Kasandra je pripremala pavlovu roladu s jagodama, a recept potražite u nastavku članka.
Pogledajte video:
Za koru:
- 5 bjelanjaka
- 250 grama šećera
- 2 žličice gustina
- 1 žličica octa
Za kremu:
- 5 žutanjaka
- 500 ml mlijeka
- 35 grama gustina
- 100 grama šećera
- 200 ml slatkog vrhnja za šlag
- 0,5 kg jagoda
Priprema
Odvojite bjelanjke od žutanjaka. Miksajte bjelanjke Gorenje mikserom dok se ne stvori čvrsti snijeg pa postepeno dodajte šećer. Kad se sav šećer rastopi, a snijeg postane čvrst, gladak i sjajan, dodajte gustin i ocat i miksajte još malo.
Pećnicu zagrijte na 165°C, a smjesu od bjelanjaka u jednakom sloju rasporedite po plitkom plehu u koji ste stavili papir za pečenje. Pecite u pećnici 25 minuta dok ne poprimi tamniju boju. Za to vrijeme zakuhajte mlijeko, a žutanjke, šećer i gustin pjenasto umutite. Dodajte u smjesu malo toplog mlijeka i umutite.
Kad mlijeko zakuha, sklonite s vatre, dodajte smjesu sa žutanjcima te dobro umutite ručnom mutilicom. Vratite na skroz laganu vatru i neprestano miješajte dok se krema ne zgusne i lagano ne zakuha. Skinite s vatre i ohladite. Koru od bjelanjaka također ohladite.
Ohlađenu koru od bjelanjaka prebacite s papira za pečenje na neku veću krpu s kojom ćete si pomoći motati roladu. Ravniju stranu (onu koja je bila donja prilikom pečenja) stavite gore. Ljepše će vam izgledati ako nju premažete kremom, a da vanjska strana bude ona hrskavija i lagano raspucana.
Umutite čvrsti šlag od vrhnja te u žutu kremu dodajte šlag sve dok niste dok niste zadovoljni teksturom. Kremu bogato nanesite na roladu zatim preko nje složite svježe nasjeckane jagode. Uz pomoć krpe zarolajte roladu i po želji je dodatno ukrasite svježim jagodama i šlagom.
U slast!