Recepti 27. ožujka 2017.

Neodoljivo gusta juha od buče s bučinim sjemenkama

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Dok je zima pri kraju, a proljeće na vratima, sa sjetom razmišljamo o jeseni.

Ovo jelo koje je možda tipično jesensko, možemo zapravo jesti tijekom cijele godine. 

Bundeve su uvijek dostupne na tržnicama ili u supermarketima, a bučinih sjemenki ima uvijek. No, isto tako, uvijek prija i gusta krem juha!

Poslužite juhu još toplu, s prženim kockicama kruha i kozjim sirom!

Sastojci:

  • 850 g bundeve narezane na kockice
  • 200 g ljutike, narezane na kriškice
  • 1 glavica češnjaka, prerezana na pola
  • 3 grančice ružmarina
  • 2 žličice suhe čili papričice u listićima
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar
  • 750 ml povrtnog temeljca
  • 3 žlice bučinih sjemenki + žlica maslinovog ulja za posluživanje
  • 100 g kozjeg sira, svježeg - za posluživanje

Priprema:

  1. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
  2. Pomiješati bundevu, ljutiku, češnjak, ružmarin i čili papričice s maslinovim uljem te sve poslagati na lim obložen papirom za pečenje i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 45 minuta
  3. Bučine sjemenke popržiti na žlici maslinovog ulja
  4. Izvaditi pečenu bundevu i z pećnice i maknuti grančice ružmarina te istisnuti češnjak iz ljuske
  5. Zagrijati temeljac u dovoljno velikom loncu da stane sva bundeva te kada zavrije, dodati bundevu, istisnuti češnjak i ljutiku i posoliti/popapriti po želji
  6. Pustiti da kuha 15 - 20 minuta
  7. Po želji, izmiksati u pire štapnim mikserom ili zdrobiti drobilicom za krumpir ako nemate štapni mikser
  8. Poslužiti toplo, pokapano maslinovim uljem i s bučinim sjemenkama te malo kozjeg sira i prepečenog kruha 

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.