Recepti 25. svibnja 2023.

Projekt za vikend: Torta od pjenušca i jagoda

Torta od jagoda
Torta od jagoda foto: Eiliv Aceron/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Pjenušavo vino, kiselkasta rabarbara, sirup od bazge i mirisne jagode kao kruna svega daju ovoj torti svježu proljetnu aromu

Ovu finu tortu sa svježim jagodama možeš pripremiti začas, posebno ako se biskvit unaprijed ispeče i zamrzne.

Ispeci biskvit kako je navedeno u receptu i, kad se ohladi, umotaj ga u aluminijsku foliju te spremi u zamrzivač. Kad ti bude potreban, izvadi ga iz zamrzivača i ostavi na sobnoj temperaturi da se odmrzne. Nikako ne odmrzavaj biskvit u pećnici jer bi se mogao isušiti.

 

Princes krafne Možda vas zanima... Princes krafne s pjenom od jagoda – probaj im odoljeti! Recepti

 

Još ćemo ti jednu malu tajnu otkriti: Preljev za torte obično se priprema sa 250 ml vode, no možeš ga napraviti i sa 125 ml vode i 125 ml pjenušca.

 

 | Author: Kristina Paukshtite/Pexels Jagode foto: Kristina Paukshtite/Pexels

Torta od pjenušca i jagoda

(za 16 kriški)
 

Sastojci - za biskvit:

  • 4 jaja
  • 150 g šećera
  • ostrugane sjemenke 1 mahune vanilije
  • malo naribane narančine korice
  • 125 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • sol

Sastojci - za parfe od pjenušca:

  • 12 listića želatine
  • 250 g jagoda
  • 200 g rabarbare
  • 200 ml soka od bazge
  • 600 ml pjenušca
  • malo narančine korice i sok od 1 naranče
  • 50 g sitnog kristalnog šećera
  • 400 g slatkog vrhnja

 

Margarita sa zamrznutim jagodama Možda vas zanima... Nazdravi uz margaritu sa zamrznutim jagodama! Špajza

 

Sastojci - za natapanje biskvita:

  • 75 g šećera
  • naribana narančina korica i sok od 2 naranče
  • 2 žlice sirupa od bazge

Sastojci - za ukrašavanje:

  • 250 g jagoda
  • 100 g slatkog vrhnja
  • komadići pistacija
  • preljev za torte s okusom jagode

 

Tiramisu s jagodama Možda vas zanima... Tiramisu s jagodama - nova verzija prefinog klasika Recepti

 

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Odvoji bjelanjke od žumanjaka pa bjelanjke istuci u snijeg s prstohvatom soli i šećerom. Potom umiješaj žumanjke, sjemenke mahune vanilije, naribanu narančinu koricu te na kraju prosij brašno pomiješano s praškom za pecivo.
  2. Ulij polovicu biskvitne smjese u kalup za torte (promjera 26 cm) obložen papirom za pečenje, zagladi je, stavi u pećnicu i peci 15-tak minuta. Pečeni biskvit izvadi i stavi da se ohladi. Na isti način ispeci i drugi biskvit od ostatka smjese.
  3. Pripremi parfe od pjenušca: Namoči želatinu da omekša. Jagode i rabarbaru operi, očisti i nareži na kockice. Rabarbaru prokuhaj u loncu s malo vode, a zatim je usitni štapnim mikserom. U još vrućoj rabarbari otopi omekšalu, ocijeđenu želatinu pa malo-pomalo primiješaj sirup, pjenušac, naribanu narančinu koricu i sok od naranče te šećer. Stavi smjesu u hladnjak i kad se počne stiskati umiješaj u nju tučeno slatko vrhnje. U parfe na kraju dodaj jagode.
  4. Prokuhaj šećer sa 50 ml vode da dobiješ sirup te ga ohladi. U hladni šećerni sirup miješaj sok od naranče i naribanu narančinu koricu, kao i sirup od bazge. Na pladanj stavi prvi list biskvita, oko njega zatvori okvir kalupa za tortu i biskvit natopi s malo pripremljenog sirupa. Premaži biskvit polovicom kreme te je zagladi. Natopi sirupom i drugi biskvit pa ga stavi na kremu.. Sve premaži ostatkom kreme, a zatim stavi tortu 4 sata u hladnjak da se stisne.
  5. Jagode za ukrašavanje torte očisti, operi i nareži na ploškice. Napravi šlag. Ukloni okvir kalupa, ukrasi tortu šlagom i pospi je komadićima pistacija. Jagode složi po površini torte te ih prelij preljevom za torte s okusom jagode pripremljenim prema uputi s vrećice.

Torta od jagoda | Author: Eiliv Aceron/Pexels Torta od jagoda foto: Eiliv Aceron/Pexels

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 18:50 25. Svibanj 2023.

    odlično