Ukusna i jednostavna za izradu, ova torta s narančama idealna je slastica za posluživanje obitelji ili na većim okupljanjima. Zbog svojeg izgleda, sigurni smo da će plijeniti pozornost, a njen ukusan okus samo će pojačati oduševljenje i fasciniranost njome!
Osim s običnim narančama, ovu tortu možeš napraviti i s onim crvenim narančama (blood oranges) te s limunom ili ananasom i breskvama. Također, spomenuto voće možeš i kombinirati, pogotovo limun, obične i crvene naranče te tako dobiti svojevrsni ombre efekt koji je također ukusan, ali i Instagram friendly.
Sastojci za preljev:
- 2 naranče
- 150 g šećera
- 4 1/2 žlice maslaca
- 1/4 žličice soli
Sastojci za tortu:
- 250 grama brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 3/4 žličice soli
- 100 g maslaca
- 200 g šećera
- 3 velika jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica naribane narančine korice
- 220 mL buttermilka ili mlaćenice
Priprema:
- Napravi preljev: Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Lagano namasti kalup za tortu. Nareži naranču što je moguće tanje, na oko 5 milimetara debljine. Stavi na stranu.
- Prije početka kuhanja provjerite imaš li sve sastojke. U srednje velikom loncu pomiješaj šećer i 6 žlica vode i stavi na srednje jaku vatru. Pričekaj da zakipi, povremeno miješajući, dok smjesa ne poprimi srednje tamnu jantarnu boju, otprilike 10 minuta.
- Ukloni lonac s vatre i pažljivo umiješaj u smjesu maslac i sol dok se sve ne sjedini. Ulij dobivenu smjesu u kalup.
- Počevši od sredine kalupa, počni slagati kolute naranče. Lagano ih možeš preklopiti, na rubovima i tako ih slaži sve dok ne dođeš do vanjskoga ruba kalupa. Odloži ga na stranu.
- Napravi tortu: U srednje velikoj posudi umuti brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Stavi na stranu.
- U zasebnoj velikoj zdjeli pomoću električnog miksera umuti maslac i šećer dok ne budu tečni, oko 3 minute. Dodaj jaja, jedno po jedno, te mikserom umuti smjesu nakon svakog dodavanja, a zatim umiješaj ekstrakt vanilije i koricu naranče.
- U mokre sastojke zatim dodaj suhe. No, pazi da smjesu suhih sastojaka dodaješ na tri puta s time da između svakog puta dodaš i dio mlaćenice. Dakle, to treba izgledati ovako: u smjesu mokrih sastojaka dodaj 1/3 smjese brašna, zatim malo mlaćenice, opet brašno pa mlaćenica te za kraj zadnju trećinu smjese od brašna te ostatak mlaćenice. Između svakog dodavanja dobro promiješaj električnim mikserom.
- Dobivenu smjesu zatim dodaj iznad prethodno postavljenih koluta naranče te pazi da ih ne pomakneš. Jednom kada cijelu uliješ u kalup gornji dio poravnaj žlicom ili silikonskom lopaticom.
- Peci dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista, 35 do 40 minuta.
- Jednom pečenu, tortu preokreni na tanjur za posluživanje i ostavi da se ohladi do sobne temperature, a zatim ju nareži.
U slast!