gastro postao
Ako ti je stigla pošiljka borovnica, dio svakako iskoristi za pripremu jednostavnog i sočnog kolača...
Sezona je borovnica, bobica koje imaju izuzetna protuupalna svojstva i bogate su vitaminima. Uputno je svakog dana pojesti šaku svježih, ali ih možeš ukomponirati i u svoj doručak ili desert.
Izuzev palačinki, sladoleda i muffina, na listi jednostavnih poslastica s borovnicama je i ovaj jednostavan kolač. Sve sastojke vjerojatno već imaš kod kuće, a priprema će ti oduzeti desetak minuta vremena. Samo strpljivo pričekaj da se ohladi, a potom ga nareži i posluži uz čašu hladne limunade ili uz ledenu kavu.
Sastojci:
- 250 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 220 g maslaca
- 150 g smeđeg šećera
- 100 g bijelog šećera
- 3 velika jaja
- 240 ml mlijeka
- 80 g borovnica
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Četvrtasti kalup za brownies obloži papirom za pečenje.
- U jednoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Stavi sa strane.
- Izmiksaj obje vrste šećera s maslacem pa postepeno dodaj jedno po jedno jaje. Potom ulij mlijeko i još kratko izmiksaj pa ubaci suhe sastojke. Dobro promiješaj drvenom žlicom.
- Borovnice uvaljaj u žlicu brašna pa ih lagano umiješaj u smjesu.
- Prelij smjesu u kalup pa po želji na vrh dodaj još nekoliko borovnica.
- Peci 40-ak minuta, sve dok čačkalica kojom ćeš probosti sredinu ne izađe čista.
Pričekaj da se ohladi prije rezanja. U slast!