Recepti 12. lipnja 2023.

Firentinska torta od jagoda – mamma mia kako je fina!

Firentinska torta od jagoda
Firentinska torta od jagoda foto: Razane Adra/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Biskvit od keksa, kandiranih trešanja, badema i mlijeka savršena je podloga za nadogradnju od pudinga s okusom slatkog vrhnja ili vanilije, svježeg sira i likera od naranče te komada finih, sočnih jagoda

Priča o klasičnoj firentinskoj schiacciati s kremom od ricotte i jagoda odavno je prešla talijanske granice, a ovaj jednostavan desert toskanske tradicije koji se u ovo proljetno doba često nalazi i na restoranskim jelovnicima omiljen je među ljubiteljima jagoda. 

No naša torta ipak je nešto drugačija jer smo si dali kreativnosti na volju pa smo proširili listu sastojaka. U svakom slučaju, baš kao i kod originala razliku u okusima i kvaliteti torte napravit će proizvodi izvrsne kvalitete, pa predlažemo da potražiš proizvode lokalnih OPG-ova. 

 

Možda vas zanima... Pavlova rolada s jagodama osvaja na prvi griz Recepti

 

 

Iskreno, u velikoj smo dilemi jer se ne možemo odlučiti što nam je finije i posebnije - biskvit od keksa, kandiranih trešanja, badema i mlijeka kao savršena podloga ili 'nadogradnja' od pudinga s okusom slatkog vrhnja ili vanilije, svježeg sira i likera od naranče – s komadima sočnih jagoda...

 

 

 | Author: Razane Adra/Pexels Firentinska torta od jagoda foto: Razane Adra/Pexels

Firentinska torta od jagoda

(za 12 kriški)

Sastojci - za podlogu:

  • 100 g čokolade
  • 150 g čokoladnih keksa
  • 12 kandiranih trešanja
  • 100 g sjeckanih badema
  • 75 g maslaca

Sastojci - za nadjev i ukrašavanje:

  • 1 vrećica pudinga s okusom slatkog vrhnja
  • 1 žlica jestivog škroba
  • 300 ml mlijeka
  • 70 g šećera
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 4 žlice likera od naranče
  • 200 g svježeg sira
  • 750 g jagoda
  • 50 g gotove čokoladne glazure
  • 5 žlica listića badema

 

Rolada od jagoda i krem sira Možda vas zanima... Rolada od jagoda i krem sira gotova je za tren Recepti

 

Postupak:

  1. Krupno nasjeckaj čokoladu i otopi je na pari. Samelji kekse, a kandirane trešnje nasjeckaj nasitno pa sve pripremljene sastojke izmiješaj s bademima i maslacem. Smjesu rasporedi u kalup za tortu promjera 26 cm čije dno treba obložiti papirom za pečenje i podlogu ostaviti 3 sata u hladnjaku da se dobro stisne.
  2. Razmuti prašak za puding i škrob u 5 žlica mlijeka. Zakuhaj ostatak mlijeka sa šećerom i slatkim vrhnjem, umiješaj razmućeni prašak za puding, kratko ga prokuhaj i ostavi da se malo ohladi. U mlaku kremu umiješaj liker od naranče i svježi sir.
  3. Operi i očisti jagode pa 10 komada stavi na stranu za ukrašavanje. Ostatak nareži i umiješaj u kremu, razmaži je po podlozi za tortu te je ostavi 4 sata u hladnjaku. Jagode za ukrašavanje dopola umoči u otopljenu čokoladnu glazuru. Poslaži ih po torti.
  4. Po želji tortu pospi i šećerom u prahu. Na kraju, rub ukrasi listićima badema.

 | Author: Nadi Lindsay/Pexels Jagode foto: Nadi Lindsay/Pexels

 

Isprobaj i ove recepte s jagodama...

 

Tiramisu s jagodama Možda vas zanima... Tiramisu s jagodama – desert koji svi volimo Recepti Torta s jagodama i kremom od kokosa Možda vas zanima... Kremasto savršenstvo: Torta s jagodama i kokosom Recepti Lagana panna cotta s jogurtom Možda vas zanima... Lagana panna cotta po receptu Jamieja Olivera Recepti Torta od jagoda Možda vas zanima... Projekt za vikend: Torta od pjenušca i jagoda Recepti Možda vas zanima... Složenac od starog kruha i jagoda za doručak ili desert Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.