Špajza 03. siječnja 2024.

Kako brzo i lako tostirati bučine sjemenke

Tostirane bučine sjemenke
Tostirane bučine sjemenke foto: Rasa Kasparaviciene/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Umjesto da dežuraš nad tavicom ili čekaš satima da se ispeku u pećnici, bučine sjemenke ubaci u mikrovalnu i uživaj u savršenoj aromatičnoj i hrskavoj grickalici, koja je odličan dodatak juhi od bundeve ili salatama

Bundevine sjemenke savršena su grickalica, koja se može iskoristiti i kao hrskavi dodatak salatama i juhama, kao krusta za meso ili ih možeš jednostavno poslužiti u zdjelici. Odlična su dekoracija, a i okus im je sjajan!

No nakon mukotrpnog čišćenja i rezanja bundeve više ti se ne da toliko ni baviti sjemenkama, njihovom pripremom, tostiranjem na tavici… kako bi se mogle sačuvati za kasnije ii odmah upotrijebiti. No isplati se, jer domaće sjemenke su najbolje, a mi imamo odlično rješenje kako si olakšati taj dugotrajan i naporan zadatak.

 

zelene kiflice Možda vas zanima... Blagdanske zelene kiflice sa sjemenkama buče Kolumne

 

Naša je metoda bolja i zato što ne moraš dežurati nad sjemenkama, stalno ih miješati i paziti da ne zagore. Da, i pećnica je dobra ideja jer se sjemenke dobro zapeku, dobiju odličan okus, no postupak u pećnici zbilja traje i traje.

I zato ti predlažemo da si skratiš muke, izbjegneš mučenje s tavicom ili čekanje da pećnica odradi posao, i bučine sjemenke tostiraš u – mikrovalnoj pećnici. Neće ti trebati puno toga – malo ulja, začina i samo nekoliko minuta koliko traje postupak tostiranja bučinih sjemenki u mikrovalnoj pećnici.

 | Author: Engin Akyurt/Unsplash Tostirane bučine sjemenke foto: Engin Akyurt/Unsplash

Za početak, sjemenke treba dobro očistiti prije tostiranja – treba ukloniti meso od bundeve i dobro oprati sjemenke. Dobro ih je na neko vrijeme namočiti u zdjelici punoj vode te vaditi iz vode kad počnu plutati na površini.

Nakon što očistiš sjemenke, trebaš ih dobro osušiti kako bi se mogle dobro tostirati sa svih strana. Prije nego što ih staviš u mikrovalnu, sjemenke trebaš dobro obložiti nekim biljnim uljem neutralnog okusa. To će pomoći da dobiješ tamniju boju, ali i robustan okus koji se inače dobiva procesom polaganom tostiranja.

 

Muffini s bučinim sjemenkama Možda vas zanima... Muffini za najveće ljubitelje bučinih sjemenki Recepti

 

Umjesto u ulje, sjemenke možeš ubaciti i u limunov sok za kiseliji okus. Ovo je idealan trenutak da začiniš sjemenke prema ukusu i nakon toga možeš ih ubaciti u mikrovalnu.

Prvo tostiraj sjemenke u mikrovalnoj 2 minute na najjačoj snazi. Nakon toga provjeri sjemenke, pa ih prema potrebi tostiraj još minutu pa ponovno provjeri. Ako treba tostiraj ih još minutu, odnosno minutu po minutu, sve dok ne dobiju zlatno smeđu boju.

 | Author: Vie Studio/Pexels Tostirane bučine sjemenke foto: Vie Studio/Pexels

I to je sva mudrost. U samo nekoliko minuta dobit ćeš odlične hrskave sjemenke.

Ako se uspiješ suzdržati da ih odmah sve ne pojedeš, sačuvaj ih za sljedeće kuhanje – za juhu od bundeve, salatu, sotirano povrće… Također, od tostiranih bundevinih sjemenki možeš napraviti i odličnu koricu za pečenog lososa.

 

Možda vas zanima... Aromatizirane kockice starog kruha savršen su dodatak juhi od buče Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.