Kolumne 20. ožujka 2022.

Slasne lazanje od palente sa salatom od cikle

foto: Slavonka
gastro postao gastro.24sata.hr
Zadnjih dana živim na brzinu pa su mi i ručkovi svi nešto brzi i nisu nešto inovativni. Morala sam ponovno pronaći inspiraciju pa sam počela gledati silne cooking show-ove i jedan od njih je bio od poznatog kuhara Guy Fierija.

Chef Fieri dmah mi se svidio karakterno, a kada sam vidjela da kuha od oka, postala sam vjerni pratitelj njegova lika i djela.

U jednoj od svojih emisija pravio je lazanje s palentom. Kako moj dragi obožava palentu i malko je opsjednut njome, oči su mu zasjale na samu pomisao da bi mogao probati taj recept. Nekoć davno me pokušao uvjeriti da palenta može poslužiti kao podloga za pizzu. Nažalost, to nije bila baš najbolja pizza, ali zato su ove lazanje odlične.

 

Možda vas zanima... Zapečene tortilje - slastan ručak na brzinu Kolumne

 

Naravno, nisam pratila kompletan recept od kuhara, ali me inspirirao da probam to napraviti i nisam požalila. Dobijete sve što želite od lazanja, a nemate osjećaj težine nakon što ste pojeli pola tepsije. Budimo iskreni, tko može pojesti samo jednu kockicu lazanja?

Kako smo bili u procesu selidbe i nabavke namještaja, često smo ručali u Ikei i ondje sam se apsolutno zaljubila u njihovu salatu od cikle i mrkve. Kako mi Ikea baš nije blizu, odlučih replicirati salatu i ispala je savršeno, a i savršeno se slagala uz ove posebne lazanje od palente.

Kao i za svake lazanje, uprljat ćete hrpu posuđa, ali kao i svaki puta, vrijedi svakog lonca i svake kuhače...

 

Možda vas zanima... BBQ rebarca u medenoj marinadi za prste polizati Kolumne

 

Želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil

 

Možda vas zanima... Mamine kupus kifle - pecivo koje vraća u djetinjstvo Kolumne

 

 | Author: Slavonka foto: Slavonka

*Ja sam koristila duboku tepsiju 40x30 cm

Za bolognese:

  • 1 žlica svinjske masti
  • 1 veliki crveni luk
  • 900 g miješanog mljevenog mesa
  • 300 g pelata u umaku 
  • 1 žličica suhog bosiljka
  • 1 žličica suhog origana
  • 1 žličica mljevenog muškatnog oraščića
  • 1/2 žličice chilija
  • sol i papar po ukusu

Za sloj sa špinatom:

  • 200 g svježeg špinata
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka sitno nasjeckan
  • sol i papar po ukusu

Za bešamel umak:

  • 1 žlica maslaca ili svinjske masti
  • 2 žlice brašna
  • 400 ml mlijeka
  • sol, papar, muškatni oraščić po ukusu
     

Za palentu:

  • 750 ml pileće juhe, začinjene
  • 250 g palente

I još:

  • 500 g naribane goude
  • 1 žlica maslaca ili masti za premazivanje tepsije

 | Author: Slavonka foto: Slavonka

Coleslaw od mrkve i cikle:

  • 3 mrkve
  • 1 manja cikla
  • 5 žlica jogurta
  • 1 žličica octa
  • sol, papar i origano
     

Postupak pripreme:

Što se tiče redoslijeda pripreme ovih svih slojeva, predlažem vam da sve pripremite: bolognese, bešamel, špinat i ribani sir, pa tek onda radite palentu kako vam se ne bi previše stisnula.

  1. Za bolognese, na žlici masti popržite nasjeckani crveni luk. Dodajte malo soli kako bi luk što bolje pustio vodu.
  2. Kada je luk postao staklast, dodajte mu mljeveno meso i dobro promiješajte. Meso će pustiti tekućinu i masnoću pa ne morate odmah dodavati tekućinu.
  3. Posolite i popaprite po ukusu i promiješajte.
  4. Kada se meso već dinstalo 15 minuta, dodajte pelate koje ste nasjeckali. Ja otvorim konzervu i jednostavno nožem unutra isjeckam da ne prljam dasku, a i svi znamo koliko su pelati neuredni za rezanje.
  5. Sve dobro promiješajte i dodajte sve ostale začine - bosiljak, origano i muškatni oraščić. Ovo su neki omjeri koji meni pašu, ali vi svakako možete to sebi prilagoditi. Ja uvijek ovako pravim bolognese umak i moj mi je najbolji.
  6. Pustite da se bolognese dobro ukuha i zgusne (20-ak minuta kuhanja na laganoj vatri nakon dodavanja pelata). Probajte svakako i prilagodite ukus sebi.
  7. Špinat operite u hladnoj vodi i pustite ga da se ocijedi. Na zagrijano ulje dodajte špinat i lagano promiješajte. Kada je špinat uvenuo, dodajte mu malo soli i sjeckani češnjak. Zajedno sve pirjajte par minuta.
  8. Za bešamel otopite jednu žlicu maslaca i masti na laganoj vatri. Dodajte dvije žlice brašna i dobro promiješajte. Kada je zaprška promijenila boju iz bijele u krem, dodajte mlijeko i neprestano miješajte. Kada se bešamel već počeo malo zgušnjavati, dodajte soli i papra po ukusu i, naravno, malo ribanog muškatnog oraščića. Kuhajte još 5 minuta uz neprestano miješanje.
  9. Za palentu, zagrijte pileću juhu do vrenja. Sipajte palentu u juhu konstantno miješajući dok se palenta ne skuha. Ako koristite instant palentu, bit će vam gotova za svega par minuta, za ovu klasičnu će vam biti potrebno bar deset minuta. Pošto se lazanje još zapeku, ne morate se brinuti ako ne bude u potpunosti kuhana palenta jer će se još skuhati u pećnici uz pomoć bešamela. Također, ako nemate juhe pileće, možete se poslužiti temeljcima u želeu koji se može kupiti ili klasičnom jušnom kockom. Doista bude puno ukusnija palenta.
  10. Lazanje slažete ovako: prvo sloj od pola količine palente zatim pola bolognese umaka i na to pola količine ribanog sira. Zatim ide sloj od špinata. Cijelu količinu špinata ravnomjerno posložite po površini i sve prelijte s pola količine bešamela.
  11. Na kraju, pažljivo rasporedite ostatak palente po površini. Ako vam se palenta slučajno stisnula i nije više maziva, dodajte 3 žlice temeljca ili vode i vratite na vatru i dobro promiješajte dok ne postane opet maziva.
  12. Na palentu rasporedite ostatak bolognese umaka i sve pospite ostatkom ribanog sira.
  13. Lazanje pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva, 25-30 minuta, dok sir ne dobije zlatnu boju.
  14. Ovu salatu je najbolje pripremiti dan prije jer je finija kad odstoji ali ako niste stigli, ne brinite, bude fina i ovako.
  15. Naribajte mrkvu i ciklu. U posebnoj posudici napravite dresing od jogurta, octa i začina. Prelijte dresing po salati i dobro promiješajte.
  16. Poslužite hladnu salatu uz vrele lazanje!

Dobar tek!

 | Author: Slavonka foto: Slavonka  | Author: Slavonka foto: Slavonka

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.