Babka s voćnim punjenjem od borovnica oduševljava sočnošću, ali i sjajnom kombinacijom okusa borovnica i limuna. Odlična je uz vrući čaj, kavu ili toplo mlijeko
Svo već znamo za babku od čokolade, sočan kolač sa slasnim punjenjem preliven šećernim sirupom. No ovaj put na našem stolu našla se malo drugačija babka - s borovnicama i glazurom od limuna.
Ova voćna babka uistinu predivno izgleda, a kako je tek ukusna! Napravi je i ti uz ovaj sjajan recept koji donosimo. Izvrsno će pristajati uz vrući čaj, ili pak šalicu toplog mlijeka, kavu, kakao…
Sa svim dizanjima, čekanjima i pečenjem do ovog kolača na tvom stolu trebat će ti 4 sata, no vjeruj nam, trud će ti se definitivno isplatiti! Navedena količina je dovoljna za 8 porcija.
Babka s borovnicama
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Babka s borovnicama i limunom
180 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Mlijeko
125
ml
Šećer
63
ml
Instant kvasac
1
kom
Glatko brašno
600
ml
Sol
1
žličica
Jaje
2
kom
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Limunova korica
1
kom
Maslac
5
žlica
Borovnice
500
ml
Šećer
63
ml
Sok od limuna
0,50
kom
Šećer u prahu
125
ml
Limunova korica
0,50
kriška
Sok od limuna
0,50
kom
Postupak
Umijesi tijesto – mlijeko pomiješaj sa 1 žicom šećera i u tome razmuti instant kvasac kako bi se aktivirao. Pusti da se dobro zapjeni, oko 5 minuta.
U zdjelu stavi brašno, 1/4 šalice šećera i sol. Dodaj aktivirani kvasac u mlijeku, jaja, vaniliju i limunovu koricu. Miksaj na srednjoj brzini dok ne dobiješ glatko tijesto, minimalno 5 minuta. Dodaj maslac, 1 po jednu žlicu, uz neprestano miksanje. Pusti tijesto da se pokriveno diže 1-2 sata, odnosno dok se ne udvostruči.
U međuvremenu pripremi nadjev od borovnica – u srednjoj posudi pomiješaj borovnice, šećer i sok od limuna. Kuhaj na srednjoj vatri, uz često miješanje, dok se borovnice ne počnu raspadati i smjesa se ne počne zgušnjavati – 10 do 12 minuta. Pusti da se potpuno ohladi.
Lagano pobrašni radnu površinu i razvaljaj tijesto u pravokutnik dimenzija 30x45 cm. Razmaši nadjev po tijestu, zarolaj tijesto po duljini u kompaktnu roladu. Pažljivo prebaci na dasku za rezanje, pokrij krpom i stavi u hladnjak na 20 minuta.
Duguljasti kalup dobro namasti maslacem. Roladu od tijesta i nadjeva stavi na radnu površinu te je pažljivo po sredini razreži po duljini da dobiješ 2 tanja jednaka dijela. Isprepleti ih zajedno i stavi u kalup te pokrij kuhinjskom krpom. Pusti da se diže oko sat vremena, odnosno dok se smjesa ne udvostruči.
Isprobaj i ove odlične recepte i savjete za babku...
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.