Nekada su slastice bile na stolu samo za važne blagdane, nedjelje, posebne prigode, a pripremale su se od nekoliko jednostavnih namirnica iz smočnice. Danas, kada su postale svakodnevica na stolu, lijepo je ponovno otkriti okus klasičnih tradicionalnih kolača, onih pravih i bogatih slastica poput ovog kolača od borovnica s rumom.
Recept je ovo na kojem bi ti pozavidjele i razvikane slastičarnice jer nikad ne izlazi iz mode, a prije svega ne sadrži konzervanse i bojila! Kolač od borovnica s rumom odličan je za doručak, međuobrok ili kao desert poslije večere.
Ako tražiš ukusnu ideju za rođendansku zabavu, ovaj kolač od borovnica s rumom je definitivno za tebe. I neka gozba okusa počne!
Kolač od borovnica s rumom
(za 20 kocki)
Sastojci:
- 160 g maslaca
- 160 g šećera
- na vrh noža naribane limunove korice
- prstohvat soli
- 3 jaja
- 450 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 ml mlijeka
- 0,4 dl ruma
- 1 kg borovnica
Postupak:
- Pjenasto izradi maslac sa šećerom, koricom limuna i prstohvatom soli pa izmiksaj jedno po jedno jaje. Posebno pomiješaj 400 g brašna s praškom za pecivo te ga naizmjence s mlijekom i rumom umiješaj u navedenu smjesu. Ako smjesa bude pregusta za razmazivanje po limu, ulij u nju još malo mlijeka.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Lim obloži papirom za pečenje pa u nj stavi 2/3 biskvitne smjese.
- Očisti borovnice, pospi ih ostatkom brašna pa ih ravnomjerno rasporedi po tijestu. Premaži ostatkom biskvitne smjese i peci 50-60 minuta.
- Izvadi iz pećnice i ostavi da se ohladi. Prije posluživanja razreži ga na kocke i po želji pospi šećerom u prahu.
Ako ti se sviđa naš recept za kolač od borovnica s rumom, isprobaj i sljedeće recepte: