Priča o klasičnoj firentinskoj schiacciati s kremom od ricotte i jagoda odavno je prešla talijanske granice, a ovaj jednostavan desert toskanske tradicije koji se u ovo proljetno doba često nalazi i na restoranskim jelovnicima omiljen je među ljubiteljima jagoda.
No naša torta ipak je nešto drugačija jer smo si dali kreativnosti na volju pa smo proširili listu sastojaka. U svakom slučaju, baš kao i kod originala razliku u okusima i kvaliteti torte napravit će proizvodi izvrsne kvalitete, pa predlažemo da potražiš proizvode lokalnih OPG-ova.
Iskreno, u velikoj smo dilemi jer se ne možemo odlučiti što nam je finije i posebnije - biskvit od keksa, kandiranih trešanja, badema i mlijeka kao savršena podloga ili 'nadogradnja' od pudinga s okusom slatkog vrhnja ili vanilije, svježeg sira i likera od naranče – s komadima sočnih jagoda...
Firentinska torta od jagoda
(za 12 kriški)
Sastojci - za podlogu:
- 100 g čokolade
- 150 g čokoladnih keksa
- 12 kandiranih trešanja
- 100 g sjeckanih badema
- 75 g maslaca
Sastojci - za nadjev i ukrašavanje:
- 1 vrećica pudinga s okusom slatkog vrhnja
- 1 žlica jestivog škroba
- 300 ml mlijeka
- 70 g šećera
- 250 ml slatkog vrhnja
- 4 žlice likera od naranče
- 200 g svježeg sira
- 750 g jagoda
- 50 g gotove čokoladne glazure
- 5 žlica listića badema
Postupak:
- Krupno nasjeckaj čokoladu i otopi je na pari. Samelji kekse, a kandirane trešnje nasjeckaj nasitno pa sve pripremljene sastojke izmiješaj s bademima i maslacem. Smjesu rasporedi u kalup za tortu promjera 26 cm čije dno treba obložiti papirom za pečenje i podlogu ostaviti 3 sata u hladnjaku da se dobro stisne.
- Razmuti prašak za puding i škrob u 5 žlica mlijeka. Zakuhaj ostatak mlijeka sa šećerom i slatkim vrhnjem, umiješaj razmućeni prašak za puding, kratko ga prokuhaj i ostavi da se malo ohladi. U mlaku kremu umiješaj liker od naranče i svježi sir.
- Operi i očisti jagode pa 10 komada stavi na stranu za ukrašavanje. Ostatak nareži i umiješaj u kremu, razmaži je po podlozi za tortu te je ostavi 4 sata u hladnjaku. Jagode za ukrašavanje dopola umoči u otopljenu čokoladnu glazuru. Poslaži ih po torti.
- Po želji tortu pospi i šećerom u prahu. Na kraju, rub ukrasi listićima badema.
Isprobaj i ove recepte s jagodama...