gastro postao
Dok je zima pri kraju, a proljeće na vratima, sa sjetom razmišljamo o jeseni.
Ovo jelo koje je možda tipično jesensko, možemo zapravo jesti tijekom cijele godine.
Bundeve su uvijek dostupne na tržnicama ili u supermarketima, a bučinih sjemenki ima uvijek. No, isto tako, uvijek prija i gusta krem juha!
Poslužite juhu još toplu, s prženim kockicama kruha i kozjim sirom!
Sastojci:
- 850 g bundeve narezane na kockice
- 200 g ljutike, narezane na kriškice
- 1 glavica češnjaka, prerezana na pola
- 3 grančice ružmarina
- 2 žličice suhe čili papričice u listićima
- 4 žlice maslinovog ulja
- sol i papar
- 750 ml povrtnog temeljca
- 3 žlice bučinih sjemenki + žlica maslinovog ulja za posluživanje
- 100 g kozjeg sira, svježeg - za posluživanje
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
- Pomiješati bundevu, ljutiku, češnjak, ružmarin i čili papričice s maslinovim uljem te sve poslagati na lim obložen papirom za pečenje i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 45 minuta
- Bučine sjemenke popržiti na žlici maslinovog ulja
- Izvaditi pečenu bundevu i z pećnice i maknuti grančice ružmarina te istisnuti češnjak iz ljuske
- Zagrijati temeljac u dovoljno velikom loncu da stane sva bundeva te kada zavrije, dodati bundevu, istisnuti češnjak i ljutiku i posoliti/popapriti po želji
- Pustiti da kuha 15 - 20 minuta
- Po želji, izmiksati u pire štapnim mikserom ili zdrobiti drobilicom za krumpir ako nemate štapni mikser
- Poslužiti toplo, pokapano maslinovim uljem i s bučinim sjemenkama te malo kozjeg sira i prepečenog kruha
Dobar tek!