Godinama su bučine sjemenke bile u sjeni, najčešće izvađene iz bundeve pa zaboravljene ili eventualno zapečene s malo soli. Nisu fotogenične kao avokado, ni egzotične kao goji bobice.
Ali kad pogledaš što se sve nalazi u toj sićušnoj, hrskavoj sjemenci, teško je shvatiti zašto nisu u svakom kuhinjskom ormariću. Zato smo ih odlučili malo bolje upoznati. Bez hypea, bez filtera, donosimo samo činjenice i par odličnih ideja za pripremu.
Sitna, ali raskošna
U pola šalice bučinih sjemenki, što je otprilike jedna šaka, nalazi se skoro 30 grama proteina. Više nego u dva velika jaja. Također, u tome malom volumenu skriva se i oko 500 miligrama magnezija, što je dovoljno da ti opusti mišiće, smiri živce, poboljša kvalitetu sna i napravi čuda za kosti.
Dodaš li tome i 690 miligrama kalija (važnog za rad srca i ravnotežu tekućina), plus kolin, nutrijent koji podržava funkcije mozga, nema sumnje da ova grickalica itekako zna svoj posao.
Tu je još nešto – vlakna, i to ona netopiva koja su odlična za probavu jer potiču peristaltiku crijeva i pomažu da sve "teče" kako treba. Pet grama vlakana u pola šalice bučinih sjemenki čini ih neočekivano korisnim saveznikom u očuvanju crijevnog mikrobioma.
Bučine golice
Bučine sjemenke su slasne i zdrave
Kad ih usporediš s bademima, indijskim oraščićima ili orasima, bučine sjemenke imaju nekoliko prednosti. Bogatije su magnezijem i cinkom, sadrže manje zasićenih masti, a zbog meke teksture lakše se žvaču, što osigurava bolju apsorpciju hranjivih tvari.
Za razliku od chia i lanenih sjemenki, koje treba prethodno natopiti ili samljeti da bi imale učinak, bučine sjemenke su spremne za konzumaciju čim ih izvadiš. I još jedna stvar koju će ti crijeva znati cijeniti: sadrže polifenole, prirodne biljne spojeve koji smanjuju upale i hrane korisne bakterije u tvojem mikrobiomu.
Vadiš bučine sjemenke iz svježe bundeve? Radi to pametno
Sv koji su ikad pokušali vaditi sjemenke iz svježe bundeve, znaju da može biti ljepljivo i frustrirajuće. Ali postoji način da to pojednostaviš. Evo cijelog postupka:
- Uzmi veliku metalnu žlicu i sastruži unutrašnjost bundeve
- Sve ubaci u zdjelu hladne vode, malo promiješaj i gledaj kako vlakna spontano otpadaju. Kad bučine sjemenke isplivaju, pokupi ih cjediljkom i raširi na kuhinjsku krpu
- Bučine sjemenke moraš dobro osušiti, barem 30 minuta, jer ako su vlažne, u pećnici će postati gumene. A cilj su hrskave, tople, začinjene sjemenke koje možeš grickati dok gledaš TV
Vađenje bučinih sjemenki iz svježe bundeve
Kako i gdje koristiti bučine sjemenke?
Na kraju, što s njima? Najbolje stvari su često najjednostavnije. Tostirane bučine sjemenke s malo maslinova ulja i prstohvatom začina (kurkuma, chili, dimljena paprika, češnjak u prahu) su savršena grickalica.
Također, (tostirane) bučine sjemenke pospi po salati, ubaci u krem juhu, dodaj u domaći pesto umjesto pinjola – jeftinije je, a okus je genijalan. Jogurt, zobene pahuljice, banana i bučine sjemenke - i imaš doručak koji te drži sitim do ručka.
A ako voliš izrađivati domaću granolu, bučine sjemenke su savršen dodatak jer se fino slažu i s medom, prženim slanutkom ili čak s tamnom čokoladom.