gastro postao
Uživaj u pjenastoj beze kori i osvježavajućem okusu malina i borovnica
Ako obožavaš klasičnu Pavlovu tortu, onda je ova rolada kao stvorena za tebe. Za pripremu je potrebno tek nekoliko standardnih sastojaka te svježe maline, borovnice i krem sir.
Savršena je za ljetne zabave, a najukusnija je svježe pripremljena jer su tada beze kore još hrskave. Rolada će se odlično slagati s čašom rose vina, a ne zaboravi dodati i malo bobica kao ukras.
Lagana beze rolada s malinama i borovnicama
Sastojci - za beze koru:
- 4 velika bjelanjka
- 160 g šećera
- 1 žličica gustina
- 1 žličica soka od limuna
- 1 prstohvat soli
Sastojci - za kremu:
- 150 g krem sira
- 200 g mliječnog slatkog vrhnja
- 2 žlice šećera u prahu
- 200 g malina
- 100 g borovnica
Postupak:
- Najprije ispeci beze koru. Bjelanjke miješaj mikserom dok ne pobijele i zatim dodaj jednu po jednu žlicu šećera te sol uz konstantno miješanje. Kada je bjelanjak postao čvrst i stvara oštre vrhove kada kroz njih prođemo žlicom, vrijeme je da dodaš gustin i limunov sok. Sve dobro promiješaj pa rasporedi na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Koru peci oko 20 minuta na 150 stupnjeva.
- Neka se biskvit ohladi nekoliko minuta. Za to vrijeme na vlažnu krpu stavi papir za pečenje posipan šećerom u prahu. Beze koru stavi na papir okrenutu gornjom stranom prema dolje i pažljivo ukloni papir na kojem se pekla. Ostavi da se ohladi 10-ak minuta.
- Dok se kora hladi pripremi kremu tako što ćeš mikserom pomiješati krem sir, slatko vrhnje i šećer u prahu. Kada dobiješ gustu smjesu prebaci ju na ohlađenu beze koru. Rasporedi maline i borovnice po kremi i pažljivo, pomoću krpe i papira za pečenje, zarolaj koru u roladu.
- Jednom kada je rolada gotova, spremi ju u hladnjak i ostavi da se ohladi nekoliko sati. Posluži hladnu, s nekoliko malina.