Ne znam kako je kod vas, ali kod mene je nedjelja oduvijek bila predviđena za neko fino meseko. S obzirom na to da sam iz kontinentalnih krajeva, svinjetina uvijek dobro konkurira.
Ovog puta htio sam napraviti nešto malodrugačije od klasičnog pečenja, a u potrazi za idealnim receptom naišao sam na recept čiji je autor poznati hrvatski chef Mate Janković.
Radi se o svinjskom vratu mariniranom u začinima koji su mi, već dok sam čitao recept, u ustima stvarali predivan okus. Gorušica, timijan, sečuanski papar, limun, svinjetina. Jednostavno ne može biti loše jer se svi ti sastojci sjajno sljubljuju.
Svinjski vrat, spreman za mariniranje
foto: Sweety and Spicy
Nema tu puno posla
Priprema je izuzetno lagana. Nema tu puno posla jer se sve svodi na kratku pripremu mješavine začina kojom se obloži meso. Zatim se meso zarola i podveže konopcem i uz puno dima i finih aroma u zraku kratko poprži na tavici i dovrši u pećnici.
Salsa lijepo obogati cijelu priču i dodaje jednu notu svježine, a krumpir sam dodao jer eto, krumpir uvijek dobro ide uz prasca. Kako god, ove nedjelje vam preporučujem da se počastite ovom (pomalo mediteranskom) svinjetinom i vjerujte nećete požaliti.
Recept potraži u nastavku, a želiš li uživati u još slasnih delicija naših kolumnista, potraži ih na blogu Sweety&Spicy i istoimenoj Facebook stranici.
Sporo pečeni svinjski vrat i pikantna salsa
foto: Sweety and Spicy
Ne gasi ekran dok kuham
Sporo pečeni svinjski vrat i pikantna salsa
25 MIN
pripreme
100 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
MESO
Sastojci
Svinjski vrat
1
kom
Šareni papar u zrnu
1
žličica
Sečuanski papar
1
žličica
Žuta gorušica - sjemenke
1
žličica
Korijander - sjemenke
1
žličica
Timijan
Sol
1
žličica
Limunova korica
Postupak
U mužaru usitni papar, sečuanski papar, korijander i gorušicu te pomiješaj s timijanom, solju i koricom limuna.
Smjesom začina premaži meso, a zatim ga zarolaj i podveži kuharskim konopcem.
Zapeci meso kratko na malo ulja na vrućoj tavici sa svih strana, a zatim premjesti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C. Peci oko sat i pol.
SALSA
Sastojci
Crvena paprika
2
kom
Rajčica
2
kom
Mladi luk
2
kom
Ljuta papričica
1
kom
Listići svježeg peršina
Korijander - listići
Maslinovo ulje
Sok od limuna
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
Nareži rajčicu i papriku na sitne kockice (mladi luk na kolutiće).
Začini prema ukusu ostalim navedenim sastojcima.
Sastojci
PEČENI KRUMPIR
Sastojci
Krumpir
1
kg
Sol
Maslinovo ulje
Postupak
Krumpir ogulite i narežite na veće polumjesece te lagano posolite i obložite maslinovim uljem.
Posložite krumpir na papir za pečenje i pecite na 180 °C dok ne omekša i dobije zlaćanu boju.
Sporo pečeni svinjski vrat i pikantna salsa
foto: Sweety and Spicy