Naravno, odlučio sam isprobati recept, a s obzirom na to da sam jako zadovoljan kako je ispalo, sada ga dijelim s vama.
Prilikom izrade ovog jela imajte na umu da je kvaliteta namirnica uvijek mora biti prioritet jer znamo da jelo nije dobro ako koristimo loše namirnice. Upravo iz tog razloga savjetujem da ne budete škrti dati koju kunu više za kvalitetniju pivu jer okus umaka se (provjereno) znatno razlikuje ako koristite lošije pivo. Ako ne volite poriluk, možete gratinirati* bilo koje drugo povrće.
*Gratiniranje (franc. se au gratin) je postupak kojim se bilo koje jelo pokriva sirom i u plitkoj posudi peče u pećnici dok se ne zapeče i ne postane hrskavo.
Recept potražite u nastavku, a želite li uživati u još slasnih delicija naših kolumnista, potražite ih na blogu Sweety&Spicy i istoimenoj Facebook stranici.
Sastojci za pripremu bataka:
- 8 pilećih bataka
- sol
- papar
- brašno
- suncokretovo ulje
- 500 g korjenastog povrća (mrkva, luk, celer i korijen peršina)
- četiri režnja češnjaka
- dva lovorova lista
- majčina dušica
- 0,5 l pive
Postupak pripreme:
- Nakon što se tava ugrije, kratko zapecite pileće batke koje ste netom prije umiješali u brašno.
- Meso izvadite te u istu tavu stavite korjenasto povrće, češnjak, lovorov list i žličicu majčine dušice.
- Kada povrće poprimi lijepu zlatnu boju, vratite pileće batke u tavu te dodajte pivo, sol i papar, smanjite vatru i pustite da se kuha.
- Meso izvadite, a umak procijedite kroz sito te u njega umiješajte maslac i žličicu senfa.
- Dobivenim umakom prelijte batke i završite s malo svježeg začinskog bilja.
Sastojci za pripremu gratiniranog poriluka:
- 500 g poriluka
- malo soka limuna
- 2 dag brašna
- 3 dl mlijeka
- muškatni oraščić
- dva jaja
- 100 g gaude
- maslac
- senf
Postupak pripreme:
- Na otopljeni maslac dodajte rezani poriluk i prodinstajte tako da poriluk ostane hrskav. Dok se on dinsta, dodajte sol, papar i nekoliko kapi limunovog soka.
- Zagrijte mlijeko s lovorovim listom, malo muškatnog oraščića, soli i paprom te ga dodajte u brašno koje ste prepržili na maslacu i prokuhajte do željene gustoće.
- U gotovi bešamel dodajte dva jaja i ribanu gaudu te sve dobro izmiješajte.
- Bešamelom prelijte poriluk, promiješajte i prebacite sve u posudu za pečenje. posipajte poriluk ribanom gaudom i pecite u pećnici 15-ak minuta na 220 °C.
Dobar tek!