Lipanj nam donosi toliko raznog voća da ga jednostavno moramo iskoristiti za pripremu najfinijih kolača!
Tiramisu je jedan od omiljenih deserata ne samo u Italiji, nego i diljem svijeta. Dolazi u nebrojeno mnogo varijanti i izvedenica, a jedna od nama najdražih je ona koju priprema Sandra Rončević, autorica bloga "O slanom & slatkom: O svemu". Sandra je tradicionalni okus tiramisua spojila s osvježavajućim malinama i tako stvorila savršen desert kojim ćemo dočekati ljeto. Sve namirnice pronašla je u METRO Chef ponudi, a kako ga pripremiti možeš i ti, pogledaj u nastavku.
Sastojci:
- 400 g pakiranje piškota METRO Chef
Umak od malina:
- 300 g smrznutih malina METRO Chef
- 2 žlice šećera u prahu
- Par kapi soka od limuna
Za kremu:
- 500 g mascarpone sira
- 6 jaja METRO Chef
- 3 žlice šećera u prahu
- 2 žličice ekstrakta vanilije
Za umakanje piškota:
- 500 ml hladne kave
- 35 ml ruma
Za ukrašavanje:
- 250 g slatkog vrhnja
- 125 g svježih malina
- listići svježe metvice METRO Chef
Priprema:
- U manju posudu stavite smrznute maline, dodajte im šećer u prahu i sok od limuna pa kuhajte 8-10 minuta dok se maline skroz ne raspadnu, a sadržaj ugusti. Procijedite kroz gusto cjedilo kako biste odstranili sjemenke i skroz ohladite.
- Napravite kremu: u zdjelu stavite mascarpone, dodajte mu 2 žlice šećera u prahu i vaniliju. Odvojite žumanjke od bjelanjaka, žumanjke dodajte siru pa dobro izmutite mikserom u pjenastu smjesu.
- *Žumanjke možete i kratko termički obraditi na pari tako da ih zajedno sa šećerom dobro izradite mikserom iznad posude s vodom koja vrije, potom ih lagano prohladite i onda umiješate u mascarpone.
- U drugoj posudi mikserom izmiksajte bjelanjke i žlicu-dvije šećera u prahu u čvrsti snijeg kojeg dodajte u smjesu od jaja i sira, uvijek lagano miješajući špatulom.
- Hladnu kavu pomiješajte s rumom pa krenite umakati piškote slažući ih u dva reda, piškote premažite kremom od sira i jaja, žlicom dodajte umak od malina (prošarajte cijelu površinu) pa preko kreme složite novi red piškota umočenih u kavu. Premažite ostatkom kreme od sira i jaja, prekrijte folijom i dobro ohladite (najmanje 8 sati, a najbolje preko noći).
- Istucite slatko vrhnje, dodajte mu žlicu šećera u prahu. Slastičarsku vrećicu premažite s malo umaka od malina i napunite vrhnjem pa ukrasite ohlađeni tiramisu. Dodajte i svježe maline i metvicu te dodatno ukrasite kremom od malina.