gastro postao
Ako voliš borovnice onda znaš da su prava rapsodija slatkoće, a kada ih spojiš s tučenim slatkim vrhnjem, bijelom čokoladom i želatinom nastaju neki od najfinijih kolača i torti...
Kolači od borovnica vrlo su ukusna voćna slastica, pripremljena od dvije kore prhkog tijesta koje okružuju bogat i mekan nadjev. Stoga ih neće s oduševljenjem jesti samo ljubitelji borovnica.
Nadjev je vrlo jednostavan za pripremu i u njemu se sljubljuju okusi bijele čokolade, borovnica, slatkog vrhnja. Izazvat će, jamčimo, uzdahe oduševljenja, pa će crostate planuti u trenu. Zato slobodno udvostruči količinu svih sastojaka i pripremi izdašne zalihe.
Ovo kremasto i sočno punjenje jako se dobro slaže s mirisnim prhkim tijestom koje ga okružuje. Po želji ove mini tortice od borovnica možeš posuti šećerom u prahu!
Mini krostate s borovnicama
Sastojci (za 12 komada ili 1 regularne veličine):
- 500 g brašna
- 250 g maslaca
- 150 g šećera
- 1 jaje
- 10 listića želatine
- 400 g borovnica
- 100 g bijele čokolade
- 400 g svježeg sira
- 300 g slatkog vrhnja
- šećer u prahu
Priprema:
- Zamijesi prhko tijesto od 500 g brašna, 250 g maslaca, 100 g šećera i 1 jaja. Omotaj ga folijom i ostavi u hladnjaku 30 minuta.
- U hladnoj vodi omekšaj 10 listića želatine.
- Očisti 400 g borovnica pa ¼ stavi na stranu. Preostale borovnice zgnječi sa 50 g šećera.
- Tijesto izvaljaj. Izreži 12 krugova (promjera 14 cm), time obloži namašćene kalupe za muffine i vilicom stisni tijesto tako da napraviš valovit rub.
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Na tijesto stavi papir za pečenje i optereti ga 'utezima' (zrnima graha, slanutka...) te peci oko 20 minuta. Potom rastopi 100 g bijele čokolade i njome premaži ohlađene kolačiće. Omekšalu želatinu lagano zagrij i miješajući rastopi.
- Najprije umiješaj 2 žlice pirea od borovnica, a zatim i ostatak pirea. Tu smjesu umiješaj u 400 g svježeg sira. Kad se počne želirati, umiješaj kuhačom 300 g tučenog slatkog vrhnja te kremu slastičarskom vrećicom istisni po kolačima. Ukrasi ih preostalim bobicama, ostavi 3 sata u hladnjaku i posluži posute šećerom u prahu.