Posebnost ovog kolača s ananasom bez maslaca je da izuzetno mekana konzistencija zbog - jogurta u tijestu! Iz tog razloga, ova je torta od ananasa savršena i za odrasle i za djecu, a možeš je poslužiti u svim prilikama – od doručka, preko međuobroka do zavodljivog slatkog užitka koji svi volimo nakon ručka ili večere!
Važno je da se kriške ananasa previše ne osuše. Ako pak tražiš još recepata za slastice od ananasa, savjetujemo ti da ne preskočiš naše recepte za ljetnu tortu od ananasa i pina colade, naopaku tortu od ananasa ili, pak, muffine s ananasom!
Torta od ananasa i jogurta
(za 16 kriški)
Sastojci - za tijesto:
- 3 jaja
- 120 g šećera
- 120 g brašna pomiješanog s malo praška za pecivo
Sastojci - za preljev:
- 10 listića bijele želatine
- 1 limenka ananasa u kolutićima (850 ml)
- 200 g kiselog vrhnja, 12% masnoće
- 500 g jogurta
- 200 g šećera
- 200 ml vrhnja za šlag
- 2 žlice šećera u prahu
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Obloži kalup za tortu (promjera 26 cm) papirom za pečenje. Za 3 kore zasebno istuci pjenasto po 1 jaje s po 1 žlicom vode i 40 g šećera. Na to prosij po 40 g brašna pa ga umiješaj. Slastičarskom lopaticom rasporedi tijesto u kalup, ali ne sasvim do ruba. Svaku koru peci 10-12 minuta. Izvadi iz pećnice, malo ohladi, skini papir pa ostavi da se sve ohladi.
- Namoči želatinu. Ocijedi ananas i odvoji 50 ml soka. Voće nareži na kockice. Izmiješaj kiselo vrhnje s jogurtom i šećerom. Zgnječi želatinu i otopi je na slaboj vatri u soku od ananasa. U želatinu dodaj 3 žlice smjese s jogurtom pa onda to umiješaj u ostatak smjese jogurta i vrhnja. Ostavi hladiti.
- Čim masa počne želirati, istuci čvrst snijeg i umiješaj ga pjenjačom u smjesu. Na kraju umiješaj kockice ananasa.
- Stavi obruč kalupa za tortu oko prve kore, napuni polovicom kreme, nemoj poravnavati. Poklopi drugom korom, a na to rasporedi preostalu kremu. Poklopi trećom korom.
- Drži 2 sata u hladnjaku. Nakon toga ukloni obruč. Pospi tortu šećerom u prahu. Po želji ukrasi četvrtinama malog ananasa.