gastro postao
Uz samo malo truda možeš izbjeći kupovinu granola upitnog sastava i dugoročno uštedjeti novac...
Domaća je granola u većini slučajeva zdravije i mnogo ukusnije, a dokaz te teze je i jednostavan recept koji uključuje bučine i lanene sjemenke. Osim za doručak, ovu granolu možeš iskoristiti i kao posip za sladoled od vanilije ili je ponijeti na posao za usputno grickanje.
Preporučujemo da granolu staviš u staklenku s čvrstim poklopcem i čuvaš je na tamnom i suhom. U takvim će uvjetima rok trajanja biti čak 2 tjedna, ako do tada išta preostane. U slast!
Granola s bučinim i lanenim sjemenkama
Sastojci:
- 400 g zobenih pahuljica
- 50 g oraha
- 100 g ekspandirane riže
- 40 g bučinih sjemenki
- 40 g sjemenki lana
- 3 žlice smeđeg šećera
- pola čajne žlice cimeta
- prstohvat soli
- 170 g meda
- 50 g ulja
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 150 stupnjeva.
- Sve suhe sastojke stavi u veliku posudu, prelij ih medom i uljem i dobro promiješaj.
- Lim obloži papirom za pečenje pa rasporedi smjesu u tankom sloju. Peci 15 minuta. Promiješaj i vrati u pećnicu još 10 do 15 minuta, dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
- Pusti da se granola hladi na sobnoj temperaturi i ne zaboravi je promiješati svakih pola sata. Premjesti u posudu s poklopcem i uživaj!