gastro postao
Pjenušavo vino, kiselkasta rabarbara, sirup od bazge i mirisne jagode kao kruna svega daju ovoj torti svježu proljetnu aromu
Ovu finu tortu sa svježim jagodama možeš pripremiti začas, posebno ako se biskvit unaprijed ispeče i zamrzne.
Ispeci biskvit kako je navedeno u receptu i, kad se ohladi, umotaj ga u aluminijsku foliju te spremi u zamrzivač. Kad ti bude potreban, izvadi ga iz zamrzivača i ostavi na sobnoj temperaturi da se odmrzne. Nikako ne odmrzavaj biskvit u pećnici jer bi se mogao isušiti.
Još ćemo ti jednu malu tajnu otkriti: Preljev za torte obično se priprema sa 250 ml vode, no možeš ga napraviti i sa 125 ml vode i 125 ml pjenušca.
Torta od pjenušca i jagoda
(za 16 kriški)
Sastojci - za biskvit:
- 4 jaja
- 150 g šećera
- ostrugane sjemenke 1 mahune vanilije
- malo naribane narančine korice
- 125 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- sol
Sastojci - za parfe od pjenušca:
- 12 listića želatine
- 250 g jagoda
- 200 g rabarbare
- 200 ml soka od bazge
- 600 ml pjenušca
- malo narančine korice i sok od 1 naranče
- 50 g sitnog kristalnog šećera
- 400 g slatkog vrhnja
Sastojci - za natapanje biskvita:
- 75 g šećera
- naribana narančina korica i sok od 2 naranče
- 2 žlice sirupa od bazge
Sastojci - za ukrašavanje:
- 250 g jagoda
- 100 g slatkog vrhnja
- komadići pistacija
- preljev za torte s okusom jagode
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Odvoji bjelanjke od žumanjaka pa bjelanjke istuci u snijeg s prstohvatom soli i šećerom. Potom umiješaj žumanjke, sjemenke mahune vanilije, naribanu narančinu koricu te na kraju prosij brašno pomiješano s praškom za pecivo.
- Ulij polovicu biskvitne smjese u kalup za torte (promjera 26 cm) obložen papirom za pečenje, zagladi je, stavi u pećnicu i peci 15-tak minuta. Pečeni biskvit izvadi i stavi da se ohladi. Na isti način ispeci i drugi biskvit od ostatka smjese.
- Pripremi parfe od pjenušca: Namoči želatinu da omekša. Jagode i rabarbaru operi, očisti i nareži na kockice. Rabarbaru prokuhaj u loncu s malo vode, a zatim je usitni štapnim mikserom. U još vrućoj rabarbari otopi omekšalu, ocijeđenu želatinu pa malo-pomalo primiješaj sirup, pjenušac, naribanu narančinu koricu i sok od naranče te šećer. Stavi smjesu u hladnjak i kad se počne stiskati umiješaj u nju tučeno slatko vrhnje. U parfe na kraju dodaj jagode.
- Prokuhaj šećer sa 50 ml vode da dobiješ sirup te ga ohladi. U hladni šećerni sirup miješaj sok od naranče i naribanu narančinu koricu, kao i sirup od bazge. Na pladanj stavi prvi list biskvita, oko njega zatvori okvir kalupa za tortu i biskvit natopi s malo pripremljenog sirupa. Premaži biskvit polovicom kreme te je zagladi. Natopi sirupom i drugi biskvit pa ga stavi na kremu.. Sve premaži ostatkom kreme, a zatim stavi tortu 4 sata u hladnjak da se stisne.
- Jagode za ukrašavanje torte očisti, operi i nareži na ploškice. Napravi šlag. Ukloni okvir kalupa, ukrasi tortu šlagom i pospi je komadićima pistacija. Jagode složi po površini torte te ih prelij preljevom za torte s okusom jagode pripremljenim prema uputi s vrećice.