Kolumne 03. lipnja 2018.

Gyros: Fast food za grčke bogove

foto: Sweety and Spicy
gastro postao gastro.24sata.hr
Ljeto samo što nije pokucalo na vrata, pa je vrijeme da za sunčane i vruće dane skuhamo nešto lagano i mediteranski. A ima li nešto ležernije i laganije nego grčka kuhinja?

Gyros (grč. γύρος = krug) je jedna od inačica grčkog fast fooda, a iako ste možda mislili kako je to neko staro tradicionalno grčko jelo, morat ću vas razočarati jer ste djelomično u pravu.

Naime, ovaj "sendvič"  je pod ovim nazivom na scenu stupio tek polovicom prošlog stoljeća iako korijene vuče još od vremena Osmanskog carstva kada su Turci izmislili kebab. S vremenom su Grci preuzeli to jelo i napravili svoju inačicu od svinjetine i Tzaziki umaka (umak od grčkog jogurta, krastavaca i kopra), a popularizaciju je doživio kao fast food 1960-ih u Ateni. Kasnije se proširio naravno i na New Yorka, a nakon toga sve dalje i dalje.

 

Možda vas zanima... Pileći bataci u umaku od pive - ovo morate isprobati Kolumne

 

Nedavno je sestrična bila na proputovanju Grčkom, pa mi je kao suvenir donijela mix začina za gyros. Prije su mi ljudi donosili magnetiće, ali eto vremena se mijenjaju, a iskreno i meni je ovo još draže. :)

 Kako god, trebalo ih je isprobati pa sam odlučio napraviti svoj home made gyros - pita bread, Tzaziki, piletina, povrće. Ispalo je jako ukusno, pa Vam u nastavku donosim recept da na trenutak otputujete u Grčku

Recept potražite u nastavku, a želite li uživati u još slasnih delicija naših kolumnista, potražite ih na blogu Sweety&Spicy i istoimenoj Facebook stranici.
 

Možda vas zanima... Ramen - kako su Japanci učinili klasičnu juhu zanimljivom Kolumne

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

Pita bread

Sastojci:

  • 2 čajne žličice suhog kvasca
  • 1 čajna žličica šećera
  • 160 ml mlakog mlijeka
  • 80 ml vode
  • 320 g oštrog brašna
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja

Postupak:

  1. Pomiješajte kvasac, šećer, mlijeko i vodu te ostavite 5 minuta da kvasac proradi.
  2. U posudi pomiješajte brašno i sol te dodajte maslinovo ulje i promiješajte.
  3. Dodajte kvasac i promiješajte te prebacite takvu smjesu na lagano pobrašnjenu radnu površinu i umijesite mekano tijesto. 
  4. Tijesto prebacite u malo nauljenu posudu, pokrijte vlažnom krpom te ostavite 30-40 minuta dok se tijesto ne udvostruči.
  5. Tijesto sada prerežite na 6 jednakih dijelova te izvaljajte na lagano nauljenoj radnoj površini krugove promjera 20-ak cm.
  6. Pita bread pecite na suhoj, srednje zagrijanoj tavi 1-2 min s obje strane.

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Tzatziki umak

Sastojci:

  • 1 veći krastavac
  • grčki jogurt 
  • 3 žlice alkoholnog octa
  • pola češnjaka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • svježi kopar
  • sol
  • papar

Postupak:

  1. Krastavac ogulite, prerežite na pola po dužini, žlicom izdubite koštice te naribajte na najvećem ribežu.
  2. Tako naribanom krastavcu dodajte žličicu soli i octa te pustite par minuta da otpusti svu tekućinu.
  3. U međuvremenu pomiješajte jogurt, sitno sjeckani češnjak, 2 žlice octa i maslinovo ulje. 
  4. Rukama istisnite svu tekućinu iz krastavca te ga dodajte u mješavinu s jogurtom.. 
  5. Na kraju dodajte sitno sjeckani svježi kopar i papar.

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Gyros

Sastojci:

  • 500 g pilećih prsa
  • gyros mix začina (chilli, crni papar, bijeli papar, origano, bosiljak, mažuran, slatka crvena paprika)
  • češnjak
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
  • crveni luk
  • rajčica
  • zelena salata

Postupak:

  1. Napravite marinadu od češnjaka, maslinovog ulja i začina te marinirajte pileća prsa u komadu barem sat vremena prije pečenja.
  2. Prsa ispecite na grill tavi.

Serviranje:

  • U pita bread stavite sitno sjeckano povrće, umak i piletinu narezanu na komadiće te zarolajte.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.