Pavlova torta na svojem imenu može zahvaliti slavnoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj. Ona je, kako priča kaže, 1926. bila na turneji u Australiji i Novom Zelandu te je tadašnji chef u hotelu Wellington kreirao nježnu, zaigranu i valovitu slasticu u njezinu čast, a inspiraciju je pronašao u haljinici za balerine, odnosno njenom donjem dijelu. Barem je to novozelandska strana priče.
Australska verzija, kako prenosi BBC Food, jest da je Pavlovu stvorio kuhar Herbert "Bert" Sachse u hotelu Perpla's Esplanade 1935. godine, a imenovao ju je upravitelj kuće Harry Nairn, koji je primijetio da je "lagana poput Pavlove". U intervjuu za Dan žena 1973. godine, Sachse je rekao da su ga vlasnica Elsie Plowman i Nairn regrutirali da napravi nešto "drugačije i jedinstveno" u vidu kolača.
"Oduvijek sam žalio što je beze torta pretvrda i hrskava, pa sam krenuo stvoriti nešto što bi imalo hrskavu vanjštinu, a meku unutrašnjost", rekao je. "Nakon mjesec dana eksperimentiranja - i mnogih neuspjeha - pogodio sam recept koji danas opstaje u mnogim kuhinjama."
Pavlova s curdom od limuna
Bilo kako bilo, jedno je sigurno - Anna Pavlova bila je celebrity svog vremena, obožavana i cijenjena u cijelom svijetu. Kao rezultat toga, mnogi su kuhari svoja jela nazvali po njoj. U Francuskoj su to bile žablje noge à la Pavlova, dok se u Americi probati mogao Pavlova sladoled.
Ono što je bitno jest da je Pavlova desert, napravljena od beze kora te ima oštru vanjštinu, ali nježnu i meku unutrašnjost i obično je nadjevena voćem i šlagom. Ako ju do sada nisi vidjela na Instagramu, Facebooku ili TikToku, nismo sigurni kako ti je mogla promaknuti, no vrijeme je da tome staneš na kraj.
Zbog toga, pripremili smo ti u nastavku jednostavan recept koji će moći slijediti i početnici u kuhanju, a njegova kreatorica jest jedna i jedina Mary Berry.
Klasična torta Pavlova
Isprobaj i druge verzije Pavlove...