Špajza 18. travnja 2023.

Znamo kako spriječiti da se šećer u prahu rastopi

Šećer u prahu
Šećer u prahu - ukras svake slastice foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Šećer u prahu topi se na slasticama zato što upija previše vlage. Imamo jednostavan trik pomoću kojeg to možeš izbjeći

Šećer u prahu neizostavan je dio pri posluživanju brojnih slastica. Čini ih ljepšim za oko, ali i ugodnijim za nepce jer daje dodatnu mini dozu slatkoće koja uvijek dobro dođe.

No što kad kolač pospeš šećerom u prahu i on se – rastopi? Mnogi tada čine istu pogrešku, odnosno kolač pospu s još šećera, a on se na kraju ponovno rastopi…

 | Author: Shutterstock Šećer u prahu ukras je ovim slasnim muffinima foto: Shutterstock

Problem je, ističu iskusni slastičari, u tome što koristimo čisti šećer u prahu koji se lako rastopi. Pa koje je rješenje ovog slatkog problema?

Krenimo od uzroka… Šećer u prahu, ili štaub šećer kako ga neki od nas rado zovu, lako se rastopi jer u sebe brzo apsorbira vlagu iz okoline ili je pak desert pretopao pa, ako ga prerano pospeš šećerom u prahu, odnosno ako ga pospeš prije nego što se potpuno ohladi, šećer će se još brže otopiti. Zato se oboružaj strpljenjem i pričekaj s posipanjem.

 

Kuglof od naranče Možda vas zanima... Brzinski kuglof od naranče i maslinovog ulja Recepti

 

A kako se izboriti s vlagom, jer dobro znamo da je jedna od karakteristika poželjnog deserta da je sočan, što podrazumijeva da u sebi sadrži dovoljno vlažnosti? Tu u pomoć priskače kukuruzni škrob, odnosno gustin, kojeg treba u određenom omjeru pomiješati sa šećerom kako bi ovaj dulje ostao stabilan.

 | Author: Shutterstock Šećer u prahu pomiješaj s gustinom foto: Shutterstock

Kukuruzni škrob, koji često koristimo za ugušćivanje krema, kada ga dodamo šećeru u prahu, sprječava upijanje vlage. Upravo zbog toga dobro ga je u određenoj, ne pretjeranoj količini, dodati i raznim šećernim preljevima (frosting, icing…) jer će ih učiniti glađim i svilenkastijim te će povećati njihovu stabilnost bez da mijenja okus.

Sad kad znamo zašto dodajemo gustim u šećer u prahu još nas samo zanima koliko ga trebamo dodati… Portal The Kitchn preporučuje da se u šećer u prahu doda ¼ količine gustina – i za posipanje i za izradu raznih šećernih premaza i preljeva. Tako tvoji kuglofi, cannoli, muffini, slatke pite… više nikada neće izgubiti svoj čarobni bijeli pokrivač!

 | Author: Shutterstock Šećer u prahu foto: Shutterstock

 

Možda vas zanima... Sicilijanski cannoli - kremasti smotuljci sreće Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.