, ovisno o tome želite li da su veći ili manji.
- Kroasane pokrijte čistom krpom i ostavite da odstoje 1 sat prije pečenja kako bi se digli.
- Netom prije pečenja kroasane premažite razmućenim jajetom, pospite sezam i lagano posolite.
- Pećnicu ugrijte na 250 stupnjeva i pecite kroasane 10-15 minuta. Znat ćete da su gotovi kada su dobili lijepu zlatnu boju i ako su lagani kada ih podignete.
Želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil.
Dobar tek! :)