gastro postao
Ove slasne pločice s džemom od borovnica i chia sjemenki bit će odličan doručak, brunch, gablec i desert...
Pripremi ove zdrave i slatke pločice i uživaj u njima tijekom cijelog vikenda. Kako bi zaista zadržale svježinu nekoliko dana, pričekaj da se u potpunosti ohlade, a potom ih spremi u plastičnu posudu s poklopcem i čuvaj na sobnoj temperaturi.
Naravno, možeš koristiti i kupovni džem od borovnica, ali predlažemo da ipak utrošiš pola sata na pripremu domaćeg. Imat će neodoljivu teksturu i boju, a bit ćeš sigurni i u kvalitetu svih sastojaka.
Sastojci za džem od borovnice:
- 280 g borovnica
- 30 ml javorovog sirupa
- 2 žlice chia sjemenki
Sastojci za smjesu od zobenih pahuljica:
- 160 g zobenih pahuljica
- 1 žličica praška za pecivo
- 2 zrele banane (otprilike 200 g)
- 50 ml javorovog sirupa
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
- Borovnice i javorov sirup pomiješaj u posudici i zagrijavaj desetak minuta, sve dok bobice ne počnu otpuštati tekućinu. Potom pričekaj da zavrije, miješaj i kuhaj još nekoliko minuta kako bi se džem zgusnuo.
- Umiješaj chia sjemenke pa kuhaj još pet minuta. Makni s vatre i pusti da se ohladi.
- Pećnicu zagrij na 190 stupnjeva. Četvrtastu posudu (20 x 20 cm) obloži papirom za pečenje.
- Polovicu (80 g) zobenih pahuljica ubaci u blender i izblendaj u fino brašno. Prebaci u veliku posudu pa pomiješaj s preostalih 80 g zobenih pahuljica.
- Dodaj zgnječene banane, javorov sirup i ekstrakt vanilije pa sve dobro pomiješaj.
- Veći dio tijesta prebaci u pripremljenu posudu za pečenje i zagladi. Premažite pripremljenim džemom pa po vrhu rasporedi ostatak tijesta.
- Peci otprilike pola sata kako bi tvoje pločice s borovnicama poprimile zlatnu boju.
- Izvadi iz pećnice i pusti da se ohlade prije rezanja.
Uživaj!