Recepti 22. svibnja 2023.

Krostate s borovnicama – zalogaji čistog savršenstva

PIta od borovnica
Prhko tijesto i borovnice - savršen spoj foto: Enrico Sottocorna/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako voliš borovnice onda znaš da su prava rapsodija slatkoće, a kada ih spojiš s tučenim slatkim vrhnjem, bijelom čokoladom i želatinom nastaju neki od najfinijih kolača i torti...

Kolači od borovnica vrlo su ukusna voćna slastica, pripremljena od dvije kore prhkog tijesta koje okružuju bogat i mekan nadjev. Stoga ih neće s oduševljenjem jesti samo ljubitelji borovnica.

Nadjev je vrlo jednostavan za pripremu i u njemu se sljubljuju okusi bijele čokolade, borovnica, slatkog vrhnja. Izazvat će, jamčimo, uzdahe oduševljenja, pa će crostate planuti u trenu. Zato slobodno udvostruči količinu svih sastojaka i pripremi izdašne zalihe.

 

Možda vas zanima... Naopaka torta od borovnica - jednostavan desert koji moraš isprobati! Recepti

 

Ovo kremasto i sočno punjenje jako se dobro slaže s mirisnim prhkim tijestom koje ga okružuje. Po želji ove mini tortice od borovnica možeš posuti šećerom u prahu!

 | Author: Daniil Silantev/Unsplash Borovnice foto: Daniil Silantev/Unsplash

Mini krostate s borovnicama

Sastojci (za 12 komada ili 1 regularne veličine):

  • 500 g brašna
  • 250 g maslaca
  • 150 g šećera 
  • 1 jaje
  • 10 listića želatine
  • 400 g borovnica
  • 100 g bijele čokolade
  • 400 g svježeg sira
  • 300 g slatkog vrhnja
  • šećer u prahu

 

Možda vas zanima... Cheesecake košarice s preljevom od borovnica Kolumne

 

Priprema:

  1. Zamijesi prhko tijesto od 500 g brašna, 250 g maslaca, 100 g šećera i 1 jaja. Omotaj ga folijom i ostavi u hladnjaku 30 minuta. 
  2. U hladnoj vodi omekšaj 10 listića želatine.
  3. Očisti 400 g borovnica pa ¼ stavi na stranu. Preostale borovnice zgnječi sa 50 g šećera. 
  4. Tijesto izvaljaj. Izreži 12 krugova (promjera 14 cm), time obloži namašćene kalupe za muffine i vilicom stisni tijesto tako da napraviš valovit rub. 
  5. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Na tijesto stavi papir za pečenje i optereti ga 'utezima' (zrnima graha, slanutka...) te peci oko 20 minuta. Potom rastopi 100 g bijele čokolade i njome premaži ohlađene kolačiće. Omekšalu želatinu lagano zagrij i miješajući rastopi.
  6. Najprije umiješaj 2 žlice pirea od borovnica, a zatim i ostatak pirea. Tu smjesu umiješaj u 400 g svježeg sira. Kad se počne želirati, umiješaj kuhačom 300 g tučenog slatkog vrhnja te kremu slastičarskom vrećicom istisni po kolačima. Ukrasi ih preostalim bobicama, ostavi 3 sata u hladnjaku i posluži posute šećerom u prahu.

PIta od borovnica | Author: Enrico Sottocorna/Unsplash Borovnice su odličan sasojak brojnih kolača foto: Enrico Sottocorna/Unsplash

 

Možda vas zanima... Odličan ledeni desert od borovnica iz blendera Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:59 22. Svibanj 2023.

    dobre krostate