Naime, teta je trenutno na putovanju u Indiji i Nepalu, a njezine slike (osim što me čine ljubomornim, he he) dale su mi poticaj da opet krenem u gastronomsko istraživanje Azije.
Kada posjetite blog vidjet ćete da sam do sada isprobao solidan broj indijskih, tajlandskih i kineskih jela. Naravno pritom sam razvio i dosta dobru teorijsku podlogu o tome kako Azijati kuhaju. Omjeri začina ovdje su od presudne važnosti jer ne želite da vam jelo ima predominantan okus korijandera, kima, kurkume ili nekog drugog začina ili umaka.
Sweety and Spicy
S druge strane, treba paziti i na način kako se reže povrće i meso, a u azijskim jelima julienne je (barem sam takav dojam stekao) neko nepisano pravilo. Termička obrada povrća naravno mora biti što kraća jer želimo da povrće zadrži hrskavost, okus i nutritivne vrijednosti, a opet da upije i začine koje koristimo.
Sve mi se to motalo po glavi u pokušaju pronalaska nekog novog jela koje do sada nisam imao priliku probati, ali onda je onaj glasić u glavi rekao zašto kompliciraš, napravi nešto što ti je poznato na neki svoj način.
Iz zamrzivača sam za ovaj put izvadio lungić jer mi je već pomalo dosta piletine. No, s čime će se ovaj komad svinjetine dobro slagati? Soja sos, rižin ocat, đumbir, možda naranča, korijander, kim; sve mi to zvuči dobro, ali glavni mi je problem bio kako ga termički obraditi.
Sweety and Spicy
Google mi je uvijek dobar prijatelj u takvim situacijama i nakon kraćeg pretraživanja našao sam fora recept Ane Ugarković. Bio je tu i soja sos i rižino vino i đumbir i znao sam - to je to. Pritom mi se svidjela ideja da se lungić samo kratko zapeče, pa dovrši u pećnici jer me bilo strah da ga ne presušim ako ga režem na medaljone i pržim u woku.
A što za prilog? Kaže Ana batat, ali to mi nije baš azijski. Idemo mi na klasik s basmati rižom i wok povrćem za koje već imam svoju verziju miksa začina koji mi se sviđaju. I tako malo pomalo krenuo sam kuhati i nedugo nakon došao je moj azijski lungić na stol. Okusi odlični, meso sočno, umak perfektan, povrće hrskavo i taman začinjeno, a riža sve to lijepo zaokružuje i ublažava. Na kraju je i onaj osjećaj ljubomore s početka priče ipak nestao jer iako ne mogu biti u Indiji i Nepalu, barem mogu na trenutak otputovati u Aziju.
Sweety and Spicy
Sastojci za marinadu:
- 1 svinjski lungić
- 200 ml pilećeg temeljca
- 60 ml soja sos
- 50 g šećera
- 3 žlice kečapa
- 3 žlice naribanog svježeg đumbira
- 3 češnja češnjaka
- 1 žlica jabučnog octa
- 1 žlica maslinovog ulja
Postupak za lungić:
- U zdjelici pomiješajte soja sos, šećer, kečap, đumbir, češnjak, jabučni ocat i maslinovo ulje.
- Tako dobivenu marinadu ulijte u plastičnu vrećicu u koju ste prethodno stavili očišćeni lungić.
- Vrećicu zatvorite i protresite te ostavite da se marinira minimalno 30 minuta, a najbolje je preko noći.
- Lungić izvadite iz marinade te ocijedite višak marinade s njega i zapecite na vrućoj tavi sa svih strana kako biste zatvorili pore.
- Kada ste to učinili, prebacite ga u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C otprilike 10-15 minuta ovisno koliko sirov lungić volite.
- Marinadu pomiješajte s pilećim temeljcem koji ste skuhali od korjenastog povrća i pilećih kostiju.
- Reducirajte umak na srednje jakoj vatri dok ne dobijete sirupastu tekućinu.
- Na kraju možete dodati malo maslaca.
Sweety and Spicy
Sastojci za wok povrće:
- 1 veća mrkva
- 1 poriluk
- 1 paprika
- 1 čajna žličica sjemenka korijandera
- 1/2 čajne žličice sjemenka kima
- 1/2 čajne žličice sjemenka kardamoma
- 3 žlice rižinog octa
- 3 žlice soja sosa
- 100 ml pilećeg temeljca
Postupak za wok povrće:
- Povrće narežite na julienne te popržite na malo kokosovog ulja.
- Dodajte korijander, kim i kardamom koje ste prethodno tostirali i samljeli u mužaru, a zatim I rižin ocat i soja sos te malo pilećeg temeljca.
- Povrće na kraju mora biti u malo tekućine, ali hrskavo.
Sweety and Spicy
Basmati riža:
- Na 1 šalicu basmati riže idu 2 šalice vode. Vodu prethodno malo posolite, a rižu obavezno properite tako da u lonac s rižom dolijete vode, promiješate rukom i izlijete vodu van pritom pazeći da riža ne ispadne van.
- Takav postupak ponovite barem 5-6 puta dok voda ne bude prozirna! Nikako ne perite rižu u cjedilu ili situ jer će popucati!
- Riža se kuha poklopljena 10-ak minuta dok voda ne ispari.
Za više slanih i slatkih recepata posjetite blog Sweety&Spicy i istoimenu Facebook stranicu mladih gastro kreativaca.
Dobar tek!