Kolumne 11. prosinca 2017.

Piletina u jogurtu i začinima - Spicyjeva azijska pustolovina

foto: Sweety and Spicy
gastro postao gastro.24sata.hr
Prije nego li potpuno utonemo u božićno raspoloženje zatvorit ćemo priču o Spicyjevom kratkom izletu do Azije.

Kao što znate na ovaj kratki izlet inspiriralo me tetino putovanje u Indiju i Nepal. Indija je prva azijska država koja me privukla svojom kuhinjom nakon što je sestra prepričavala kako je u jednom zagrebačkom indijskom restoranu jela super jela.

 

Možda vas zanima... Lungić na sasvim novi način - Spicyjeva azijska pustolovina Kolumne

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

Splet okolnosti doveo me nedugo nakon toga da u špajzi imam hrpetinu različitih začina, pa je bio red da se okušam u pripremi jela s istima, a kud ćeš začinjenije nego li u indijskoj kuhinji. I tako sam probao curry, pa tikku i samosas.

Sada je došlo vrijeme da probam nešto novo. Život u 21. stoljeću učinio nas je robovima društvenih mreža, ali ima tu i pozitivnih strana toga. Da nije bilo Facebooka, ne bih vidio suradnju Jamieja Olivera i Maunike Gowardhan koji su na njegovom Food Tube kanalu pripremali indijsko jelo koje me se dojmilo na prvu, a zove se Murgh Makhani ili Butter Chicken.

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

Riječ je o jelu iz indijske savezne države Punjabi, a radi se o piletini mariniranoj u jogurtu i začinima koja se peče u pećnici nabodena na štapiće, a zatim dovršava u pripremljenom curry umaku. 

Na prvu mi je to sve skupa jako sličilo na Tikku Masalu, ali moram ipak zaključiti da nije ni približno isto. Tikku volim zvati indijskim gulašem jer komadi mesa plivaju u srednje gustom, jako začinjenom umaku. Kod Butter Chickena to je nešto malo drugačije jer ovaj umak je dosta gušći i kremozniji nego li je to slučaj kod Tikke. Okusom su tu negdje jer realno slična je to kombinacija začina, no opći dojam je pozitivan.

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

Uz ovakva jela naravno ide i mekani Naan, indijski beskvasni kruh. Za usavršavanje Tikke trebalo mi je otprilike 7-8 kuhanja tako da ću ubuduće popraviti i prepraviti neke stvari kod Murgh Makhanija. Vama savjetujem da dobro pročitate cijeli recept nekoliko puta prije pripreme jer je malo kompleksniji s obzirom na redoslijed radnji i dodavanja začina te da prilagodite ljutinu sebi (meni je ova originalna ljutina bila taman).

I da, teta se vratila s putovanja i donijela nekoliko masala (indijski naziv za mješavine začina) i čajeva. Posebno sam sretan zbog crnog čaja koji me oborio s nogu još prije par godina kada mi ga je iz Indije donijela frendica i nije pretjerivanje kada kažem da tako aromatičnog crnog (a sada sam probao i nepalski zeleni koji je jednako dobar) nema za kupiti kod nas.

I to je to. Recept potražite u nastavku, a želite li uživati u još slasnih delicija naših kolumnista, potražite ih na blogu Sweety&Spicy i istoimenoj Facebook stranici.

 

Možda vas zanima... Bakini pečat keksi od meda i vanilije Kolumne

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

Sastojci za marinadu:

  • 500 g filea pilećih prsa 
  • 3 žlice grčkog jogurta
  • 4 češnja češnjaka
  • komad đumbira veličine nokta palca
  • 1 zelena chilli papričica
  • 1 čajna žličica ljute mljevene paprike
  • 1 čajna žličica sjemenka korijandera
  • 1/2 čajne žličice cimeta
  • 1/2 čajne žličice chillija  prahu
  • 1/2 čajne žličice usitnjenog šafrana
  • 1 čajna žličica soli

Sastojci za curry umak:

  • maslac
  • 1 zelena chilli papričica
  • 1/2 čajne žličice cimeta
  • 1/2 čajne žličice sjemenka kardamoma (ili 6 sjemenka zelenog kardamoma)
  • 3 klinčića 
  • komad đumbira veličine nokta palca
  • 1 srednje veliki luk
  • 2-3 žlice koncentrata rajčice
  • 1 čajna žličica ljute mljevene crvene paprike
  • 1 čajna žličica sjemenka korijandera
  • 250 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 čajna žličica meda
  • svježi korijander
  • sol
  • malo soka limuna

Postupak za marinadu:

  1. Đumbir, češnjak i chilli usitnite u blenderu kako biste dobili pastu.
  2. Pomiješajte grčki jogurt s usitnjenim i tostiranim sjemenkama korijandera, mljevenom paprikom, chillijem, cimetom, šafranom i soli. Sve dobro izmiješajte, dodajte pastu koju ste prethodno izradili te piletinu narezanu na kockice.
  3. Pustite da se marinira preko noći ili barem 30 minuta u hladnjaku.
  4. Piletinu nabodite na štapice za ražnjiće, posložite štapiće kao na slici i pecite piletinu na opciji grill vaše pećnice 20-ak minuta. Pritom okrenite štapiće na drugu stranu nakon što protekne otprilike pola vremena. Bitno je da piletinu probodete točno na sredini jer nećete moći okretati štapiće!
  5. Za to vrijeme pripremamo umak na štednjaku.

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

Postupak za umak:

  1. Na maslacu popržite sjemenke kardamoma koje ste prethodno usitnili u mužaru, đumbir koji ste naribali, chilli papričicu koju ste očistili od sjemenka i narezali na julienne, cimet te klinčiće.
  2. Nakon što se malo prodinsta, dodajte sitno sjeckani luk i dinstajte dok ne postane proziran.
  3. Zatim dodajte koncentrat rajčice, mljevenu crvenu papriku, usitnjene i tostirane sjemenke korijandera.
  4. Dodajte vrhnje za kuhanje, med, sitno nasjeckani svježi korijander i malo soli te sve dobro promiješajte i ostavite kratko da prokuha.
  5. Piletinu skinite sa štapića i umiješajte u umak te dovršite sve s malo limunovog soka.


Sastojci za pripremu Naan kruščića:

  • 280 g brašna 
  • 1 čajna žličica praška za pecivo 
  • 1 čajna žličica soli
  • 50 g jogurta 
  • 170 ml mlake vode 
  • ulje 

Postupak za Naan:

  1. Od sastojaka (osim ulja) umiješajte mekano tijesto i pustite 1 sat da odmori.
  2. Tijesto podijelite na 6 jednakih dijelova.
  3. Namastite svaku kuglicu i razvaljajte u duguljaste pogačice.
  4. Pecite s obje strane na vrućoj tavi dok ne dobije crne i smeđe mrlje.

I to je sve. Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.