Špajza 01. prosinca 2025.

Bučine sjemenke trebaju nam postati omiljena grickalica

bučine sjemenke
Bučine sjemenke
foto: Engin Akyurt/Unsplash
Rijetko su zvijezde na tanjuru, ali bučine sjemenke imaju nutritivni sastav koji ih stavlja uz bok suplementima. I da, super su ukusne kad ih znaš pripremiti

Godinama su bučine sjemenke bile u sjeni, najčešće izvađene iz bundeve pa zaboravljene ili eventualno zapečene s malo soli. Nisu fotogenične kao avokado, ni egzotične kao goji bobice.

Ali kad pogledaš što se sve nalazi u toj sićušnoj, hrskavoj sjemenci, teško je shvatiti zašto nisu u svakom kuhinjskom ormariću. Zato smo ih odlučili malo bolje upoznati. Bez hypea, bez filtera, donosimo samo činjenice i par odličnih ideja za pripremu.

Bučine sjemenke Možda vas zanima... Kako brzo i lako tostirati bučine sjemenke Špajza

Sitna, ali raskošna

U pola šalice bučinih sjemenki, što je otprilike jedna šaka, nalazi se skoro 30 grama proteina. Više nego u dva velika jaja. Također, u tome malom volumenu skriva se i oko 500 miligrama magnezija, što je dovoljno da ti opusti mišiće, smiri živce, poboljša kvalitetu sna i napravi čuda za kosti.

Dodaš li tome i 690 miligrama kalija (važnog za rad srca i ravnotežu tekućina), plus kolin, nutrijent koji podržava funkcije mozga, nema sumnje da ova grickalica itekako zna svoj posao.

Tu je još nešto – vlakna, i to ona netopiva koja su odlična za probavu jer potiču peristaltiku crijeva i pomažu da sve "teče" kako treba. Pet grama vlakana u pola šalice bučinih sjemenki čini ih neočekivano korisnim saveznikom u očuvanju crijevnog mikrobioma.

bučine sjemenke | Author: Curated Lifestyle/Unsplash Bučine golice foto: Curated Lifestyle/Unsplash

Bučine sjemenke su slasne i zdrave

Kad ih usporediš s bademima, indijskim oraščićima ili orasima, bučine sjemenke imaju nekoliko prednosti. Bogatije su magnezijem i cinkom, sadrže manje zasićenih masti, a zbog meke teksture lakše se žvaču, što osigurava bolju apsorpciju hranjivih tvari.

Za razliku od chia i lanenih sjemenki, koje treba prethodno natopiti ili samljeti da bi imale učinak, bučine sjemenke su spremne za konzumaciju čim ih izvadiš. I još jedna stvar koju će ti crijeva znati cijeniti: sadrže polifenole, prirodne biljne spojeve koji smanjuju upale i hrane korisne bakterije u tvojem mikrobiomu.

Možda vas zanima... Odličan pesto od kelja i bučinih sjemenki Recepti

Vadiš bučine sjemenke iz svježe bundeve? Radi to pametno

Sv koji su ikad pokušali vaditi sjemenke iz svježe bundeve, znaju da može biti ljepljivo i frustrirajuće. Ali postoji način da to pojednostaviš. Evo cijelog postupka:

  • Uzmi veliku metalnu žlicu i sastruži unutrašnjost bundeve
  • Sve ubaci u zdjelu hladne vode, malo promiješaj i gledaj kako vlakna spontano otpadaju. Kad bučine sjemenke isplivaju, pokupi ih cjediljkom i raširi na kuhinjsku krpu
  • Bučine sjemenke moraš dobro osušiti, barem 30 minuta, jer ako su vlažne, u pećnici će postati gumene. A cilj su hrskave, tople, začinjene sjemenke koje možeš grickati dok gledaš TV

bučine sjemenke | Author: Olivie Strauss/Unsplash Vađenje bučinih sjemenki iz svježe bundeve foto: Olivie Strauss/Unsplash

Kako i gdje koristiti bučine sjemenke?

Na kraju, što s njima? Najbolje stvari su često najjednostavnije. Tostirane bučine sjemenke s malo maslinova ulja i prstohvatom začina (kurkuma, chili, dimljena paprika, češnjak u prahu) su savršena grickalica.

Također, (tostirane) bučine sjemenke pospi po salati, ubaci u krem juhu, dodaj u domaći pesto umjesto pinjola – jeftinije je, a okus je genijalan. Jogurt, zobene pahuljice, banana i bučine sjemenke - i imaš doručak koji te drži sitim do ručka.

A ako voliš izrađivati domaću granolu, bučine sjemenke su savršen dodatak jer se fino slažu i s medom, prženim slanutkom ili čak s tamnom čokoladom.

Isprobaj i ove slane i slatke recepte s bučinim sjemenkama:

zelene kiflice Možda vas zanima... ZDRAVI BOŽIĆ Zelene kiflice s bučinim sjemenkama Recepti granola Možda vas zanima... Predobra granola s bučinim i lanenim sjemenkama Recepti Muffini s bučinim sjemenkama Možda vas zanima... Muffini za najveće ljubitelje bučinih sjemenki Recepti Možda vas zanima... Nema boljeg: Domaći kruh od bučinih sjemenki Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.