Recepti 03. srpnja 2023.

Torta od lješnjaka, limuna i borovnica - kruna ljetnih zabava

Torta od lješnjaka, limuna i borovnica
Torta od lješnjaka, limuna i borovnica foto: Alina Matveycheva/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Dobro rashlađena, ova raskošna višeslojna torta s laganom jogurt-kremom od limuna, šlaga i borovnica bit će zvijezda svake ljetne zabave

Voliš li vrhnje, bobičasto voće i orašaste plodove, ova je torta pravi pogodak za tebe. Ali i za sve tvoje goste jer je prefina. Iako zahtjeva malo više vremena i koncentracije za napraviti je, vrijedi svakog truda.

Raskošne borovnice i hrskavi lješnjaci uvijek su dobar početak dana, a uz šnitu ove torte uvijek možeš poslužiti i neku laganu kremu, mirisni čaj od jasmina ili malo sladoleda po želji.

 

Firentinska torta od jagoda Možda vas zanima... Firentinska torta od jagoda – mamma mia kako je fina! Recepti

 

Preporučujemo i da je (ponekad) napraviš s brašnom od pira, a orašasti okus prženih, mljevenih lješnjaka podignut ćeš dodatkom malo limunove korice. S druge strane, dodatkom slatkog vrhnja uravnotežit ćeš šećerni dio. Kruna ove višeslojne torte su naravno, svježe, sočne borovnice te mekani dijelovi biskvita natopljeni, između ostalog, i likerom od limuna.

Nakon što je napraviš pusti tortu da se dobro rashladi i iznesi je pred goste - bit će kruna svake ljetne zabave.

 

 | Author: Alina Matveycheva/Pexels Torta od lješnjaka, limuna i borovnica foto: Alina Matveycheva/Pexels

Torta od lješnjaka, limuna i borovnica

(za 12 kriški)

Sastojci - za biskvit od lješnjaka:

  • 3 jaja
  • prstohvat soli
  • 125 g šećera
  • 50 g mljevenih prženih lješnjaka
  • 100 g brašna
  • 1,5 punih žličica praška za pecivo
  • 50 g otopljenog i zlaćano poprženog maslaca

Sastojci - za kremu od borovnica:

  • 6 listića želatine
  • 300 g borovnica
  • 150 g ocijeđenih marelica iz kompota
  • sok od ½ limuna
  • sjemenke 1 mahune vanilije
  • 75 g šećera
  • 200 ml slatkog vrhnja

 

Torta od jogurta i ananasa Možda vas zanima... Neodoljivo sočna i mekana torta od ananasa i jogurta Recepti

 

Sastojci - za kremu od limuna:

  • 7 listića želatine
  • 5 grančica timijana
  • korica i sok od 1 limuna
  • 500 g jogurta
  • 4 žlice sirupa od limuna
  • 200 ml slatkog vrhnja

Sastojci - za vlaženje biskvita:

  • 6 žlica šećera
  • 100 ml vode
  • korica i sok od 2 limuna
  • 20 ml limoncella

Sastojci - za kekse i ukrašavanje:

  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice šećera
  • sol
  • 2 žlice brašna
  • 1 žlica jestivog škroba
  • 50 g lješnjaka narezanih na ploške
  • borovnice, koluti limuna, timijan...

 

Pavlova torta Možda vas zanima... Pavlova: Priča o najpoznatijoj slastici od bjelanjaka i voća Recepti

 

Postupak:

  1. Pečenje biskvita od lješnjaka: zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Odvoji bjelanjke od žumanjaka pa istuci snijeg od bjelanjaka s malo soli, a potom postupno umiksaj šećer.
  2. Umiješaj žumanjke i na kraju dodaj brašno pomiješano s lješnjacima i praškom za pecivo. Otopljeni maslac prvo pomiješaj s dijelom biskvitne smjese pa sve zajedno umiješaj u ostatak smjese.
  3. Razmaži smjesu u kalup za tortu (promjera 26 cm) obložen papirom za pečenje, zagladi površinu i peci oko 20 minuta. Gotov biskvit izvadi iz pećnice te ga, kad se ohladi, prereži na dva dijela.
  4. Pripremi kremu od borovnice: namoči želatinu da omekša. Operi i osuši borovnice pa ih s ocijeđenim marelicama, sokom od limuna, sjemenkama vanilije i šećerom usitni u mikseru. Omekšalu i otopljenu želatinu najprije pomiješaj s dijelom izmiksanog voća te malo-pomalo primiješaj i ostatak. Čim se smjesa počne želirati, umiješaj u nju tučeno slatko vrhnje.
  5. Priprema kreme od limuna: namoči i drugi dio listića želatine. Timijan operi, posuši kuhinjskim papirom te natrgaj listiće. Dodaj u lončić s koricom i sokom od limuna pa sve kratko prokuhaj. U toploj smjesi otopi ocijeđenu želatinu te postupno umiješaj jogurt i sirup od limuna. Kad se smjesa počne želirati, primiješaj tučeno slatko vrhnje.
  6. Slaganje torte: otopi šećer u vodi, ohladi sirup pa dodaj koricu, sok i liker od limuna. Prvi biskvit stavi na okrugli pladanj, lagano ga navlaži pa oko njega zatvori obruč kalupa za tortu. Biskvit premaži kremom od borovnica, prekrij ga drugim biskvitom i premaži kremom od limuna. Ostavi tortu 4 sata u hladnjaku.
  7. Pečenje keksa i ukrašavanje torte: ponovno zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Razdvoji bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke kremasto izmiksaj s vanilin šećerom. Posebno napravi snijeg od bjelanjaka s malo soli, umiješaj šećer pa sve skupa primiješaj u žumanjke. Na kraju dodaj brašno pomiješano sa škrobom.
  8. Smjesom napuni slastičarsku špricu s velikim okruglim nastavkom, po limu obloženom papirom za pečenje istisni od tijesta plosnate krugove i pospi ih lješnjacima. Peci kekse 10-ak minuta, dok ne postanu rumeni. Izvadi ih i ostavi da se ohlade. Kekse poslaži uz rub torte koju možeš ukrasiti borovnicama, tankim ploškama limuna i grančicama timijana.

 | Author: Veeterzy/Pexels Borovnice foto: Veeterzy/Pexels

Isprobaj i sljedeće recepte s borovnicama...

 

Borovnice Možda vas zanima... Tri tekuća lica borovnica: brzo, zdravo, osvježavajuće Recepti Kolač od borovnica Možda vas zanima... Bogatstvo okusa: Kolač od borovnica s rumom Recepti Cheesecake s preljevom od borovnica Možda vas zanima... Cheesecake s borovnicama savršeno će te osvježiti Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.