Voliš li vrhnje, bobičasto voće i orašaste plodove, ova je torta pravi pogodak za tebe. Ali i za sve tvoje goste jer je prefina. Iako zahtjeva malo više vremena i koncentracije za napraviti je, vrijedi svakog truda.
Raskošne borovnice i hrskavi lješnjaci uvijek su dobar početak dana, a uz šnitu ove torte uvijek možeš poslužiti i neku laganu kremu, mirisni čaj od jasmina ili malo sladoleda po želji.
Preporučujemo i da je (ponekad) napraviš s brašnom od pira, a orašasti okus prženih, mljevenih lješnjaka podignut ćeš dodatkom malo limunove korice. S druge strane, dodatkom slatkog vrhnja uravnotežit ćeš šećerni dio. Kruna ove višeslojne torte su naravno, svježe, sočne borovnice te mekani dijelovi biskvita natopljeni, između ostalog, i likerom od limuna.
Nakon što je napraviš pusti tortu da se dobro rashladi i iznesi je pred goste - bit će kruna svake ljetne zabave.
Torta od lješnjaka, limuna i borovnica
(za 12 kriški)
Sastojci - za biskvit od lješnjaka:
- 3 jaja
- prstohvat soli
- 125 g šećera
- 50 g mljevenih prženih lješnjaka
- 100 g brašna
- 1,5 punih žličica praška za pecivo
- 50 g otopljenog i zlaćano poprženog maslaca
Sastojci - za kremu od borovnica:
- 6 listića želatine
- 300 g borovnica
- 150 g ocijeđenih marelica iz kompota
- sok od ½ limuna
- sjemenke 1 mahune vanilije
- 75 g šećera
- 200 ml slatkog vrhnja
Sastojci - za kremu od limuna:
- 7 listića želatine
- 5 grančica timijana
- korica i sok od 1 limuna
- 500 g jogurta
- 4 žlice sirupa od limuna
- 200 ml slatkog vrhnja
Sastojci - za vlaženje biskvita:
- 6 žlica šećera
- 100 ml vode
- korica i sok od 2 limuna
- 20 ml limoncella
Sastojci - za kekse i ukrašavanje:
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice šećera
- sol
- 2 žlice brašna
- 1 žlica jestivog škroba
- 50 g lješnjaka narezanih na ploške
- borovnice, koluti limuna, timijan...
Postupak:
- Pečenje biskvita od lješnjaka: zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Odvoji bjelanjke od žumanjaka pa istuci snijeg od bjelanjaka s malo soli, a potom postupno umiksaj šećer.
- Umiješaj žumanjke i na kraju dodaj brašno pomiješano s lješnjacima i praškom za pecivo. Otopljeni maslac prvo pomiješaj s dijelom biskvitne smjese pa sve zajedno umiješaj u ostatak smjese.
- Razmaži smjesu u kalup za tortu (promjera 26 cm) obložen papirom za pečenje, zagladi površinu i peci oko 20 minuta. Gotov biskvit izvadi iz pećnice te ga, kad se ohladi, prereži na dva dijela.
- Pripremi kremu od borovnice: namoči želatinu da omekša. Operi i osuši borovnice pa ih s ocijeđenim marelicama, sokom od limuna, sjemenkama vanilije i šećerom usitni u mikseru. Omekšalu i otopljenu želatinu najprije pomiješaj s dijelom izmiksanog voća te malo-pomalo primiješaj i ostatak. Čim se smjesa počne želirati, umiješaj u nju tučeno slatko vrhnje.
- Priprema kreme od limuna: namoči i drugi dio listića želatine. Timijan operi, posuši kuhinjskim papirom te natrgaj listiće. Dodaj u lončić s koricom i sokom od limuna pa sve kratko prokuhaj. U toploj smjesi otopi ocijeđenu želatinu te postupno umiješaj jogurt i sirup od limuna. Kad se smjesa počne želirati, primiješaj tučeno slatko vrhnje.
- Slaganje torte: otopi šećer u vodi, ohladi sirup pa dodaj koricu, sok i liker od limuna. Prvi biskvit stavi na okrugli pladanj, lagano ga navlaži pa oko njega zatvori obruč kalupa za tortu. Biskvit premaži kremom od borovnica, prekrij ga drugim biskvitom i premaži kremom od limuna. Ostavi tortu 4 sata u hladnjaku.
- Pečenje keksa i ukrašavanje torte: ponovno zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Razdvoji bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke kremasto izmiksaj s vanilin šećerom. Posebno napravi snijeg od bjelanjaka s malo soli, umiješaj šećer pa sve skupa primiješaj u žumanjke. Na kraju dodaj brašno pomiješano sa škrobom.
- Smjesom napuni slastičarsku špricu s velikim okruglim nastavkom, po limu obloženom papirom za pečenje istisni od tijesta plosnate krugove i pospi ih lješnjacima. Peci kekse 10-ak minuta, dok ne postanu rumeni. Izvadi ih i ostavi da se ohlade. Kekse poslaži uz rub torte koju možeš ukrasiti borovnicama, tankim ploškama limuna i grančicama timijana.
Isprobaj i sljedeće recepte s borovnicama...