Naime, teta je trenutno na putovanju u Indiji i Nepalu, a njezine slike (osim što me čine ljubomornim, he he) dale su mi poticaj da opet krenem u gastronomsko istraživanje Azije.
Kada posjetite blog vidjet ćete da sam do sada isprobao solidan broj indijskih, tajlandskih i kineskih jela. Naravno pritom sam razvio i dosta dobru teorijsku podlogu o tome kako Azijati kuhaju. Omjeri začina ovdje su od presudne važnosti jer ne želite da vam jelo ima predominantan okus korijandera, kima, kurkume ili nekog drugog začina ili umaka.
S druge strane, treba paziti i na način kako se reže povrće i meso, a u azijskim jelima julienne je (barem sam takav dojam stekao) neko nepisano pravilo. Termička obrada povrća naravno mora biti što kraća jer želimo da povrće zadrži hrskavost, okus i nutritivne vrijednosti, a opet da upije i začine koje koristimo.
Sve mi se to motalo po glavi u pokušaju pronalaska nekog novog jela koje do sada nisam imao priliku probati, ali onda je onaj glasić u glavi rekao zašto kompliciraš, napravi nešto što ti je poznato na neki svoj način.
Iz zamrzivača sam za ovaj put izvadio lungić jer mi je već pomalo dosta piletine. No, s čime će se ovaj komad svinjetine dobro slagati? Soja sos, rižin ocat, đumbir, možda naranča, korijander, kim; sve mi to zvuči dobro, ali glavni mi je problem bio kako ga termički obraditi.
Google mi je uvijek dobar prijatelj u takvim situacijama i nakon kraćeg pretraživanja našao sam fora recept Ane Ugarković. Bio je tu i soja sos i rižino vino i đumbir i znao sam - to je to. Pritom mi se svidjela ideja da se lungić samo kratko zapeče, pa dovrši u pećnici jer me bilo strah da ga ne presušim ako ga režem na medaljone i pržim u woku.
A što za prilog? Kaže Ana batat, ali to mi nije baš azijski. Idemo mi na klasik s basmati rižom i wok povrćem za koje već imam svoju verziju miksa začina koji mi se sviđaju. I tako malo pomalo krenuo sam kuhati i nedugo nakon došao je moj azijski lungić na stol. Okusi odlični, meso sočno, umak perfektan, povrće hrskavo i taman začinjeno, a riža sve to lijepo zaokružuje i ublažava. Na kraju je i onaj osjećaj ljubomore s početka priče ipak nestao jer iako ne mogu biti u Indiji i Nepalu, barem mogu na trenutak otputovati u Aziju.
Sastojci za marinadu:
- 1 svinjski lungić
- 200 ml pilećeg temeljca
- 60 ml soja sos
- 50 g šećera
- 3 žlice kečapa
- 3 žlice naribanog svježeg đumbira
- 3 češnja češnjaka
- 1 žlica jabučnog octa
- 1 žlica maslinovog ulja
Postupak za lungić:
- U zdjelici pomiješajte soja sos, šećer, kečap, đumbir, češnjak, jabučni ocat i maslinovo ulje.
- Tako dobivenu marinadu ulijte u plastičnu vrećicu u koju ste prethodno stavili očišćeni lungić.
- Vrećicu zatvorite i protresite te ostavite da se marinira minimalno 30 minuta, a najbolje je preko noći.
- Lungić izvadite iz marinade te ocijedite višak marinade s njega i zapecite na vrućoj tavi sa svih strana kako biste zatvorili pore.
- Kada ste to učinili, prebacite ga u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C otprilike 10-15 minuta ovisno koliko sirov lungić volite.
- Marinadu pomiješajte s pilećim temeljcem koji ste skuhali od korjenastog povrća i pilećih kostiju.
- Reducirajte umak na srednje jakoj vatri dok ne dobijete sirupastu tekućinu.
- Na kraju možete dodati malo maslaca.
Sastojci za wok povrće:
- 1 veća mrkva
- 1 poriluk
- 1 paprika
- 1 čajna žličica sjemenka korijandera
- 1/2 čajne žličice sjemenka kima
- 1/2 čajne žličice sjemenka kardamoma
- 3 žlice rižinog octa
- 3 žlice soja sosa
- 100 ml pilećeg temeljca
Postupak za wok povrće:
- Povrće narežite na julienne te popržite na malo kokosovog ulja.
- Dodajte korijander, kim i kardamom koje ste prethodno tostirali i samljeli u mužaru, a zatim I rižin ocat i soja sos te malo pilećeg temeljca.
- Povrće na kraju mora biti u malo tekućine, ali hrskavo.
Basmati riža:
- Na 1 šalicu basmati riže idu 2 šalice vode. Vodu prethodno malo posolite, a rižu obavezno properite tako da u lonac s rižom dolijete vode, promiješate rukom i izlijete vodu van pritom pazeći da riža ne ispadne van.
- Takav postupak ponovite barem 5-6 puta dok voda ne bude prozirna! Nikako ne perite rižu u cjedilu ili situ jer će popucati!
- Riža se kuha poklopljena 10-ak minuta dok voda ne ispari.
Za više slanih i slatkih recepata posjetite blog Sweety&Spicy i istoimenu Facebook stranicu mladih gastro kreativaca.
Dobar tek!