Malo je onih koji ne vole svevremensku Pavlovu, a još manje onih koji za Uskrs ne vole uživati u slatkim zalogajima. Upravo zato, ova slastica osvojit će baš sve za stolom, a nemojte se iznenaditi zatraži li se i pokoja porcija više.
Slatke majstorije naše kolumnistice Katarine možete pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu i Facebook stranici.
Za beze gnjezda trebat će vam:
- 6 bjelanjaka
- 220 g šećera u prahu
- 2 vanilini šećera
- 1 žlica alkoholnog octa
Postupak pripreme gnjezda:
- U čistu i suhu zdjelu stavite bjelanjke. Miksajte ih postepeno im dodajući šećere.
- Kada bjelanjci očvrsnu (nakon 10 minuta), dodajte žlicu alkoholnog octa i promiješajte.
- Tako dobivenu smjesu stavite u slastičarsku vrećicu.
- Na lim za pečenje, obložen masnim papirom oblikujte mala „gnijezda“.
- Između svakog „gnijezda“ ostavite malo razmaka. „Gnijezda“ moraju u sredini imati rupu kako bih kasnije u nju stala krema i polovica marelice.
- Beze „gnijezda“ sušite u pećnici na 140 stupnjeva, 1 sat, a potom ih pustite u pećnici da se potpuno ohlade.
Za kremu će vam trebati:
- 6 žutanjaka
- 4 žlice šećera
- 6 žlica oštrog brašna
- 250 ml mlijeka
- 3 vrećice vanilin šećera
- 250 g maslaca
- 250 ml vrhnja za šlag
- + za kraj će vam trebati jedan kompot od marelica + jedan paketić preljeva za torte.
Postupak pripreme kreme:
- 200 ml mlijeka zagrijte do vrenja.
- U posebnoj posudi pomoću miksera pjenasto izradite žutanjke i šećere, pa im dodajte 50 ml preostalog mlijeka i brašno. Promiješajte.
- Kada mlijeko zakipi, miješajući ga dodajte smjesi od žutanjaka.
- Sada sve ponovno prebacite u zdjelu gdje se kuhalo mlijeko i kremu kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Kremu ohladite.
- U ohlađenu kremu dodajte razrađeni maslac sobne temperature i prethodno izmiksano vrhnje za šlag.
- Kremom punite „gnijezda“, te na vrh kreme stavite jednu polovicu marelice.
- Na marelicu stavite preljev za torte koji ćete napravite prema uputi na pakiranju.
Dobar tek!