gastro postao
Napravi ovu jednostavnu i osvježavajuću torbu pa razveseli s njom družinu i donesi proljetno osvježenje!
Mnogima omiljeno voće, borovnice nisu samo ukusne, već su i zdrave. S mnoštvom vitamina i antioksidansa, savršena su namirnica, pogotovo kada dolaze u slasnom desertu!
Krajnje je vrijeme da isprobaš i ovaj recept za naopaku tortu...
Osim što je ukusna, ova naopaka torta zapanjit će sve i svojim izgledom. Pobrini se da je ima dovoljno, a za kraj, ukrasi ju šećerom u prahu ili pokojim cvijetom i unesi proljetnu atmosferu iz vana u svoj dom.
Sastojci:
- 50 g smeđeg šećera
- 2 žlice maslaca
- 250 g borovnica
- 2 jaja, odvoji bjelanjke i žumanjke
- 150 g šećera
- 110 g maslaca
- 1 žličica vanilije
- 180 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 120 ml mlijeka
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- Zagrij šećer i maslac u maloj posudi, miješaj dok se ne otope.
- Kalup za torte obloži papirom za pečenje, a zatim u njega ulij smjesu šećera i maslaca te s njom premaži dno.
- Dodaj borovnice u jednom sloju na vrh smjese šećera i maslaca.
- Odvoji bjelanjke i žumanjke. Čvrsto istuci bjelanjke. Odloži za kasnije.
- U drugoj posudi pomiješaj šećer i maslac i dodaj žumanjke. Dobro istuci, a zatim umiješaj vaniliju.
- U novoj posudi pomiješaj brašno s praškom za pecivo i solju. Naizmjence s mlijekom umiješaj smjesu od brašna u smjesu žumanjaka. I tako do kraja, dok ne potrošiš brašno i mlijeko.
- Uzmi bjelanjke i dodaj i njih u dobivenu smjesu od brašna, mlijeka i žumanjaka.
- Ulij dobivenu smjesu u kalup za torte i ravnomjerno rasporedi. Tijesto će biti vrlo gusto, puno gušće od uobičajenog tijesta za kolače.
- Peci 55 do 60 minuta.
- Tortu ostavi da se hladi u kalupu 15 minuta, a zatim je preokreni naopako na pladanj za posluživanje. Nemoj micati kalup još barem 15 minuta - jer bi se topla torta mogla raspasti.
U slast!