Sretan vam Dan pite od borovnica, slatki 'praznik' na koji se slavi ovo prefino i zdravo bobičasto voće, odnosno najpopularnija slastica koja se od njega pravi. Ovaj dan većinom se obilježava u SAD-u gdje upravo krajem travnja počinje berba uzgojenih američkih borovnica te traje do rujna.
U borovnicama su po dolasku u Ameriku uživali već prvi doseljenici iz Europe, a prvi recept za pitu od borovnica zabilježen je 1872. godine u kuharici 'Appledore Cook Book'. Ove slasne ljubičaste bobice najbolje rode u američkoj saveznoj državi Maine gdje je upravo pita od borovnica službeni desert.
Inače, sve do početka 20. stoljeća postojale su isključivo divlje (šumske) borovnice, unatoč brojnim pokušajima da ih se počne i uzgajati. No zahvaljujući znanstvenicima Elizabeth Coleman White i dr. Fredericku V. Covilleu, borovnice su se počele uspješno uzgajati te nam tako postale dostupne kroz dulji period tijekom godine.
Borovnice su možda i najzdravije voće – pune su antioksidansa, vitamina i minerala, pomažu u prevenciji raka i bolesti urinarnog trakta, pomažu u kontroli krvnog tlaka, smanjenju šećera u krvi te čak prema nekim istraživanjima olakšavaju simptome depresije. Izvrsne su kao svježi snack, ali su sjajne i u džemovima te brojnim desertima od koji je najpopularniji, pogađaš – pita od borovnica!
Dan pite od borovnica obilježavamo uz hashtag #BlueberryPieDay te, naravno, slasnu pitu od borovnica. Ne brini, ako ne možeš nabaviti svježe, u ovoj piti možeš koristiti i zamrznute borovnice. A recept je s bloga Sweety & Spicy.
Pita od borovnica
Sastojci - za tijesto:
- 300 g glatkog brašna
- 150 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 1 žlica vode ili bijelog vina
Sastojci – za smjesu od borovnica:
- 250 g borovnica
- 2-3 žlice šećera
- 1 žlica krušnih mrvica
Postupak:
- Umijesi tijesto od svih sastojaka i formiraj ga u kuglu koju ćeš podijeliti na dva dijela. Jedan dio je za gornju koru od trakica tijesta, a drugi će služiti kao podloga.
- Ostavi tijesto u hladnjaku da 'odmara' oko pola sata. Borovnice prereži na pola te ih posipaj šećerom i pusti da malo odstoje kako bi pustile sok.
- Podlogu od tijesta probodi par puta vilicom te posipaj krušnim mrvicama, a zatim stavi borovnice i pokrij ih isprepletenim trakicama tijesta.
- Pitu peci 30 minuta na 180 ºC. Kada je izvadiš iz pećnice, trebala bi odstajati kako bi se sokovi upili.
- Najbolje ju je poslužiti sa šlagom ili sladoledom od vanilije, a svakako je posipaj šećerom u prahu.