Recepti 04. srpnja 2020.

Divne sezonske poslastice s borovnicama

Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Ove slasne pločice s džemom od borovnica i chia sjemenki bit će odličan doručak, brunch, gablec i desert...

Pripremi ove zdrave i slatke pločice i uživaj u njima tijekom cijelog vikenda. Kako bi zaista zadržale svježinu nekoliko dana, pričekaj da se u potpunosti ohlade, a potom ih spremi u plastičnu posudu s poklopcem i čuvaj na sobnoj temperaturi.

Naravno, možeš koristiti i kupovni džem od borovnica, ali predlažemo da ipak utrošiš pola sata na pripremu domaćeg. Imat će neodoljivu teksturu i boju, a bit ćeš sigurni i u kvalitetu svih sastojaka. 

 

borovnice Možda vas zanima... Borovnice i krem sir u neodoljivom desertu Recepti

 

Sastojci za džem od borovnice:

  • 280 g borovnica
  • 30 ml javorovog sirupa
  • 2 žlice chia sjemenki

Sastojci za smjesu od zobenih pahuljica:

  • 160 g zobenih pahuljica
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 zrele banane (otprilike 200 g)
  • 50 ml javorovog sirupa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

 

 | Author: Getty Images Getty Images

 

Priprema:

  1. Borovnice i javorov sirup pomiješaj u posudici i zagrijavaj desetak minuta, sve dok bobice ne počnu otpuštati tekućinu. Potom pričekaj da zavrije, miješaj i kuhaj još nekoliko minuta kako bi se džem zgusnuo.
  2. Umiješaj chia sjemenke pa kuhaj još pet minuta. Makni s vatre i pusti da se ohladi.
  3. Pećnicu zagrij na 190 stupnjeva. Četvrtastu posudu (20 x 20 cm) obloži papirom za pečenje.
  4. Polovicu (80 g) zobenih pahuljica ubaci u blender i izblendaj u fino brašno. Prebaci u veliku posudu pa pomiješaj s preostalih 80 g zobenih pahuljica.
  5. Dodaj zgnječene banane, javorov sirup i ekstrakt vanilije pa sve dobro pomiješaj.
  6. Veći dio tijesta prebaci u pripremljenu posudu za pečenje i zagladi. Premažite pripremljenim džemom pa po vrhu rasporedi ostatak tijesta.
  7. Peci otprilike pola sata kako bi tvoje pločice s borovnicama poprimile zlatnu boju.
  8. Izvadi iz pećnice i pusti da se ohlade prije rezanja.

Uživaj!

 

Možda vas zanima... Borovnice - te slatke male magične bobice... Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.