Špajza 07. srpnja 2016.

(Na)hranite se borovnicama!

Borovnice
foto: Sanjin Kaštelan
gastro postao gastro.24sata.hr
Rokove borovnice, osim što su najplavije i najzdravije - najbolja su ljetna hrana!

Svježe, hrskave, blagog okusa, meni omiljene ljubičaste boje, naprosto zovu na - predoziranje! Uz to su kulinarskim / gurmanskim frikovima poput mene inspiracija za beskonačno nakuhavanje, stiliziranje, osmišljavanje recepata. Vole biti sirove, pečene, kuhanjem pretvorene u sirup ili jednostavno - ohlađene ili samo poprskane svježom, hladnom vodom.

U ovome su se receptu borovnice spojile s ananasom i mentom. Uz hruskavost lisnatog tijesta i kremastost najfinijeg sladoleda od vanilije. Medenko!  

Rokove su borovnice dovoljno borovničastoga okusa ali istovremeno toliko blage da se mogu spojiti s intenzitetom jednog ananasa, podebljati tonkom i na kraju začiniti listićima svježe, paprene metvice.

Borovnice | Author: Sanjin Kaštelan foto: Sanjin Kaštelan

Sastojci za 4 osobe: 

  • domaće, svježe kore s jajima ili bez (od tete s placa ili u vlatitoj izradi)
  • 1/2 ananasa šalica Rokovih, svježih borovnica malo naribane tonke
  • agavin sirup
  • med
  • kakav drugi prirodni tekući zaslađivač
  • malo limunovog soka
  • maslac
  • sladoled od vanilije (Medenko!)
  • svježa metvica iz vrta ili s placa
Borovnice | Author: Sanjin Kaštelan foto: Sanjin Kaštelan

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 ili čak 200 C. Ananas očistite i nasjeckajte, borovnice isplahnite pod mlazom hladne vode i pojedite par bobica - odmah!
  2. Uzmite dvije kore, natopite ih s malo vode i rastopljenog maslaca u koji ste, dok se topio naribali malo cimeta i tonke.
  3. Kad ih dobro natopite, stavite ih u kalup kojega inače koristite za pite ili pečenje prhkoga tijesta.
  4. Naslažite ananas ravnomjerno po dnu kalupa, rasporedite po njemu svježe borovnice, naribajte po svemu malo tonke i prošarajte agavinim sirupom / medom ili kakvim drugim prirodnim zaslađivačem.
  5. Poškropite s par kapi limunovog soka, rastopljenog maslaca i zarolajte ostatak lisnatoga preko ruba, e da bi kolač dobio - okvir olitiga obrub! Isti premažite - rastopljenim maslacem!
  6. Ubacite u pećnicu i pecite dok okvir / obrub ne zadobije zlatnožutu, boju te hruskav izgled - što će potrajati cca. 20 - 30 minuta.

Ne volim dekorirati slastice mentom / metvicom, jer mi je to baš nekako old school na nesimpatičan način tako da je menta tu zbog okusa, a ne izgleda.

Dat će taj prijeko potrebni dašak svježine ovoj jednostavnoj, ljetnoj, romantičnoj i senzualnoj slastici. Nema do borovnica! Rokovih.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.